iStock
RANKING

Βάζουμε στη σειρά τα αγαπημένα μας μελομακάρονα στην Αθήνα

Ένα άτυπο ranking για το απόλυτο χριστουγεννιάτικο μπισκότο.

Για την ιστορία, το μελομακάρονο δεν είχε ανέκαθεν γιορτινό πρόσημο. Σύμφωνα με τις περισσότερες εξηγήσεις, η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» κι επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά.

Η μακαρωνία έρχεται με τη σειρά της από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που ήταν η ψυχόπιτα, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου (η περίοδος σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση από τις 25 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου), κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια» – όπως μαθαίνουμε στο mikrasiatwn.wordpress.com.

Πλέον, τα μελομακάρονα είναι συνυφασμένα με τα Χριστούγεννα και για να πούμε την αλήθεια, δεν μπορούμε να φανταστούμε τις γιορτές χωρίς αυτά. Γι’ αυτό αναζητήσαμε τα αγαπημένα μας στην Αθήνα και κάναμε ένα άτυπο Top 7.

Όποια και να προτιμήσεις, είναι βέβαιο ότι θα έχεις κάνει καλή επιλογή.

#7 Ασημακόπουλοι, με ωραίο μέλι

Το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι από τη Λευκάδα, μαζί με τα υπόλοιπα εκλεκτά υλικά, είναι το μυστικό για την υφή, τη γεύση και το άρωμα των μελομακάρονων στον Ασημακόπουλο.

Χριστούγεννα χωρίς μια βόλτα στο θρυλικό ζαχαροπλαστείο της Χαριλάου Τρικούπη, δε γίνονται.

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

#6 Choc ‘ o Rock, με σμυρνιώτικη συνταγή

Για τα μελομακάρονά της, η Ρένα Οροκλού μένει πιστή σε μία συνταγή χρόνων από τη Σμύρνη. Τα μυστικά της; Ελαιόλαδο, βούτυρο γάλακτος και ελληνικό μέλι ανθέων.

#5 Kora Bakery, αρωματικά μπισκότα

Αρωματικά και ισορροπημένα, τα μελομακάρονα του Kora Bakery αξίζουν και με το παραπάνω μια θέση στη λίστα. Αρωματισμένα με πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο και πασπαλισμένα με καρύδι πεκάν είναι τόσο όσο σιροπιαστά τα θέλω.

#4 Μονόκερος, μελωμένα και τραγανά

Μονόκερος

Το αρτοποιείο αγκαλιάζει την παράδοση και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν λείπουν αυτόν τον μήνα.

Τα μελομακάρονα που φτιάχνουν εδώ είναι μελωμένα τόσο και παραμένουν τραγανά. Είναι μυρωδάτα, φτιαγμένα με τα ποιοτικά υλικά που χρησιμοποιεί έτσι κι αλλιώς ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης.

ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ BAKERY

#3 Λυκαβηττός, για την τέλεια μπουκιά

Τα μελομακάρονα – μπουκίτσες, που βρίσκεις στον φούρνο, ξεκίνησαν ως ένα αστείο από τη σύζυγο του ιδιοκτήτη Σταύρου Ισκιδάκη, όταν εκείνη του είπε ότι θα ήταν ωραία να τα έτρωγαν σαν ξηρούς καρπούς.

«Βάλαμε την πρώτη λαμαρίνα για πλάκα κι εξαφανίστηκαν. Κάναμε άλλες δύο, έγινε το ίδιο. Έφτασα σε ένα σημείο να έχω ανθρώπους να κάνουν μόνο αυτό, φασόν» θυμάται γελώντας ο ίδιος.


Στον Λυκαβηττό δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα – αυτό είναι άλλωστε και το μυστικό που κρατά την επιχείρηση 37 χρόνια σταθερά σε ανοδική πορεία.

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

#2 Τίλλας, και για το ισλί

Η επιλογή του μελιού και τα μπαχαρικά είναι το μυστικό για τα φανταστικά μελομακάρονα που βρίσκεις στο ζαχαροπλαστείο Tillas. Μελομακάρονα κλασικά, με επικάλυψη σοκολάτα υγείας (που εδώ τα πετυχαίνουν εξαιρετικά) και μπουκιές γεμιστές με ένα μεγάλο κομμάτι καρύδι βγαίνουν καθημερινά φρέσκα από το παρασκευαστήριο.

Φυσικά, εδώ δεν λείπουν τα ισλί, φτιαγμένα με την αυθεντική πολίτικη συνταγή. Πρόκειται για μία παραλλαγή του μελομακάρονου, όχι τόσο μελωμένο, που μοιάζει να έχει κεντηθεί με βελονάκι.

#1 Α λα γκρεκ, με κρητική συνταγή της προγιαγιάς

Ο Κωστής Κωτσάκης κράτησε τη συνταγή της προγιαγιάς του από την Κρήτη, μετέτρεψε την οκά σε γραμμάρια και φτιάχνει μέχρι σήμερα τα πιο νόστιμα και τραγανά μελομακάρονα που θα φας.


Με ελαιόλαδο από το χωριό του λίγο έξω από την Ιεράπετρα, θυμαρίσιο μέλι, καρύδι από τη Θεσσαλία και κρητική ρακή. Απλά φανταστικά.

Aκολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.