Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Το πιροσκί του παντοπωλείου Αστάνα στην Καλλιθέα είναι το καλύτερο πρωινό

Με τυρί, πατάτα, μοσχαρίσιο κιμά, ανθότυρο, λουκάνικο, μανιτάρι και πατάτα, λάχανο τουρσί και συκώτι, θα βρεις σίγουρα το δικό σου αγαπημένο.

Έχοντας διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους πρόσφυγες των κρατών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Καλλιθέα αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση περιοχής για να δοκιμάσες πιο ιδιαίτερες λιχουδιές.

Στην σκεπαστή αγοράς της περιοχής βρίσκεις παστά ψάρια, μπαχάρια και μείγματα με άρωμα Κωνσταντινούπολης, φρέσκα λαχανικά, ψάρια και όστρακα. Στις γειτονιές της, οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα για μία καλύτερη ζωή, μαγειρεύουν τα φαγητά του τόπου τους, μαθαίνοντάς μας να τρώμε γεωργιανές πίτες, μαντί, πιλμένι και πιροσκί.

Για το τελευταίο, αρκεί ένα παράθυρο για να σχηματιστούν ουρές. Το παντοπωλείο Αστάνα που βρίσκεται στην πολυσύχναστη οδό Δημοσθένους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, συγκεντρώνει στα ράφια του παραδοσιακά ρωσικά προϊόντα αλλά την ίδια στιγμή φτιάχνει ολόφρεσκα, λαχταριστά πιροσκί.

πιροσκί καλλιθέα

Με καταγωγή από το Καζακστάν και ιστορία από τον Πόντο και τη Ρωσία, η οικογένεια Γιουλβανίδη κουβαλάει παραδόσεις και συνταγές από τον τόπο της. Τα πιροσκί τους δεν είναι καθόλου λαδερά, η ζύμη είναι αφράτη και οι γεμίσεις ποικίλες. Με τυρί, πατάτα, μοσχαρίσιο κιμά, ανθότυρο, λουκάνικο, μανιτάρι και πατάτα, λάχανο τουρσί και συκώτι, θα βρεις σίγουρα το δικό σου αγαπημένο.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έδεσμα τηγανητό, παίζει σημαντικό ρόλο η γνώση και η μαεστρία για να μην απορροφήσει περιττό λάδι. Εδώ, η ζύμη είναι αφράτη με μία χρυσαφί τραγανή κρούστα και οι γεμίσεις πλούσιες. Η νοστιμιά του δεν είναι το μόνο δέλεαρ για να φτάσεις μέχρι εκεί. Κοστίζει ένα ευρώ και μάλιστα υπάρχουν προσφορές, όπως τα δύο τεμάχια 1,5 ευρώ και τα πέντε 3,5 ευρώ.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκινάς το πρωινό σου με ένα ζεστό πιροσκί. Προτίμησε να επισκεφτείς το κατάστημα σχετικά νωρίς καθώς φεύγουν στο λεπτό. Η βιτρίνα ωστόσο ξαναγεμίζει με τις χρυσοχέρες κυρίες στην κουζίνα να βγάζουν νέες φουρνιές.

Αν φτάσεις μέχρι εκεί, κάνε τον κόπο να μπεις στο παντοπωλείο και να προμηθευτείς πριανίκι, ό,τι πρέπει για κάτι γλυκό.

ΡΩΣΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ «ΑΣΤΑΝΑ»