Dimitris Kapantais / SOOC
OPINIONS

Το 2024 ξεκίνησε με την στοχοποίηση ενός παιδιού και όχι, δεν μας κάνει εντύπωση

Η διασπορά των fake news έγινε πιο γρήγορα και από τη διασπορά του κορονοϊού στα πάρτι. Οι ακροδεξιοί και οι δικαιωματιστές βοήθησαν σε αυτό.

“New year, new me” και το ακροδεξιό τρολ, πασαλειμμένο με ζάχαρη άχνη, αφήνει στο τραπέζι το ποτήρι με τη φθηνή σαμπάνια που βρήκε σε προσφορά λόγω των ημερών και ανοίγει το κινητό του για να: α) μας ενημερώσει ότι κέρδισε το φλουρί, β) ετοιμάσει τη μουσική λίστα για το πάρτι που ξεκινά σε λίγα λεπτά, γ) σχολιάσει το μελαχρινό κορίτσι δίπλα στον Χάρη Δούκα, δ) το «γ».

Στη μικρή, διανθισμένη με πολλά tweets και ευχές, ιστορία μας, το τρολ αποφάσισε να πατήσει snooze στην υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό του λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος και να γίνει καλύτερος άνθρωπος από τον άλλο μήνα. Η καλοσύνη, η καθαρή σκέψη και η εγκράτεια, μπορούν να περιμένουν, ένας καλός σχολιασμός της επικαιρότητας στο Χ, όχι.

Έτσι, αφού χαλάρωσε τη γραβάτα που τόσο τον έσφιγγε, κάθισε στον καναπέ, έβαλε το δεξί του πόδι πάνω από το αριστερό και επέλεξε την απάντηση «3». Πάτησε το κόκκινο κουμπί. Η επιλογή μεταξύ του «γ» και το «δ» ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αν παρατηρήσετε καλά, θα δείτε μικροσκοπικές σταγόνες ιδρώτα στους κροτάφους του.

Και κάπως έτσι, ξεκινάει το πρωτοχρονιάτικο, 100% σουρεαλιαστικό παραμύθι μας το οποίο είναι ακατάλληλο για παιδιά. Βλέπετε, πρωταγωνιστεί σε αυτό ένα μικρό κορίτσι -μελαχρινό, δυστυχώς για εκείνο και τους γονείς του. Ναι, δε βγάζει νόημα το παραπάνω, αλλά τι έβγαζε νόημα όσο περνούσαμε το κατώφλι του 2024; Εδώ μία κοπέλα, στην εκπνοή του χρόνου, απολύθηκε επειδή είχε braids. Δεν είναι fake news, ισχύει, σε αντίθεση με τα όσα γράφτηκαν για το «προσφυγόπουλο».

Το «προσφυγόπουλο», λοιπόν, που εμφανίστηκε στο πλάι του Χάρη Δούκα στην αντίστροφη μέτρηση, είναι η κόρη της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Νάσου Γαλακτερού. Όμως αυτό μικρή σημασία έχει. Η μικροπολιτική μέσω της στοχοποίησης ενός παιδιού είναι το θέμα μας.

Ο Θάνος Πλεύρης, με αφορμή τις παλαιστινιακές σημαίες που υψώθηκαν στο Σύνταγμα, είπε να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις οικογενειακές διαφωνίες που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και να ασκήσει κριτική στον Χάρη Δούκα. Δεν ήθελε και πολύ. Αντλώντας θάρρος από την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υγείας, τα τρολ έστησαν το δικό τους ακροδεξιό πάρτι στο διαδίκτυο.

Η συντονισμένη επίθεση στον Χάρη Δούκα είχε παράπλευρες απώλειες και αφού εξαντλήθηκε το topic «παλαιστινιακές σημαίες στην Ελλάδα μας», οι ακροδεξιοί έφτασαν σε σημείο να επιτεθούν στο κοριτσάκι. Είναι μελαχρινό, άρα είναι προσφυγόπουλο, άρα αλλοιώνονται συνειδήσεις μέσω της τηλεόρασης και μάλιστα από τον δήμαρχο της Αθήνας. Μιλάμε για πλεκτάνη!

Η διασπορά των fake news έγινε πιο γρήγορα και από τη διασπορά του κορονοϊού στα οικογενειακά τραπέζια. Διαβάσαμε ότι το κοριτσάκι είναι μέλος της Χαμάς, των Ταλιμπάν κι ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν επέτρεψε σε Έλληνες να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι «απέναντι», θέλοντας να προστατεύσουν το κορίτσι ή απλώς να κάνουν μια βουτιά στην πισίνα του δικαιωματισμού, βοήθησαν χωρίς να το γνωρίζουν τους πρώτους.

Διαβάσαμε ότι ο νέος δήμαρχος της Αθήνας ανέβηκε στη σκηνή με ένα παιδί από την Παλαιστίνη και έστειλε ισχυρό μήνυμα ειρήνης αλλά και αλληλεγγύης στα θύματα του πολέμου στη Γάζα. Και οι δύο πλευρές, χρησιμοποίησαν ένα κορίτσι για να υπερασπιστούν τα «πιστεύω» τους, πατώντας πάνω σε ψευδείς ειδήσεις.

Αν δεν ήταν στη μέση ένα παιδί, σήμερα θα μιλούσαμε για την αστεία στιγμή που ένωσε το 2023 και το 2024, αποτέλεσμα του παραλογισμού που επικρατεί στα social media και την ελληνική κοινωνία που κρίνει και έχει άποψη για τα πάντα, χωρίς να γνωρίζει -όπως αποδείχθηκε ξανά- τίποτα.

Εφόσον έχουμε να κάνουμε με την στοχοποίηση ενός παιδιού, όμως, το γέλιο κόβεται και τη θέση του, παίρνει ένας ακόμα προβληματισμός. Μέχρι να πάρει τη θέση του ένας άλλος.