GAME OF THRONES

Game of Thrones: 10 θεωρίες για να αντέξεις μέχρι την 8η σεζόν

Συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές θεωρίες που πρέπει να γνωρίζεις για το μέλλον του Westeros.

Κάποιες εμπνέονται από τη σειρά που τρέχει γρηγορότερα από τα βιβλία του George R.R. Martin. Κάποιες γεννήθηκαν στο Reddit και σε άλλα fora. Κάποιες είναι τόσο παλιές που κοντεύουν να γίνουν προφορική παράδοση. Αρκεί να σου πούμε ότι η πρώτη αναφορά – απ’ όσο ξέρουμε – της πραγματικής ταυτότητας του Jon στο Ίντερνετ, έγινε κάποια στιγμή το 1998.

Στο PopCode ένα από τα αγαπημένα μας χόμπι σχετικά με το ‘Game of Thrones’ είναι να συζητάμε μαζί σου τις θεωρίες αυτές. Διάβασε τις απόλυτα βασικές παρακάτω και σε περιμένουμε στα σχόλια.

(Το παρόν άρθρο εμπλουτίστηκε με θεωρίες που έχουν πάρει φόρα μετά το φινάλε ‘The Dragon and the Wolf’ και ξεφορτώθηκε τη θεωρία για την πτώση του Τείχους γιατί ο Viserion ξηγήθηκε).

O BRAN ΕΙΝΑΙ Ο NIGHT KING

Από τη στιγμή που ο Bran έγινε μάρτυρας του τραύματος του Hodor και ουσιαστικά προκάλεσε τη νοητική του υστέρηση στο επεισόδιο ‘The Door’, ο νεαρός Stark έγινε το μισό καστ. Είναι το ορίτζιναλ Κοράκι που μάθαινε την τέχνη στον εαυτό του. Είναι ο Bran the Builder που έφτιαξε το Τείχος. Είναι ο Night King φυλακισμένος στο σώμα του πρώτου White Walker.

Όλες οι παραπάνω θεωρίες παίζουν ακόμα (η μοναδική, μάλλον, που έχει εξασθενήσει αισθητά μετά τη φετινή σεζόν είναι ότι είναι και ο Azor Ahai), αλλά καμία τους δεν έχει πάρει τη φόρα που θέλει τον Bran να καθοδηγεί τον στρατό των White Walkers παγιδευμένος σε ατελείωτες λούπες και κακές αποφάσεις.

Η περσινή θεωρία αναλύθηκε ξανά και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τον Redditor turm0oil26. Ο χρήστης υποστηρίζει ότι στην προσπάθειά του να εμποδίσει την επέλαση των WW, ο Bran αρχικά τρέλανε τον Aerys ψιθυρίζοντας στ’ αυτί του ότι πρέπει να κάψει τους απέθαντους, στη συνέχεια όταν ταξίδεψε στο παρελθόν για να δει πώς τους αντιμετώπισε η ανθρωπότητα την πρώτη φορά έφτασε πολύ αργά και μπήκε στο σώμα του Bran the Builder για να βοηθήσει τουλάχιστον με το Τείχος, και τελικά όταν είδε τη δημιουργία του Night King από τα Παιδιά του Δάσους αποφάσισε να μπει μέσα στον πρώτο άνθρωπο που έγινε Walker για να αποτρέψει τη συνέχεια, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί εκεί όπως συμβαίνει στους skinchangers που παραμένουν σε ξένο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η θεωρία ενισχύεται από τον σχηματισμό των WW περνώντας από το Τείχος που μοιάζει φοβερά με το οικόσημο των Stark –

– και από την ομοιότητα της ενδυμασίας των δύο χαρακτήρων.

Ο Isaac Hempstead Wright που υποδύεται τον Bran βέβαια, διαφωνεί.

Ο TYRION ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ CERSEI

Η ερωτική σκηνή του Jon με τη Daenerys ήταν από τις ευχάριστες εξελίξεις για τους περισσότερους φαν της σειράς, όχι όμως για τον Tyrion που κοιτούσε την καμπίνα προβληματισμένος στην καλύτερη, σκασμένος στη χειρότερη. Η πιο πιθανή εξήγηση για το βλέμμα του – και αυτή που στηρίζει ο σκηνοθέτης του επεισοδίου, Jeremy Podeswa – είναι ότι το συναίσθημα δεν είναι καλός σύμβουλος στις πολιτικές αποφάσεις. Η Daenerys έχασε ήδη έναν δράκο στην προσπάθειά της να βοηθήσει τον Jon και στη συνέχεια παραγκώνισε τη συμβουλή του Jorah για να ταξιδέψει με τον σύμμαχό της στον Βορρά. Ο Tyrion είναι (ή ήταν κάποτε έστω) αρκετά διορατικός και είναι λογικό να ανησυχεί για τη νηφαλιότητα των αποφάσεων της Daenerys. Αυτή είναι η βασική ερμηνεία της σκηνής, αν και δεν εξηγεί γιατί η ένωση δύο μεγάλων δυνάμεων που ενισχύουν τη θέση της βασίλισσάς του σε όλα τα επίπεδα είναι πια τόσο επικίνδυνη που δικαιολογεί το κρέμασμα της μούρης του.

Η άλλη ερμηνεία κρύβεται στο αρχικό πλάνο του GRRM για τα βιβλία που αποκαλύφθηκε δύο χρόνια πριν. Σ’ αυτό το πλάνο, όταν τα βιβλία θα ήταν μονάχα τρία και οι χαρακτήρες τους λιγότεροι και αγίνωτοι ακόμα, πολλά πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα όχι και τόσο. Για παράδειγμα, η Daenerys θα εισέβαλε στο Westeros με τους Dothraki στο δεύτερο βιβλίο. Δε διαβάσαμε κάτι τέτοιο, ούτε έχει γίνει στη σειρά, αλλά μία βερσιόν του μπορεί να είναι η επίθεσή της στον στρατό των Lannister στο Reach. Ο Jaime θα ήταν αυτός που θα κατέληγε στον Σιδερένιο θρόνο μετά την ενορχηστρωμένη από τον ίδιο δολοφονία του Joffrey και θα έριχνε το φταίξιμο στον Tyrion. Μπορεί να μη σκότωσε τον γιο της, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για μία μορφή της Cersei και της μοίρας του Tyrion στο King’s Landing.

Μία ακόμη πολύ σημαντική εξέλιξη ήταν ότι ο Jon θα ερωτευόταν την Arya παρά τη συγγένειά τους. Η αιμομιξία δηλαδή ήταν πάντα στα χαρτιά για τον Jon, απλά αντικαταστάθηκε από μια ας πούμε λιγότερο ανάρμοστη (εκεί μας φτάσανε!) ερωτική σχέση με τη θεία-του-που-δε-γνωρίζει-ότι-είναι-θεία-του. Το υπόλοιπο της πλοκής ήθελε τον Tyrion να ερωτεύεται κι αυτός την Arya χωρίς ανταπόκριση, γεγονός που “θα οδηγούσε σε μία θανατηφόρα έχθρα” μεταξύ εκείνου και του Jon.

Μέχρι στιγμής έχουμε δει τον Tyrion να συμβούλευει τη Daenerys να διώξει τον Jorah από το Meereen (αντί να τον σκοτώσει ή να τον συγχωρέσει), να μην πάρει τον Daario μαζί της στο Westeros, και να μην πάει πέρα από το Τείχος για τον Jon επειδή είναι “ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο” και δεν πρέπει να διακινδυνεύσει τη ζωή της. Τίποτα από τα τρία δεν έρχεται σε ευθεία αντίθεση με μία σωστή πολιτική τακτική, αλλά ίσως να σημαίνει και κάτι παραπάνω. Το πρόβλημά μας με την εκδοχή της ζήλιας, όμως, είναι ότι απλουστεύει τα κίνητρά του. Για Tyrion μας κάνει πολύ επίπεδη ανάλυση.

Αντίθετα, εάν το βλέμμα του στο φινάλε δηλώνει μετάνοια επειδή αναγκάστηκε να κάνει μια off-screen συμφωνία με τη Cersei, τα πράγματα αλλάζουν. Ήταν ίσως κάτι που θεώρησε απαραίτητο για το καλό του βασιλείου;

Νωρίτερα στη σεζόν τον είδαμε σε μια αντιπαράθεση με τη Daenerys για το θέμα της διαδοχής της. Είναι ένα πολύ βασικό θέμα που θα απασχολήσει σίγουρα και εκείνη και την ομάδα της. Από την άλλη, το τελευταίο στιγμιότυπο που είδαμε μεταξύ του Tyrion και της Cersei ήταν η αποκάλυψη της εγκυμοσύνης της. Υπάρχει περίπτωση να έγινε συμφωνία για έναν μελλοντικό διάδοχο; Και αν, όπως φαίνεται από τις πολλαπλές αναφορές σε εγκυμοσύνη της Daenerys φέτος, προκύψει τελικά παιδί δικό της και του Jon, πώς θα περιέπλεκε αυτό τα πράγματα;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το αινιγματικό βλέμμα του Tyrion και άλλες 7 σκηνές του φινάλε που προβλέπουν το μέλλον

H ARYA ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ LITTLEFINGER

Power is power“. Ποιος μπορεί να το ξεχάσει; Η σχέση του Littlefinger με τη Βασίλισσα ήταν πάντοτε σε θολά νερά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η Cersei – ειδικά τώρα που έχει μείνει ολομόναχη – θα ήταν αρνητική σε τυχόν συμβουλές του. Ο Baelish ήταν σύμβουλος των Lannister για πολλά χρόνια και όταν την επισκέφθηκε την 5η σεζόν, η Cersei ήταν ανοιχτή σε μια συνάντηση μαζί του και άκουσε όσα είχε να της πει.

Αυτό δίνει την ευκαιρία στην Arya να χρησιμοποιήσει τη μάσκα του για να παρεισφρήσει στις δυνάμεις των Lannister και στην ίδια τη Cersei που είναι ακόμα στη λίστα της, και στη σειρά την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ξανά τον fan favourite ηθοποιό, Aidan Gillen.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ποιοι είναι ακόμα στη λίστα της Arya

Ο QYBURN ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟΝ ΓΡΙΦΟ ΤΩΝ WHITE WALKERS

Από τη στιγμή της γέννησης των δράκων της Daenerys, η μαγεία στο Westeros επέστρεψε και, όπως έχει αναφέρει η Melisandre, έκανε όσους χρησιμοποιούσαν πρακτικές της πιο δυνατούς. Κάπως έτσι εκείνη ανέστησε τον Jon και ο Qyburn το Βουνό, αν και ο δεύτερος χρησιμοποίησε σίγουρα μαύρη μαγεία και νεκρομαντεία γι’ αυτό και έχουμε το γκροτέσκο αποτέλεσμα που έχουμε.

Μπορεί να είναι ταγμένος στη Cersei, αλλά υπάρχει περίπτωση το Hand της, δράττοντας την ευκαιρία να ερευνήσει περισσότερο την τέχνη του, να ανακαλύψει με ποιον τρόπο φτιάχνει ο Night King τα wights; Μήπως μπορεί να ανακαλύψει ακόμα και τη μαγεία που χρησιμοποιούν οι White Walkers και να τη χρησιμοποιήσει εναντίον τους; Θα αποκτήσει το King’s Landing τον δικό του στρατό ενάντια των ζόμπι;

O Jaime θα σκοτώσει τη Cersei

Στην 5η σεζόν, είδαμε την έφηβη Cersei να ακούει μια προφητεία από τη Maggy the Frog που όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι θα βγει αληθινή. Παντρεύτηκε έναν βασιλιά (check) και έκανε τρία παιδιά ξανθά παιδιά που πέθαναν (check, check και check). Η νεότερη, πιο όμορφη βασίλισσα που θα της κλέψει όλα όσα αγαπάει εκκρεμεί ακόμα τελικά μετά τον θάνατο της Margaery, αν και η Daenerys έχει το τατουάζ στο μέτωπο.

Υπήρχε μία ακόμη φράση στην προφητεία των βιβλίων, ωστόσο, που αφαιρέθηκε από τη σειρά. “Και όταν τα δάκρυά σου θα έχουν στεγνώσει, ο valonquar θα τυλίξει τα χέρια του γύρω από τον λευκό λαιμό σου και θα σε πνίξει μέχρι θανάτου”.

Η λέξη valonqar είναι βαλυριανή και σημαίνει “μικρός αδερφός”. Η αφαίρεση της συγκεκριμένης φράσης αρχικά μας είχε ξενίσει επειδή εξηγεί σε ένα μεγάλο μέρος την απέχθεια της Cersei για τον μικρότερο αδερφό της, Tyrion – πέρα από το γεγονός ότι με τη γέννησή του πέθανε η μητέρα τους, έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή της πιστεύοντας ότι ο Tyrion θα τη σκοτώσει. Πρακτικά όμως, είναι και ο Jaime μικρότερος αδερφός της, αφού βγήκε μετά από εκείνη κρατώντας της το πόδι. Αν ισχύει, λοιπόν, η δημοφιλής θεωρία ότι ο valonqar είναι ο Jamie, τότε είναι λογική η παράλειψη της σειράς. Μπορεί να μη θέλουν να προδώσουν μία τόσο δραματική εξέλιξη στο μη αναγνωστικό κοινό.

Εμείς θα συμπληρώσουμε με μια δική μας πρόβλεψη. Στο σημείο που έχουμε φτάσει, δε μπορούμε να φανταστούμε τον Jaime να σκοτώνει τη Cersei και να επιβιώνει χωρίς εκείνη. Εάν είναι αυτός που θα πρέπει ξανά να σκοτώσει έναν ακόμη Mad King, τότε θα θέσει τέλος στη ζωή του επιβεβαιώνοντας πολλαπλά αποσπάσματα των βιβλίων:

“He could not die. Cersei was waiting for him. She would have need of him”. (Jaime, ‘A Storm of Swords’)

“I cannot die while Cersei lives, he told himself. We will die together as we were born together”. (Jaime, ‘A Storm of Swords’)

“We will leave this world together, as we once came into it”. (Cersei, ‘A Feast for Crows’)

“We came into this world together, Uncle. He would not go without me.” (Cersei, epilogue, ‘A Dance With Dragons’)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιατί το πλάνο της Cersei είναι καταδικασμένο να αποτύχει

Ο Tyrion είναι Targaryen

Εκτός από τον Jon Snow, υπάρχουν κι άλλοι κρυφοί Targaryen σύμφωνα με τους φαν. Η δημοφιλέστερη εκδοχή είναι ο Tyrion.

Η θεωρία βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Mad King είχε εμμονή με τη μητέρα του, Jonna, γεγονός που είχε δημιουργήσει τεράστιο ρήγμα μεταξύ εκείνου και του Tywin. Πολλοί εικάζουν ότι ενδεχομένως κάποια στιγμή τη βίασε και την άφησε έγκυο στον Tyrion, εξηγώντας έτσι το μίσος του Tywin στον μοναδικό γιο του που στο κάτω-κάτω δεν ανήκε σε καμία Βασιλική Φρουρά και έτσι θα μπορούσε να τον κληρονομήσει και να συνεχίσει το όνομα των Lannister.

Η σειρά έδωσε κι άλλη φόρα στη συγκεκριμένη θεωρία όταν έδειξε τον Tyrion να πλησιάζει τους δράκους της Daenerys και να μη γίνεται φλαμπέ. Ίσως ένας κρυφός Targaryen να μπορούσε να γίνει κι αυτός αναβάτης;

Ο Jon Snow θα γίνει ο νέος Night King

Ο George R. R. Martin μας έχει προετοιμάσει για “ένα γλυκόπικρο τέλος”. Η μεγαλεπήβολη αλλά συναρπαστική θεωρία του theDarkLordOfMorder στο Reddit που υποστηρίζει ότι ο Jon θα συμμαχήσει τελικά με τους White Walkers θα ήταν ακριβώς αυτό το τέλος για έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες στην ιστορία μας, με τον γάμο του με τη Daenerys να είναι ο μοναδικός τρόπος να λήξει ο πόλεμος μεταξύ Φωτιάς και Πάγου.

Παρόμοια είναι και η θεωρία που μιλά για την ήττα των White Walkers από τον Jon, με τον δεύτερο να τους οδηγεί έξω από το Τείχος και να γίνεται ο νέος τους ηγέτης, με σκοπό να εξασφαλίσει την επιβίωση των πλασμάτων που δεν έφταιγαν για τη δημιουργία τους, αλλά και την ειρήνη στο Westeros.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ποιος είναι ο Night King;

Ο Bran θα κάνει warg σε δράκο

Ο Bran είναι πλέον το Three-Eyed Raven, ένα από τα δυνατότερα πλάσματα στην Ιστορία του σύμπαντος του Martin. Πριν αποκτήσει όμως αυτή την τεράστια ιδιότητα, η βασική του δύναμη ήταν το warging – ή skinchanging αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, μιας που ο Bran μπόρεσε να καταλάβει και το μυαλό ανθρώπου ενώ το warging αναφέρεται συγκεκριμένα σε άτομα που καταλαμβάνουν μυαλό σκύλου ή λύκου.

Στρατηγικά, οι δράκοι καλό θα ήταν να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά κι αυτό θα ήταν πιο εύκολο με αναβάτες. Ο Jon ως Targaryen θα μπορούσε να καβαλήσει έναν και υπάρχει και η παραπάνω θεωρία για τον Tyrion που ίσως βγει αληθινή, αλλά και πάλι θα μπορούσε ο Bran να είναι χρήσιμος. Σύμφωνα με τα βιβλία, ένας δράκος χρειάζεται χρόνο για να δεθεί με τον ιδιοκτήτη του – το αίμα του Jon ή του Tyrion δε σημαίνει αυτόματα σπιρούνι και σέλα.

Θυμήσου: “Δε θα περπατήσεις ποτέ ξανά, αλλά θα πετάξεις”. – (Three-Eyed Raven, ‘A Dance With Dragons’)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Συνέντευξη: Ο Bran μας βάζει (για λίγο) στον λαβύρινθο του μυαλού του

Ο Euron θα κλέψει δράκο

Έχουμε αναφέρει πολύ συχνά τη συγκεκριμένη θεωρία. Σύμφωνα με τα βιβλία, ο Euron στα βιβλία έχει στην κατοχή του ένα κέρας που μπορεί να ελέγξει δράκους, το Dragonbinder, που υποστηρίζει ότι βρήκε στα ερείπια της αρχαίας Valyria. Στη σειρά δεν έχει γίνει ακόμα αναφορά σε αυτό, αλλά είδαμε τον Euron να καυχιέται για τα ταξίδια του, οπότε το κέρας δε θα ερχόταν από το πουθενά εάν αποφάσιζαν να το βάλουν στο παιχνίδι οι παραγωγοί.

Μόνο που υπάρχει μία παγίδα. Στα βιβλία, όποιος χρησιμοποιεί το κέρας πεθαίνει μόλις το φυσήξει, οπότε μπορεί αυτός να είναι ο τρόπος που θα ξεφορτωθούμε τον διακτινιζόμενο πειρατή.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο ρόλος του Euron στη μεγάλη αναμέτρηση για τον θρόνο

Ο Jon ή η Daenerys ή ο Hound (ή κάποιος τελοσπάντων) είναι ο Πρίγκιπας της Προφητείας

Azor Ahai, Prince That Was Promised, Last Hero. Όλοι τους ήρωες της ιστορίας του κόσμου του Martin, που από την Ανατολή ως τη Δύση έχουν πάρει διαφορετικά ονόματα από την προφορική παράδοση, αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι το ίδιο πρόσωπο. Οι προφητείες όπως έμαθε με οδυνηρό τρόπο η Melisandre είναι επικίνδυνες, όμως, και οι μεταφράσεις ανακριβείς, οπότε δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον αναγεννημένο ήρωα που θα σώσει ξανά το Westeros. Από τον Jon και τη Daenerys, μέχρι τον Hound και τον Tyrion, τσέκαρε όλους τους υποψήφιους Πρίγκιπες της Προφητείας παρακάτω.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Όλοι οι υποψήφιοι Πρίγκιπες της Προφητείας

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται αποκλειστικά στη Nova κάθε Κυριακή ταυτόχρονα με την Αμερική και κάθε Δευτέρα στις 22.00 μ.μ. στο NovaCinema4HD.