NETFLIX

Τι θα λιώσεις τον Δεκέμβριο στο Netflix

Μία επιλογή από όλα όσα θα ανέβουν στην πλατφόρμα για ατελείωτο binge-watching τον Δεκέμβρη.

True crime, δαίμονες, stalkers και φυλακές. Είμαστε μια ωραία χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Netflix γενικά, αλλά έτσι μας αρέσει.

Πέρα από το πρωτότυπο υλικό της όμως, η πλατφόρμα έρχεται με μια πάρα πολύ δυνατή ταινιοθήκη γι’ αυτόν τον μήνα. It’s beginning to look a lot like Netflix and Christmas!

Για να δούμε τι θα δούμε:

TRUE CRIME:

THE INNOCENT MAN

Το Netflix δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα με τα true crime ντοκιμαντέρ. Έβαλε τη συνταγή τους όμως στο πιο ελκυστικό πακέτο που έχουμε δει ως τώρα. Με το ‘Making a Murderer’, το ‘Wormwood’, το ‘Keepers’, το ‘Evil Genius’, οι δημιουργοί έχουν την ελευθερία να πάρουν τον χρόνο τους, να διαλέξουν το φορμάτ που τους βολεύει και να φέρουν την ιστορία τους σε όλον τον πλανήτη και όχι μόνο σε επιλεγμένες αίθουσες. Μετά το ‘MaM’ που μόλις κυκλοφόρησε την 2η σεζόν του και το αναβιωμένο ‘Staircase’, έρχεται ένα ακόμη ντοκιμαντέρ που θα επιχειρηματολογήσει υπέρ ανδρών που δήλωσαν αθώοι. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αθωώθηκαν χρόνια μετά. Πώς πήγε τόσο λάθος το σύστημα που τους καταδίκασε;

Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του John Grisham και στο ‘The Dreams of Ada’ του Robert Mayer.

Πρεμιέρα: 14/12

REMASTERED: WHO KILLED JAM MASTER JAY?

Το ‘ReMastered’ είναι μια ανθολογική σειρά ντοκιμαντέρ με διαφορετική υπόθεση για κάθε του επεισόδιο (ή track όπως τα ονομάζει), πάντα όμως σχετική με μουσικούς. Είδαμε ήδη το ‘Who Shot the Sheriff?’ και την έρευνά του γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Bob Marley τον Οκτώβρη, περάσαμε στην αναδρομή της εκρηκτικής συνάντησης του Johnny Cash με τον Richard Nixon στο ‘Tricky Dick and the Man in Black’, και τώρα θα εξερευνήσουμε τον θάνατο του Jam Master Jay των θρυλικών Run-DMC. Πειραγμένες κάμερες, τρομαγμένοι μάρτυρες, θεωρίες για δουλειά εκ των έσω. Οι φίλοι του DJ είναι αποφασισμένοι να μη γίνει ο χαμός του ένας ακόμη θάνατος στη hip-hop.

Πρεμιέρα: 7/12

MURDER MOUNTAIN

O 29χρονος Garret Rodriguez εξαφανίζεται στο Humboldt της Καλιφόρνια, τη κομητεία όπου κουμάντο κάνει η βιομηχανία μαριχουάνας. Εκεί οι άνθρωποι εξαφανίζονται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της πολιτείας. Η έρευνα του ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων φέρνει στο φως ‘ένα άγριο, άνομο μέρος’.

Πρεμιέρα: 28/12

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

8 σειρές του Netflix που απογείωσαν το true crime

ΟΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΕΙΡΕΣ:

DIABLERO

Οι δυνάμεις του Καλού και του Κακού συνυπήρχαν αρμονικά, μέχρι την εξαφάνιση των αγγέλων. Τώρα οι δαίμονες έχουν καταλάβει την πόλη του Μεξικό, αλλά ΤΕΧΕΧΕ, δεν θα έχουν την τελευταία λέξη πριν τα βάλουν με τους Diableros. Άτομα έτοιμα να θυσιαστούν στη μάχη με τους δαίμονες, ακόμα και ως δοχεία εξουδετέρωσης των ίβολ δυνάμεών τους. Βάζεις μέσα σου τον δαίμονα δηλαδή και τον τσακίζεις. Προφανώς και τους μαζεύει όλους αυτούς ένας παπάς, γιατί αν κάνεις possession series χωρίς παπά δεν σέβεσαι τίποτα. Το ‘Diablero’ έχει cage fight με κάτι που μοιάζει με τρολ, φαίνεται θεοπάλαβο γενικά, είμαστε στο στοιχείο μας.

Πρεμιέρα: 21/12

CHILLING ADVENTURES OF SABRINA: A MIDWINTER’S TALE

Λατρέψαμε την πρώτη σεζόν του ανανεωμένου ‘Sabrina’ και ετοιμαζόμαστε για το Christmas special. Δεν θα προχωρήσουμε σε εικασίες και θεωρίες σε περίπτωση που δεν έχεις δει ακόμη τη σειρά, αλλά ΔΕΣ ΤΗ ΣΕΙΡΑ. Ξόρκια, περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις, σκοτεινό χιούμορ, σατανιασμένα πλάσματα, σούπερ καστ, τι άλλο θες.

Πρεμιέρα: 14/12

YOU

Το ‘You’ ξέρει ότι έχουμε δει χίλιες ακόμη ιστορίες με stalkers, αλλά δεν σκάει. Μπορεί να μην είναι κάτι φρέσκο, αλλά η χημεία του καστ, η δομή του και ο τρόπος που χτίζει το μομέντουμ θα χρησίμευαν πολύ σε άλλες σειρές που πατάνε σε δοκιμασμένες συνταγές χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση. Το show είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζονται πρωτότυπες ιδέες για να κρατάς ζωντανό το ενδιαφέρον. Επίσης, πόσο δίκαιο που ο Penn Badgley παίζει τον stalker μετά την αποκάλυψή του ως Gossip Girl;

Η σειρά είναι μια παραγωγή του μεγαλοπαραγωγού Greg Berlanti (Arrowverse, Riverdale, Sabrina, Titans) και ακολουθεί έναν φαινομενικά ήπιο βιβλιοπώλη που ανοίγει τα χαρτιά του στο κοινό μέσα από εμμονικούς μονολόγους ανάλυσης και στόχευσης του επόμενου θύματος του ενδιαφέροντός του.

Πρεμιέρα: 26/12

DOGS OF BERLIN

Δύο πολύ διαφορετικοί ντετέκτιβ ερευνούν τον φόνο ενός Γερμανού ποδοσφαιριστή τουρκικής καταγωγής κάτω από τα άγρυπνα μάτια ολόκληρου του Βερολίνου. Η λίστα υπόπτων είναι μεγάλη, από Νεοναζί και την τουρκική του οικογένεια μέχρι φαν του ποδοσφαίρου και τη μαφία της πόλης. Ή μήπως τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης; Μετά το υπερεπιτυχημένο ‘Dark’, η Γερμανία χτυπάει με τη 2η ορίτζιναλ παραγωγή της.

Πρεμιέρα: 7/12

THE PROTECTOR

Ένας νεαρός καταστηματάρχης μαθαίνει ότι συνδέεται με μία μυστική, αρχαία τάξη που έχει αναλάβει την προστασία της Κωνσταντινούπολης. Στην αρχή της ιστορίας, ο Χακάν δε θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την έννοια του ήρωα, αλλά όταν μαθαίνει πως η πατρίδα του απειλείται από τους μυστηριώδεις Αθάνατους ξέρει ότι είναι χρέος του να τους σταματήσει. Α, και μπάι δε γουέι είναι ο τελευταίος προστάτης οπότε δεν έχει και πολλές επιλογές.

Πρεμιέρα: 14/12

MEMORIES OF THE ALHAMBRA

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα των K-dramas, Park Shin-hye και Hyun Bin, πρωταγωνιστούν για πρώτη φορά μαζί σε νέα σειρά του καλωδιακού tvN (γενικά αν θες να πιάσεις κορεάτικες σειρές, πιάσε δική τους παραγωγή). Ένας CEO επενδυτικής εταιρίας ταξιδεύει στη Γρανάδα για να συναντήσει τον μυστήριο προγραμματιστή ενός παιχνιδιού επαυξημένης πραγματικότητας. Εκεί θα γνωρίσει την ιδιοκτήτρια ενός μικρού ξενοδοχείου και μαζί θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μία μελοδραματική περιπέτεια φαντασίας. Sci-fi επιρροές και έρωτας στην Ισπανία μέχρι να έρθει το κορεάτικο ‘Kingdom’ που περιμένουμε σαν τρελοί.

Πρεμιέρα: 1/12

NAILED IT! HOLIDAY!

Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο αστείο ένα bake-off show μαγειρικής, αλλά το ‘Nailed It!’ υπάρχει, το ζούμε και σκίζει. Μετά από δύο τέλειες σεζόν με άσχετους συμμετέχοντες να παλεύουν να φτιάξουν μισό σωστό κέικ, το show της καρδιάς μας επιστρέφει για ένα Christmas special.

Πρεμιέρα: 7/12

EL RECLUSO

Ένας Αμερικανός πρώην πεζοναύτης πρέπει να εισχωρήσει με ψεύτικη ταυτότητα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό με σκοπό να ερευνήσει την απαγωγή της κόρης ενός Αμερικανού δικαστή. Υπεύθυνοι είναι μάλλον μία σπείρα εγκλεισμένων κακοποιών που δρουν και έξω από τη φυλακή μέσω συνεργατών τους, οπότε τώρα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Η σειρά έρχεται από το Telemundo, το Νο.1 ισπανόφωνο δίκτυο για τις ηλικίες 18-49.

Πρεμιέρα: 7/12

TERRACE HOUSE: OPENING NEW DOORS: PART 5

Έβαλα το πρώτο από τα ‘Terrace House’ που υπάρχουν στο Netflix και είδα το ίδιο βράδυ μια ντουζίνα επεισόδια. Φιάσκο. Το εθιστικότατο γιαπωνέζικο ριάλιτι διαδραματίζεται σε ένα σπίτι όπου μπαίνουν 6 νέοι (3 αγόρια και 3 κορίτσια στη σεζόν που βλέπω) χωρίς κανένα σενάριο ή καθοδήγηση ή δομή ή δοκιμασία. Είναι απλά εκεί και, well, υπάρχουν. Άμα θέλουν φεύγουν. Άμα θέλουν μένουν. Άμα θέλουν φασώνονται, άμα θέλουν πάνε και συναντούν τους πρώην τους, άμα θέλουν ψάχνουν δουλειά, άμα θέλουν πάνε όλη μέρα για σερφ. Είναι σα να βλέπεις αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ ΚΑΙ Σούπερ Μπάλα ταυτόχρονα. Αλλά χωρίς να ξέρεις καν τι πρέπει να κάνει κάποιος για να κερδίσει το ματς. Ή τη διοργάνωση. Ή αν υπάρχει διοργάνωση καν. Είναι απλά ένας αέναος αγώνας επίδειξης όπου οι ντρίμπλες είναι… *κοιτάζει την κάμερα μισοκλείνοντας τα μάτια και σουφρώνοντας τα χείλη* ο έρωτας. – Θοδωρής Δημητρόπουλος

Πρεμιέρα: 18/12

TRAVELERS: SEASON 3

Το ‘Travelers’ είναι το απαραίτητο sci-fi που δεν βλέπεις. Με την τεχνολογία να έχει αναπτυχθεί σε βαθμό που επιτρέπει τη μεταφορά της συνείδησης ενός ατόμου στο σώμα κάποιου άλλου ανεξαρτήτως αιώνα – και με την προϋπόθεση ότι ο οικοδεσπότης από το σήμερα βρίσκεται ούτως ή άλλως λίγες στιγμές πριν τον θάνατό του – οι τελευταίοι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν μείνει ζωντανοί εκπαιδεύουν πράκτορες με σκοπό να ταξιδέψουν στο δικό μας παρόν και να αποτρέψουν καταστροφές. Εδώ, στη διάρκεια των λίγων στιγμών που δεν πήζουν από τα άγχη, περνούν καλύτερα από το δικό τους μέλλον τους γιατί εκεί δεν παίζει φως, σκυλιά και Coca-Cola.

Η πρώτη σεζόν που διάλεξε να εστιάσει περισσότερο στις αποστολές, ο 2ος κύκλος διεύρυνε τη μυθολογία της σειράς, πήρε ρίσκα και σύστησε νέους χαρακτήρες. Στην 3η θα δούμε, αλλά μάθε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Netflix και παρά το μηδενικό της buzz, η σειρά ήταν ανάμεσα σε αυτές που το κοινό καταβρόχθισε βλέποντας πάνω από δύο επεισόδια τη μέρα.

Πρεμιέρα: 14/12

ΟΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ:

ROMA

Παρήγγειλε κανείς μια ακόμα ατομική βόμβα συναισθήματος στη μορφή ενός τεχνικά άρτιου και μεθοδικά σκηνοθετημένου ταξιδιού δίχως κατεύθυνση ή διέξοδο αλλά μυστηριωδώς γεμάτου ελπίδα; Επειδή ήρθε συστημένη. Ο Cuaron αντλεί υλικό από τα βιώματα των παιδικών του χρόνων για μια εμφανώς προσωπική ιστορία, φτιαγμένη στο άσπρο-μαύρο των αναμνήσεων. Νεορεαλισμός πιο στημένος από ποτέ, με τον μεξικάνο να δομεί την ιστορία του ως μια σειρά από θεατρικής εμφάνισης βινιέτες-αναμνήσεις, σαν μικρά μονόπρακτα στη διάρκεια των οποίων η κάμερα εκτελεί αργόσυρτα pans από άκρη σε άκρη του εκάστοτε σκηνικού. Στο τέλος της μέρας, είναι μια ακόμα ιστορία επιβίωσης, απλά αυτή τη φορά τοποθετημένη στον πραγματικό κόσμο. Ή έστω μια κάποια ανάμνησή του. – Θοδωρής Δημητρόπουλος

Πρεμιέρα: 14/12

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

5 ερωτήσεις στον Alfonso Cuaron πριν την πρεμιέρα του ‘Roma’

BIRD BOX

Μετά το ‘A Quiet Place’ και τους φονικούς θορύβους, έρχεται το ‘Birdbox’ με τα φονικά θεάματα. Η Sandra Bullock, η Sarah Paulson, ο Trevante Rhodes και ο John Malkovich μπαίνουν στη μάχη κάποιου μυστήριου, θανατηφόρου θεάματος που οδηγεί όποιον το δει στην αυτοκτονία. Η σκηνοθέτιδα Susanne Bier έχει μια καριέρα από hits and misses, το ίδιο και ο σεναριογράφος Eric Heisserer, μαζί όμως συγκεντρώνουν τα ‘Arrival’, ‘Brothers’ και ‘Things We Lost in the Fire’. Not bad.

Πρεμιέρα: 21/12

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Είδα το εξαιρετικό ‘A Quiet Place’ στο σινεμά και υπέφερα

ΟΣΚΑΡ + ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ:

AMERICAN HONEY

Outsider youths με σεξ, ναρκωτικά και πολλή ποπ προσπαθούν να επιβιώσουν στα γκρεμίσματα της post-dream καπιταλιστικής americana δυστοπίας. Μακράν το αγαπημένο μου genre του σινεμά των ’10s. Ακριβώς μέσα από αυτή την οπτική έχει παραμείνει σημείο αναφοράς την τελευταία διετία, ως ένα απολύτως χαρακτηριστικό είδος ταινίας που εμφανίζεται διαρκώς και σε διάφορες παραλλαγές πλέον (από το ‘Spring Breakers’ και το ‘Bad Batch’ μέχρι το ‘Nocturama’ και το ‘Florida Project’), σε ένα δυτικό σινεμά όλο και πιο αγχωμένο για το ‘πού βρισκόμαστε σήμερα’. – Θοδωρής Δημητρόπουλος

Ανεβαίνει: 1/12

LOVING

Το ‘Loving’ είναι η πραγματική ιστορία των Richard και Mildred Loving, ενός διαφυλετικού ζευγαριού που παντρεύτηκε παράνομα σε μία εποχή που δεν επέτρεπε τέτοιες ενώσεις. Στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν την απόφασή τους, πήγαν την υπόθεσή τους που ονομάστηκε Loving v. Virginia στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής, με αποτελέσματα που θα τα έγραφε η ιστορία και θα τα επανέφερε ένα ντοκιμαντέρ του HBO πριν πέντε χρόνια.

Ξεχώρισε στις Κάννες και έφτασε μέχρι τα Όσκαρ. Σε μια λιγότερο ανταγωνιστική χρονιά αντί του 2016, θα μπορούσε να είχε φύγει και με τα χέρια γεμάτα.

Ανεβαίνει: 26/12

NOCTURNAL ANIMALS

Θρίλερ εκδίκησης, επιστροφή του Tom Ford, θεά Amy Adams, άψογοι Gyllenhaal και Shannon. Δες το για τις ερμηνείες, τη λουξ αισθητική του και την ξεχωριστή αφήγηση του Ford.

Ανεβαίνει: 5/12

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Συνέντευξη: O Michael Shannon είναι έτοιμος να παίξει με τους καλύτερους

HUGO

Η παιδική αθωότητα κάνει ξανά δειλά βήματα στο σημερινό (τηλεοπτικό κυρίως) Χόλιγουντ, αλλά το 2011 που κυκλοφόρησε το ‘Hugo’ είχε μόνο το ‘Super 8’ για παρέα. To ‘Hugo’ είναι από τις πιο ονειροπόλες δουλειές του Scorsese, μια υπέρκομψη ταινία φαντασίας που πάνω απ’ όλα εκφράζει μια αγνή αγάπη για το σινεμά.

Ανεβαίνει: 1/12

MINORITY REPORT

Ένα διήγημα του Philip K. Dick πέφτει στα χέρια του Steven Spielberg και γίνεται ένα πυρετώδες θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Η ταινία έχει γεράσει υπέροχα. Όπως και ο Tom Cruise που έχουμε ήδη τεκμηριώσει ότι είναι εξωγήινος.

Ανεβαίνει: 1/12

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Tom Cruise είναι εξωγήινος και έχουμε όλες τις αποδείξεις

SPLIT

Το ‘Split’ καταγράφηκε ως ‘επιστροφή του Shyamalan’, αλλά αυτή είχε έρθει λίγο νωρίτερα με το ‘The Visit’. Δεν έχει και πολλή σημασία όμως, σημασία έχει ότι το ‘Split’ ήταν τόσο καλό που μας έκανε (σχεδόν, πολύ οριακά) να προσπεράσουμε το επιθετικό φλερτ του με το exploitation. Ακόμα καλύτερο όμως είναι το γεγονός ότι η επιτυχία του έφερε την ολοκλήρωση ενός οράματος που είχε ο Shyamalan από τον ”Αφθαρτο’ ακόμα – μάλλον την καλύτερη υπερηρωική ταινία που έχει γυριστεί μέχρι στιγμής – και σύντομα θα το έχουμε ολοκληρωμένο στη μεγάλη οθόνη. Είδαμε τα πρώτα 20′ του τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο, μιλήσαμε με τον Shyamalan και ανυπομονούμε να στα ξεράσουμε όλα τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ανεβαίνει: 11/12

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Με το λανθιμικό ‘Split’ είναι επίσημο: O M. Night Shyamalan επέστρεψε

DISTURBIA

Το ‘Disturbia’ φτιάχτηκε ως φόρος τιμής στο ‘Rear Window’ του Χίτσκοκ και είναι ένα έξυπνο, καλοστημένο, αγωνιώδες μικρότερο αδερφάκι του. Εκτός από το ίδιο το φιλμ, αξίζει να το τσεκάρεις για να θυμηθείς τον Shia LaBeouf πριν τη μετατροπή του σε installation art.

Ανεβαίνει: 1/12

ΤΡΙΛΟΓΙΑ BRIDGET JONES

Όλα τα ‘Bridget Jones’ στην πίστα του Netflix, μιλάμε για έναν ιδανικό χριστουγεννιάτικο μαραθώνιο.

Ανεβαίνουν: 7/12

HOW TO LOSE A GUY IN 10 DAYS

Δες το για την εποχή του προ-McConaissance και της Kate Hudson ως rom-com queen. Ως ταινία έχει σίγουρα προβληματικά σημεία, αλλά είναι και μία από τις πραγματικά αστείες ρομαντικές κομεντί.

Ανεβαίνει: 1/12

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Η αναβίωση της ρομαντικής κομεντί και ο έρωτας στα χρόνια του Netflix