September 18
ΓΕΥΣΗ

Το September 18 έρχεται στη Στοά Καΐρη με σήμα κατατεθέν τη γαλλική ομελέτα

Ο σεφ Χρήστος Χανιάς υπογράφει το μενού και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά που κάνουν αυτό το πιάτο τόσο μοναδικό.

Η γαλλική ομελέτα, με τη βελούδινη υφή και την κομψή της εμφάνιση, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της γαλλικής γαστρονομίας. Η μορφή που γνωρίζουμε σήμερα διαμορφώθηκε ανάμεσα στον 17ο και 18ο αιώνα, όταν η τεχνική τελειοποιήθηκε και η ομελέτα καθιερώθηκε ως σύμβολο του γαλλικού πρωινού, αλλά και ως δοκιμασία δεξιοτεχνίας για κάθε νέο σεφ.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακάλυψε για πρώτη φορά την ομελέτα σε ένα μικρό πανδοχείο κοντά στο Bessières. Μαγεμένος από την απαλή της υφή, λέγεται πως διέταξε να συγκεντρωθούν όλα τα αυγά της πόλης για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα προς τιμήν του στρατού του. Είτε η ιστορία αυτή είναι αληθινή είτε όχι, η γαλλική ομελέτα έγινε συνώνυμο της γαλλικής γαστρονομίας.

Αυτό το εμβληματικό πιάτο – French Omelette with Aromatic Butter & Comté – θα αποτελεί το σήμα κατατεθέν του πρωινού στον νέο all-day χώρο September 18, που ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται ο Γιάννης Τσαχλής και η Νεφέλη Οφέλια Σαχβερντιάν, οι οποίοι μεταφέρουν τη φιλοσοφία τους σε έναν χώρο που θέλει να είναι φυσικός και ανεπιτήδευτος. Ο σεφ Χρήστος Χανιάς υπογράφει το μενού, που αποτελείται από δέκα επιλογές για πρωινό και δέκα για μεσημεριανό ή βραδινό, σχεδιασμένες για να μοιράζονται. Τη λίστα κοκτέιλ επιμελείται ο Χρήστος Βαγενάς, ενώ ο καφές προέρχεται από συνεργασία με τους Create Coffee Roasters.


Ο χώρος, σχεδιασμένος από την Άρτεμις Βαλυράκη και τον Γιώργο Πακαλίδη, χαρακτηρίζεται από φυσικά υλικά, γήινες αποχρώσεις και διακριτικές αντιθέσεις. Βρίσκεται στη Στοά Καΐρη, στην καρδιά του Ψυρρή.

Στη σύγχρονη εκδοχή της, η French Omelette with Aromatic Butter & Comté αποδεικνύει πως η τελειότητα γεννιέται μέσα από την απλότητα. Τα αυγά δουλεύονται με υπομονή σε χαμηλή φωτιά, αποκτώντας μεταξένια υφή χωρίς ίχνος χρώματος. Ένα λεπτό στρώμα αρωματικού βουτύρου αγκαλιάζει το Comté, το οποίο λιώνει αργά, απελευθερώνοντας νότες ξηρών καρπών και ώριμης κρέμας.

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια προσθέτουν γλυκιά ισορροπία, ενώ το fleur de sel στο τέλος λειτουργεί σαν υπογραφή, αναδεικνύοντας τη γεύση και θυμίζοντας πως η αληθινή μαγειρική είναι θέμα υπομονής και ακρίβειας. Το μυστικό; Η θερμοκρασία και η συνεχής κίνηση του χεριού, εκεί όπου η φλόγα παραμένει σχεδόν αόρατη, αλλά το αποτέλεσμα θυμίζει «Γαλλία» σε κάθε μπουκιά.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις