PUBLI

Τα σουπερμόντελ εισβάλλουν στην μεγάλη οθόνη

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Irina Shayk στον τελευταίο Ηρακλή, ήταν η αφορμή για να μιλήσουμε για τα κορίτσια που θέλουν να παρατείνουν την καριέρα τους κάνοντας το πέρασμα στον κινηματογράφο.

Ένα μοντέλο, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, έχει ‘τελειώσει’ στα 30 του. Ενώ μια ηθοποιός μπορεί να την βγάλει ‘καθαρή’ μέχρι τα 50 της. Αν σκεφτείς και ότι οι αποδοχές, συνήθως, είναι εντελώς διαφορετικές, τότε καταλαβαίνεις γιατί κάθε μοντέλο (σκέτο ή σούπερ) εκεί έξω ‘λιγουρεύεται’ την καριέρα της Charlize Theron, ‘πολιούχα’ του συγκεκριμένου είδους.

Η ‘Ηράκλεια’ αφορμή

Δυο κινηματογραφικά ντεμπούτα σουπερμόντελ (Irina Shayk, Barbara Palvin) σε μια επική ταινία είναι μεν καλοδεχούμενα, αλλά, επιπλέον, δείχνουν ότι ο σκηνοθέτης (ο διαβόητος party animal Bret Ratner) δεν παίρνει και πολύ στα σοβαρά αυτό που κάνει.

Εκτός και αν θεωρεί ότι οι δυο συγκεκριμένες -οι οποίες, ως γλάστρες, μια χαρά αποδείχθηκαν τελικά- είναι όντως οι πιο ταλαντούχες για τους συγκεκριμένους ρόλους.

Εξίσου ‘φουλαρισμένo’ σε μοντέλα είναι απροσδόκητα και το καινούργιο Mad Max. Εκεί που, πέρα από την συμπρωταγωνίστρια Charlize Theron (κομπλέ με ξυρισμένο κεφάλι), ο ‘στάβλος’ επίσης περιλαμβάνει την Rosie Huntington-Whiteley στον πρώτο της μετα-Τransformers ρόλο (κάτι που, μεταξύ μας, κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβεί), καθώς επίσης τις Αυστραλές Abbey Lee Kershaw και Megan Gale.

 

Κάτι σαν το Pret-A-Porter του Aldman ή το ‘Ο Διάβολος φορούσε Prada’ ένα πράγμα. Δυο δηλαδή ταινίες επίσης γεμάτες μοντέλα. Απλά με περισσότερη μετα-αποκαλυπτική βία.

Kαι μην ξεχνάμε ότι επίσης φέτος θα έχουμε τη χαρά να δούμε την Emily Ratajkowski του Blurred Lines να παίζει τη σεξόβομβα που κάνει τον Ben Affleck να χάσει τα μυαλά του, στο πολυαναμενόμενο Gone Girl του David Fincher.

Το πρώτο βήμα σε μια καριέρα που ήδη ανακοινώθηκε ότι περιλαμβάνει μια ταινία με τον Zac Efron και την κινηματογραφική μεταφορά του Entourage.

Ενώ στη ζωή μας (και στις οθόνες μας) συνεχίζει να κυκλοφορεί η Olga Kurylenko, το μοναδικό Bond Girl αντάξιο (μαζί με την Halle Berry, που επίσης ξεκίνησε από το μόντελινγκ) του πράκτορα.

Η ανερχόμενη Kate Upton

Ακούγεται γελοίο, αλλά η 22χρονη μετενσάρκωση της Marilyn Monroe είναι η μόνη που δείχνει ικανή να τα καταφέρει να κάνει το πέρασμα από σουπερμόντελ (‘τίτλος’ που, κατά τους fashionistas, αδίκως κατέχει) σε κινηματογραφική σταρ ικανή να φέρει τα πλήθη στα multiplex.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των τριών πιο επιτυχημένων παραδειγμάτων του είδους μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα της Charlize Theron, που από άφραγκο 19χρονο μοντέλο βρέθηκε -εξαιτίας ενός τσακωμού της με μια δημόσια υπάλληλο που έκανε ένα ατζέντη να την προσέξει- σε βραβευμένη με Όσκαρ σταρ.

Της Cameron Diaz που συνεχίζει, 16 χρόνια μετά το Something About Mary, να βγάζει 20 εκ. δολάρια ανά ταινία. Ακόμη και αν αυτές, στην πλειοψηφία τους, είναι επιεικώς μέτριες.

Και της Mila Jovovich η οποία, με όπλο την φαντασμαγορική Blue Lagoon ομορφιά της, βρέθηκε να κουβαλάει ένα ολόκληρο -έστω, δευτεροκλασάτο- franchise (Resident Evil) στις πλάτες της.

Εννοείται πως η Upton δεν διαθέτει το ταλέντο της Charlize ή τα σωματικά προσόντα των άλλων δυο. Επίσης ως βουτυρομπεμπέκα-αντικείμενο του πόθου η ‘γκάμα’ της είναι περιορισμένη. Ωστόσο και στις 3 ταινίες που έπαιξε (Tower Heist, Three Stooges, The Other Woman) δεν πέρασε αδιάφορη. Οπότε ίδωμεν.

Στην τελική και για την Monica Bellucci όταν ξεκινούσε (βλέπε ως μια από τις νύφες του Κοπολικού Δράκουλα) η ίδια πάνω κάτω γνώμη υπήρχε. Απλώς πλέον το έχουμε ξεχάσει.

Αυτές που ακολουθούν στα βήματα της Upton

Mπορεί η Kate Upton να είναι το φαβορί για καταξίωση, αλλά το προσωπικό μου ‘πουλέν’ είναι η Brooklyn Decker (που πρωτογνωρίσαμε από τα θρυλικά body paint της στο Sports Illustrated). Ήδη από την εποχή που την είδα να τρέχει στην άμμο στο Just Go With It ως αντίπαλος της Aniston για την καρδιά του Adam Sandler.

 

Ίσως να την θυμάστε από το Battleship. Αν και εκεί ήταν εντελώς διακοσμητική. Προσωπικά την εκτίμησα ως σκύλα Gina Gibiatti στο The League και ως φεύγα σύζυγο στο Friends with Better Lives. Ενώ προσεχώς το κορίτσι με το τεράστιο φυσικό στήθος παίζει στην νέα ταινία του Warren Beatty. Όχι και άσχημα.

Και μια που μιλάμε για το The League, εκεί ήταν -στο επεισόδιο που παίζει την σέξι γυμνάστρια- που εκτίμησα και την Erin Heatherton.

 

Τον Άγγελο δηλαδή της Victoria που τα είχε με τον Di Caprio και την οποία ίσως να θυμάστε ως μαζορέτα στο πλυντήριο από το Grown Ups 2.

Αν και, γενικά οι Άγγελοι, δεν τα πάνε καλά με τον κινηματογράφο. Ενδεικτικό παράδειγμα η Ambrosio η οποία, μετά από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, το μόνο που έχει να δείξει είναι ένα cameo της στο Casino Royale ως μια από τις τενίστριες που κοιτάζει λιγωμένα τον Daniel Craig.

Και αυτό παρότι τα τελευταία χρόνια πολλά μοντέλα έχουν καταφέρει να κάνουν, με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία, το πολυπόθητο πέρασμα. Όπως η εκθαμβωτική Bar Paly την οποία επέλεξε προσωπικά ο Michael Bay για το προσωπικό του project, Pain and Gain (αυτό με τους ηλίθιους μποντιμπιλνταράδες ληστές).

Η ‘βετεράνος’ Marissa Μiller ως το άβαταρ του νεκρού αστυνομικού Jeff Bridges στο R.I.P.D.

Kαι η ‘ανεξάντλητη κορμάρα’ Anne Vyalitsyna στο A good day to die hard.

Αυτές που απέτυχαν παταγωδώς

Ας το παραδεχτούμε. Μπορεί να είναι μικρότητα εκ μέρους μας, αλλά χαιρόμαστε όταν μια φανταστικά ωραία γυναίκα τρώει τα μούτρα της όταν επιχειρεί το πέρασμα στον κινηματογράφο. Κυρίως γιατί αποδεικνύει ότι η ομορφιά δε σου ανοίγει όλες, μα όλες, τις πόρτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλη σχεδόν η παλιά γενιά μοντέλων. Ξεκινώντας από την ‘Άρεια’ Claudia Scheiffer που πρωτοείδαμε ως γυμνάστρια στο Ri¢hie Ri¢h και η οποία, μετά, έκανε κάτι ψιλά (Friends & Lovers, Zoolander) και αδιάφορα.

Ίδια ακριβώς περίπτωση με την Helena Christensen, η οποία προτίμησε να το γυρίσει στην φωτογραφία.

Την Cindy Crawford που βασικά ‘κάηκε’ μετά το ανεκδιήγητο Fair Game δίπλα στον William Baldwin (σ.σ. έκανε μόνο γκεσταριλίκια στο Frasier και το Ellen).

Tην -ατάλαντη σε οτιδήποτε έχει δοκιμάσει εκτός μόντελινγκ- Naomi Campbell που μας άφησε ‘πεσκέσι’ το θρίλερ Cool As Ice με τον Vanilla Ice και την ίδια σε ρόλο τραγουδίστριας. Kαθώς επίσης το εξίσου κακό ερωτικό θρίλερ Prisoner of Love.

Kαι την Eva Herzigova που, παρότι την έχουμε σε υψηλή εκτίμηση, κατόρθωσε να πρωταγωνιστήσει μόνο σε κάτι εντελώς της πλάκας ιταλικές ερωτικές κωμωδίες.

Eνώ, αν και απλό μοντέλο και όχι σούπερ, ως παταγώδης αποτυχία κρίνεται και η συνολική παρουσία της Estella Warren. Ξεκινώντας με το Planet of the Apes και συνεχίζοντας με οτιδήποτε έχει κάνει από τότε και μετά.

Κατά τη γνώμη μου σε αυτή την κατηγορία θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε και την ‘εντελώς’ αγγούρι Rebecca Romijn. Αλλά το γεγονός ότι έχει παίξει την Mystique (και οι σκηνές της από το Femme Fatale) με κάνουν να διστάζω.

Όπως επίσης και η Natasha Henstridge που, μετά το Species, δεν κατάφερε τίποτα ούτε κατά λάθος αξιόλογο. Αλλά μας χάρισε ωραίες στιγμές αλιενο-λαγνείας. Και αυτό δεν είμαστε αχάριστοι να το ξεχάσουμε.

Aυτές που θα θέλαμε να είχαν κάνει παραπάνω πράγματα

Μια χαρά τα έχει καταφέρει στη ζωή της -εκτός μόντελινγκ- η Tyra Banks. Όμως καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι το τσαγανό της έγραφε μια χαρά και στην οθόνη. Όπως π.χ. στο Coyote Ugly, κάποια επεισόδια του The Fresh Prince of Bel-Air και στα άλλα ψιλά που έχει κάνει.

Εξίσου καλή υπήρξε η αειθαλής Elle Macpherson (βλέπε γκόμενα του Bruce Wayne στο Batman & Robin, The Edge) που στη φωτό βλέπετε σε ένα γκεσταριλίκι της στο Friends.

Kαθώς επίσης η Gisele Bündchen των Taxi και The Devil Wears Prada.

 

H Carla Bruni του Midnight in Paris. Αν και η συγκεκριμένη θα προτιμούσαμε να είχε ασχοληθεί με το άθλημα όταν ήταν ακόμη στα ντουζένια της.

Και η πανέξυπνη επιχειρηματίας Heidi Klum που αμυδρά θυμόμαστε ως Brumhilda στο Ella Enchanted και Ursula Andress στο The Life and Death of Peter Sellers.

Tην λίστα ολοκληρώνει η Bar Rafaeli η οποία, παρά την εκφραστικότητά της, έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια σε ένα μόλις -κακό- ερωτικό θρίλερ. Μικρή είναι ακόμη, οπότε ελπίζουμε να υπάρξει συνέχεια.

 

Για την ιστορία οφείλουμε να αναφέρουμε πως επίσης μοντέλα -πριν γίνουν ηθοποιοί- υπήρξαν οι Halle Berry, Kim Basinger, Βrooke Shields, Andie MacDowell, Famke Janssen, Rene Russo, Kelly LeBrock, Amber Valletta, Cybill Shepherd και Diane Kruger. Καθώς επίσης, από τις καινούργιες, οι Rachel Nichols, Sienna Miller, Freida Pinto, Jaime King και Tricia Helfer.