iStock
ΠΟΛΗ

Τσικνοπέμπτη: Πού θα φας πραγματικά καλό κρέας στην Αθήνα

Μαγαζιά για κάθε προτίμηση και τσέπη ενόψει Τσικνοπέμπτης. Από premium κρέατα και κοπές, με θέα στον Σαρωνικό, μέχρι παϊδάκια και χύμα κρασί σε ταβέρνα.

Η Τσικνοπέμπτη είναι η μέρα που οι ψησταριές παίρνουν φωτιά και τα μαγαζιά που ειδικεύονται στο κρέας έχουν την τιμητική τους. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδα των Αποκριών, η παράδοση θέλει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος, και να ξεκινούν διάφορα καρναβαλίστικα έθιμα ανά την Ελλάδα.

Οι λάτρεις του κρέατος αναζητούν τις καλύτερες κοπές, δίνουν σημασία στο marbling, δαγκώνουν με ευχαρίστηση ένα ζουμερό burger και φυσικά τρώνε τα παϊδάκια, όπως πρέπει. Με το χέρι.

Μπορεί σε πολλούς, το κρέας να μη λείπει από την εβδομαδιαία διατροφή τους, όμως όταν υπάρχει μια μέρα που η τσίκνα απενοχοποιείται, το φαγητό λαμβάνει σχεδόν γιορτινή διάθεση. Επειδή όμως η Τσικνοπέμπτη είθισται να είναι και μια μέρα μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης, το ζητούμενο είναι η ποιότητα και φυσικά η τέχνη.

Γι’ αυτό, στρεφόμαστε στα μαγαζιά που ξέρουμε κι εμπιστευόμαστε και στους ανθρώπους που υπηρετούν την κουζίνα τους σωστά όλες τις ημέρες του χρόνου.

8 μέρη για να φας καλό κρέας

κρέας αθήνα basegrill

Μαγαζιά για κάθε προτίμηση και τσέπη ενόψει Τσικνοπέμπτης. Από premium κρέατα και κοπές, με θέα στον Σαρωνικό, μέχρι παϊδάκια και χύμα κρασί σε ταβέρνα.

Basegrill

Από το 2005, το εστιατόριο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα στο καλό κρέας και την οικογενειακή φιλοξενία. Τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος έστησαν ένα μαγαζί, αναδεικνύοντας όσο περισσότερο γίνεται τη farm to table φιλοσοφία. Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν οι ίδιοι τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται, προκειμένου να έχουν τον έλεγχο των κρεάτων τους.

Τα καλύτερα κρέατα προετοιμάζονται και κόβονται όπως πρέπει, προετοιμάζονται και ψήνονται όπως τους αρμόζει και έρχονται κατευθείαν στο τραπέζι. Λουκάνικα και μπριζολάκια μαύρου χοίρου, ταρτάρ και λουκάνικα από κρέας αγελάδας της ελληνικής στεπικής φυλής της Κατερίνης, ψαρονέφρι με κρέας που προέρχεται από μία μικρή φάρμα στη Νάξο και παϊδάκια από αρνιά που τρέφονται με άγρια χόρτα και μυρωδικά.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης εμπειρίας που προσφέρει το εστιατόριο δημιούργησε και μία νέα σειρά housewine κρασιών του κτήματος Αλεξίου. Το οινοποιείο βρίσκεται στη Τραγάνα Φθιώτιδος και έχει ιδιόκτητους αμπελώνες γύρω στα 200 στρέμματα, κυρίως ξενικές ποικιλίες Chardonnay Sauvignon Merlot Cabernet.

Beefbar Athens

Από το Μόντε Κάρλο στην ηλιόλουστη Αθήνα, το Beefbar αποκαλύπτει νέους τρόπους για να απολαύσεις το κρέας. Αυτό το πολυταξιδεμένο concept που έχει προσγειωθεί πλέον και μέσα στο Four Seasons Astir Palace της Βουλιαγμένης αγαπά το κρέας πάρα πολύ και προσφέρει μία ανεπανάληπτη εμπειρία για κάθε κοσμοπολίτη foodie.

Αμερικάνικο Black Angus, αργεντίνικο Angus Beef, αυστραλιανό Waqyu Beef και φυσικά το διάσημο, πιστοποιημένο Kobe Beef από την Ιαπωνία, επιβεβαιώνουν πώς η ποιότητα έχει ονομασία προέλευσης. Τα signature πιάτα του εστιατορίου περιλαμβάνουν τα πιο εξαιρετικά κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, τα οποία μαγειρεύονται με επιστημονική ακρίβεια.Το κρέας γίνεται η βάση για comfort food, κι έτσι ψήνεται στη σχάρα ή στο wok και συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες – ο πιο τέλειος συνδυασμός για ένα casual dining.

Εδώ, ο βασικός πρωταγωνιστής συνδυάζεται με άριστα spirits, καθώς το μπαρ προσφέρει μία δυνατή λίστα από ιδιαίτερα ποτά, κοκτέιλ και μοναδικές ετικέτες κρασιών. Και όλα αυτά με μία ανεπανάληπτη θέα στον Σαρωνικό.

Drakoulis Dry & Raw

Μία πραγματική εμπειρία κρεατοφαγίας βιώνει κάθε επισκέπτης στο Dry & Raw, καθώς απολαμβάνει έναν συνδυασμό μεσογειακών γεύσεων και ιαπωνικής μαγειρικής. Με τη βοήθεια των κρεοπωλών, μπορείς να επιλέξεις από τα καλύτερα κομμάτια κρέατος από όλο τον κόσμο και να καλύψεις κάθε προτίμηση.

Ο Στράτος Δρακούλης κρατάει την κληρονομιά του και μεταφέρει τη γνώση και την τεχνογνωσία στα εστιατόριά του. Μερικά από τα καλύτερα κρέατα και πιο συγκεκριμένα, βοδινά εισάγονται από τον ίδιο στην ελληνική αγορά. Οι γνώστες του είδους, μπορούν να απολαύσουν Kobe αλλά και το διάσημο Matsusaka, σε εστιατόρια που κρατούν όλα τα luxury στοιχεία μίας dining εμπειρίας.

Premium κρέατα και εκλεκτές κοπές από όλο τον κόσμο και ψυγεία σιτέματος, είναι όσα θα βρει ο επισκέπτης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να κάνει την επιλογή του από το χασάπικο.

Γκαστόνε

Στο κέντρο της Αθήνας τρως γουρουνοπούλα που ψήνεται μπροστά σου στη σούβλα και κάθεσαι στο μπαρ για να συνδυάσεις μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο και παϊδάκια με ένα long drink. Ένα ανεπιτήδευτο ελληνικό diner που από την αρχή της λειτουργίας του θέλησε να καταρρίψει τους καθωσπρεπισμούς αλλά να μείνει στην ουσία των πραγμάτων.

Το project τρέχει ο Κλεομένης Ζουρνατζής, αλλά υπάρχει πάντα η βάση της ομάδας που δημιούργησε την Cookoovaya. Κι αυτό σημαίνει εκλεκτές πρώτες ύλες, επαγγελματισμός και βασικά διάθεση για πειραματισμούς. Το Γκαστόνε αλλάζει δίσκους στο πικάπ, οργανώνει DJ sessions με φίλους και σερβίρει hot dod με λουκάνικο μαύρου χοίρου για να πιεις την μπύρα σου. Και όλοι ξέρουμε ότι μετά από ένα κρεατοφαγικό γεύμα, το παγωτό είναι ο καλύτερος επίλογος. Θα το βρεις κι αυτό εκεί.

Τηλέμαχος Athens

Μία αυθεντική εμπειρία κρέατος προσφέρει εδώ και χρόνια ο Τηλέμαχος Athens, σε έναν χώρο κλασικής αισθητικής. Η πρώτη ύλη έχει καθοριστική βαρύτητα και το κρέας είναι ο πρωταγωνιστής. Το ταρτάρ κόβεται στο χέρι και οι παραδοσιακές ψησταριές, η rotisserie και ο φούρνος Josper ψήνουν κάθε κομμάτι με περισσή ακρίβεια.

Αρνί και πρόβατο, μαύρος χοίρος, μοσχάρι και βοδινό από ελληνικές φάρμες φυσικής, παραδοσιακής κτηνοτροφίας, αλλά και τρυφερό αμερικάνικο Black Angus και βελούδινη, βουτυράτη ιταλική Fassona Piemontese, κλασικές και ασυνήθιστες κοπές και σιτέματα, όλα παίζουν τον ρόλο τους για ένα καλοφτιαγμένο τραπέζι. Η συλλογή από ελληνικά αλλαντικά, όπως ο πρόβειος παστουρμάς μακράς ωρίμανσης, ολοκληρώνει τον κατάλογο γύρω από τα κρεατικά και τα παράγωγά τους.

Ιδανικό και για μεσημεριανά γεύματα, αφού εδώ κάθε ώρα της ημέρας είναι αφιερωμένη στο καλό κρέας και μπορείς να φας από πικάνια μέχρι κοκορέτσι.

Dirty Gourmet

Ένα σουβλατζίδικο που λειτουργεί με τη λογική εστιατορίου είναι το Dirty Gourmet. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δε γίνεται πρόχειρα, αντιθέτως η ομάδα δίνει προσοχή στην ποιότητα όλων των προϊόντων και την έμφαση που χρειάζεται στο κρέας. Φτιάχνοντας μόνοι τους σχεδόν τα πάντα μέσα στην κουζίνα, από τις σάλτσες και τις μαρινάδες μέχρι τις ζύμες για τα πιτάκια που συνοδεύουν το κρέας ή τις λαχταριστές φουρνιστές που γεμίζουν με γραβιέρα Κρήτης, σουτζούκι και παστουρμά (και ψήνονται στον ξυλόφουρνο).

Στα κρεατικά, που φυσικά έχουν την τιμητική τους, ξεχωρίζει ο γύρος που ψήνεται οριζόντια στα κάρβουνα (μία δική τους πατέντα που έχει τις ρίζες της στα βάθη της Ανατολής), το χοιρινό κοντοσουβλιστό με smoked BBQ rub και κόκκους espresso σιγομαγειρεύεται σε sous-vide, το black angus trip tip, που έρχεται στο τραπέζι σου ψημένο μόνο medium, και τα μαμαδίστικα μπιφτεκάκια.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από πληθωρικές σαλάτες (εδώ η πρασινάδα δεν είναι διακοσμητική αλλά πολύ νόστιμη), φρέσκες πατάτες τηγανητές, τζατζίκι με αβοκάντο και άλλα σπιτικά καλούδια.

Μπούφαλος

Στην αναζήτηση ενός ζουμερού και τίμιου burger – γιατί κάποιοι αυτό θέλουν για να νιώσουν χαρά – ο Μπούφαλος έρχεται πρώτος στη λίστα. Αρχικά, γιατί σαν location, ξεφεύγεις από τα στενά όρια του κέντρου και αράζεις στην Κυψέλη, στην όμορφη πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Και δεύτερον, γιατί εδώ παίζει πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής.

Με δέκα διαφορετικές επιλογές σε burger, και μάλιστα προτάσεις όπως τα ΧΧΧ burger (μπιφτέκι 180gr από μοσχαρίσιο κιμά γεμιστό με σοταρισμένο μπέικον) και Εxtreme burger (2 μπιφτέκια μοσχαρίσια 180gr, διπλό μπέικον και cheddar και τηγανητό αυγό μεταξύ άλλων), όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι.

Με μία χαλαρότητα στην ατμόσφαιρα και funky πινελιές, ο Μπούφαλος είναι το ιδανικός μέρος για να δώσεις ραντεβού μετά τη δουλειά και να γιορτάσεις το καλό street food. Το burger λειτουργεί τόσο στη λογική του dine-in όσο και του takeaway, αλλά αν επιλέξεις το πρώτο, καλύτερα να το κάνεις ολοκληρωμένα.

Αυτό σημαίνει να πλαισιώσεις το φαγητό σου με Corn dog (βραστό λουκάνικο βάφλα καλαμποκιού με κέτσαπ και μουστάρδα), πατάτες τηγανητές και Chicken hot pops (πικάντικες φτερούγες κοτόπουλο καραμελωμένες με cajun mix). Τι θα έλεγες και για ένα milkshake; Ah, the American dream.

Το Ρεμούτσικο

Για πολλούς, κρέας και ταβέρνα με χύμα κρασί πάνε μαζί. Στο Ρεμούτσικο, ένα μαγαζί που ξεκίνησε από μικρό κουτούκι το 1982 για να μεταμορφωθεί σε ταβέρνα που σήμερα κρατάει όλα τα φολκλόρ στοιχεία της, τρως απλό, λαϊκό φαγητό.

Ορεκτικά, όπως τηγανητά κολοκυθάκια, πιτάκια και τυροκροκέτες, φρέσκες σαλάτες – από χωριάτικη και χόρτα μέχρι την κλασική λάχανο-καρότο, συνοδεύουν τα ζουμερά παϊδάκια (βρίσκεις και προβατίνας), χοιρινό κοντοσούβλι, μαριναρισμένο με μουστάρδα, σκόρδο, αλατοπίπερο και ρίγανη και άλλα ψητά, όπως η σπαλομπριζόλα, τα μπιφτέκια, το λουκάνικο και το συκώτι.