Άκης Κατσούδας
ΠΟΛΗ

Super Van Records: Βινύλια, μπύρες και μουσική στη Χαριλάου Τρικούπη

Δίσκοι από προσωπικές επιλογές και γούστα, μπύρες από μικρές ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανεξάρτητα labels, merchandise και – σύντομα – εισιτήρια συναυλιών συγκεντρώνονται στο δισκάδικο των 1000mods και του tour manager της μπάντας, Γιώργου Αστέρη.

Όταν το 2000 κυκλοφόρησε το High Fidelity υπήρξε μία ολόκληρη γενιά που φαντασιώθηκε να έχει το δικό της δισκάδικο. Η ταινία που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Nick Hornby σημάδεψε και τους – τότε πιτσιρικάδες – 1000mods, που μαζί με τον tour manager της μπάντας, Γιώργο Αστέρη, δημιούργησαν το Super Van Records.

Δίσκοι από προσωπικές επιλογές και γούστα, μπύρες από μικρές ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανεξάρτητα labels, merchandise και – σύντομα – εισιτήρια συναυλιών συγκεντρώνονται σε έναν ζεστό χώρο, που φτιάχτηκε με πολλή προσωπική εργασία, σε μία μικρή στοά στη Χαριλάου Τρικούπη.

Super Van Records

Για την μπάντα από το Χιλιομόδι, που περνούσε τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας και Κορίνθου, το δισκάδικο λειτουργεί πλέον ως ένα σημείο συνάντησης για φίλους αλλά και όλους όσοι αγαπούν τη μουσική. Για παιδιά που μεγάλωσαν δίνοντας ραντεβού στα δισκάδικα για να ακούσουν μουσική, που άραζαν στα Εξάρχεια και που έγιναν κομμάτι της underground σκηνής στην πόλη, το Super Van Records είναι μια κοινότητα, και όχι άλλο ένα μαγαζί.

«Λέγαμε για πλάκα ότι αφού δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα μίας δικής μας δισκοθήκης, αφού από πολύ μικροί ρίχναμε τα περισσότερα χρήματα στη μουσική, φτιάξαμε αυτόν τον χώρο όλοι μαζί. Συχνά, ακούγεται περίεργο όταν λέμε ότι δεν έχουμε μεγάλη δισκοθήκη, αλλά ο σκοπός και ο στόχος μας είναι να δημιουργούμε μουσική. Εκεί, πάνε τα χρήματά μας».

«Έχει χαθεί αυτό το παλιό, ωραίο του πάω να πάρω το εισιτήριο. Χάθηκε με την καραντίνα, με το online κομμάτι. Τουλάχιστον στη μουσική, το θέμα δεν είναι μόνο ο δίσκος, αλλά η σύνδεση. Να πιάσεις κουβέντα με κάποιον, να μάθεις κάτι, να γνωρίσεις ανθρώπους που ασχολούνται με τη μουσική. Να μη χαθεί η σύνδεση στην εποχή της ψηφιοποίησης. Και δεν το λέμε με νοσταλγία, έτσι κι αλλιώς είμαστε η πρώτη DSL γενιά».

Super Van Records

Αυτό το κομμάτι της Χαριλάου Τρικούπη διατηρεί τον ιστορικό και εμπορικό του χαρακτήρα, προσπαθώντας να αντισταθεί σε πολιτικά σχέδια που θέλουν ένα κέντρο – τουριστικό λούνα παρκ. Οι στοές αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Αθήνας και στην περίπτωση του Super Van Records, μην εκπλαγείς αν δεις να χρησιμοποιούν τη δική τους ακόμα και για ένα impromptu live. Εδώ, άλλωστε στεγάζεται και η Ouga Booga, η ανεξάρτητη δισκογραφική τους που συγκεντρώνει όλο και περισσότερες μπάντες στο δυναμικό της.

Super Van Records

Σε αυτό το δισκάδικο δε θα βρεις τάσεις ούτε mainstream επιλογές. Όσο δύσκολο κι αν είναι να μην ασπαστείς την εμπορική κουλτούρα στην Ελλάδα του σήμερα, η ομάδα είναι διατεθειμένη να το κάνει. Για τους 1000mods είναι άλλωστε τρόπος ζωής.

Super Van Records

«Βλέπουμε που έχουν γραμμένο τόσα χρόνια τον πολιτισμό. Οι πολιτικοί κάνουν απλά μπίζνες. Στον κλάδο μας, οι περισσότεροι αναγκάζονται να είναι στη μαύρη εργασία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δηλώσεις ότι είσαι rock μπάντα με αγγλόφωνο στίχο, είσαι επαγγελματίας και περιοδεύεις χωρίς να κάνεις μεροκάματα σε νυχτερινό μαγαζί ή ιδιαίτερα στη ζούλα. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε βασικά. Το να είσαι μουσικός που κάνει τουρ διαφέρει από το να εμφανίζεσαι σε μία σκηνή. Δεν το υποτιμούμε, απλώς είναι κάτι διαφορετικό».

«Για εμάς, η μουσική δεν είναι απλώς μία παρτιτούρα, αλλά να περιοδεύεις, να συναντάς ανθρώπους και να μοιράζεσαι τα άγχη τους. Η σύγχρονη μουσική βγήκε από τα ωδεία στον δρόμο, όπως το blues. Για αυτό και το punk έχει αυτή τη διάχυση, είναι απλό και άμεσο. Η μουσική φτιάχνεται για να επικοινωνήσω εγώ που δεν μπορώ να πω πράγματα με τις λέξεις. Η μουσική σκηνή σε καθηλώνει, ρίχνεις άγκυρα, βάζεις θεμέλια, το θέμα είναι να σπάσεις τα θεμέλια και η μουσική σου να φτάσει όσο το δυνατόν σε περισσότερο κόσμο και το καλύτερο μέσο είσαι εσύ, όχι το βινύλιο, το βιντεοκλίπ στο YouTube ή το spotify. Θα πας σε μία μικρή πόλη στη μέση του πουθενά και θα βρεθεί ένας τύπος που θα σε έχει ακούσει. Μπορεί σαν τουρίστες να μην έχουμε δει πολλά και μας δικάζουν ακόμα και γι΄αυτό, αλλά έχουμε γυρίσει τον κόσμο και είμαστε πιο κοντά στην αλήθεια και την καθημερινότητα των ανθρώπων».

SUPER VAN RECORDS