OneMan.gr/Άσπα Κουλύρα
ΓΕΥΣΗ

11 αθηναϊκά μαγαζιά που έκλεισαν έναν χρόνο ζωής

Από δημιουργικές κουζίνες μέχρι καφέ-μπαρ με χαρακτήρα, αυτά τα μέρη έχουν ήδη γράψει τον πρώτο τους κύκλο στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Ένας χρόνος ζωής είναι πάντα ορόσημο για κάθε νέο μαγαζί στην Αθήνα καθώς είναι μια απόδειξη ότι η ιδέα, η ομάδα και το κοινό βρήκαν κοινό βηματισμό.

Κι αν κάποιοι δεν πρόλαβαν να τα γνωρίσουν στην αρχή, τώρα είναι η ιδανική στιγμή να τα βάλουν στο ραντάρ τους.

Από δημιουργικές κουζίνες μέχρι καφέ-μπαρ με χαρακτήρα και αρτοποιεία με προσωπική ταυτότητα, αυτά τα μέρη έχουν ήδη γράψει τον πρώτο τους κύκλο στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Rawbata

OneMan.gr/ Άσπα Κουλύρα

Στην «κρυμμένη» πλατεία Λακωνίας, το Rawbata έκλεισε έναν χρόνο γεμάτο δημιουργικότητα. Ο Χρόνης Δαμαλάς αξιοποιεί τη ρομπάτα και την εποχικότητα για να σερβίρει πιάτα που αλλάζουν συχνά αλλά μένουν αξέχαστα: από ζοχούς με κατσικίσιο κορμό μέχρι νιγκίρι μαγιάτικου με φρέσκο wasabi.


Το διάφραγμα στη ρομπάτα και τα μικρά μπιφτεκάκια προβατίνας έχουν ήδη γίνει «σταθερές αξίες». Με τραπεζάκια έξω, όταν το επιτρέπει ο καιρός, και μια ζεστή σάλα υπό τη φροντίδα της Φωτεινής Μαρκουτσά, το Rawbata είναι ένα εστιατόριο που δικαιώνει όσους το ανακαλύπτουν και όσους προλάβουν και κάποιο από τα μαθήματα μαγειρικής του σεφ.

Μανάρι

Το εστιατόριο, που μόλις γιόρτασε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, επανέφερε στο επίκεντρο τα παϊδάκια, το κοκορέτσι και τα πιο ψαγμένα ψητά, από γλώσσα μέχρι νεφράκια, πιάτα που παραδοσιακά συναντούσαμε στην κλασική ελληνική ταβέρνα.

Και μαζί με αυτά, νόστιμα μπιφτεκάκια πρόβατου, κεμπάπ αλλά και κάποια μαγειρευτά όπως η συγκλονιστική ορφανή μακαρονάδα και το μελωμένο ζυγούρι. Δίπλα και ανάμεσα σε όλα αυτά, φρεσκοκομμένες και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, φρέσκα χόρτα, σαλάτες και χειροποίητες αλοιφές να συνοδεύουν τις ψητές λιχουδιές.

Το Μανάρι ακολουθεί τη φιλοσοφία του whole animal butchery, κάτι που ο Άρης Βεζενές έχει ως βασική του αρχή. Εδώ, αξιοποιείται κάθε κομμάτι του ζώου με τον σωστό τρόπο, όχι μόνο τα δημοφιλή μέρη του, μειώνοντας έτσι τη σπατάλη και ενισχύοντας  μια πιο βιώσιμη, πιο τίμια αλυσίδα παραγωγής.

Gonia

Gonia Εξάρχεια OneMan.gr / Άσπα Κουλύρα

Στη δική του γωνιά στα Εξάρχεια, ο Κοσμάς Καραβάς έστησε έναν υβριδικό χώρο που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο.

Η Gonia συνδυάζει design αντικείμενα, υψηλής ποιότητας κεραμικά και είδη υγιεινής με έναν καφέ-μπαρ που θυμίζει άλλες δεκαετίες.

Ένας αέρας δημιουργικότητας, χαλάρωσης και μικρών ανακαλύψεων κάνει τον χώρο σημείο συνάντησης: από πρωινούς καφέδες μέχρι απογευματινό aperitivo και βραδινά κρασιά με ιστορίες.

Temps Perdu

Πρωινό Temps Perdu

Σε έναν ήσυχο πεζόδρομο του Πειραιά, το Temps Perdu έφερε έναν χρόνο πριν μια φρέσκια ματιά στην αρτοποιία.

Ο Δημήτρης Δρίτσας και ο Γιάννης Βλασίου, με εμπειρία σε απαιτητικές κουζίνες, δημιούργησαν έναν χώρο με γαλλικό άρωμα και βιομηχανική αισθητική.

Εξαιρετικές πρώτες ύλες, εποχικότητα και τεχνικές που συναντούν μνήμη και γεύση. Από το εκπληκτικό κρουασάν μέχρι cinnamon bun, λουκανικόπιτα, pasteis de nata και καλό καφέ, το Temps Perdu είναι λόγος να κατέβεις Πειραιά ή να περάσεις από το δεύτερο, ολοκαίνουργο μαγαζί που άνοιξε στο Σύνταγμα.

Σούλα Ρουστίκ Φουντ

OneMan.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζογλου-Watkinson

Στην οδό Ξάνθης, μια παλιά ταβέρνα της δεκαετίας του ’70 απέκτησε νέα ζωή μέσα από ένα μαγειρείο που τιμά τις σπιτικές συνταγές.

Ο Αντρέας Κύβελος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, από τη γιαγιά Ανδρομάχη μέχρι τη μητέρα Σούλα, σερβίροντας φαγητά που ξυπνούν παιδικές μνήμες: λεμονάτο μοσχαράκι, κοκκινιστό αρνί, γιουβαρλάκια, μανιάτικες πίτες, αλλά και πιάτα από άλλες κουζίνες όπως γκούλας ή μπορστ.

Μια κρυφή κουζίνα που αξίζει να ανακαλυφθεί.

SOULA RUSTIC FOOD

Slow

Slow

Στην πλατεία Ηπειρωτών, το Slow συμπλήρωσε έναν χρόνο ζωής και αγαπήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής, καθώς η ιδέα στην οποία βασίζεται είναι απλή και ουσιαστική.

Specialty coffee που εκχυλίζεται αργά, ζυμάρι που ωριμάζει με υπομονή και επιλογές από προζυμένια πίτσα μέχρι ποιοτικά κρασιά και μπίρες μικρών ζυθοποιιών.

Ένας χώρος για να σταματήσεις για λίγο τους γρήγορους ρυθμούς και να απολαύσεις τη στιγμή.

Καπάνι

Το Καπάνι είναι η παλαιότερη παραδοσιακή αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης γεύσεων όπου συναντιούνται η Ανατολή με τα Βαλκάνια.

Τόπος όπου γεύσεις και μυρωδιές ανακατεύονται με κουλτούρες και ανθρώπους.

Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το Καπάνι Μάρκετ στο Μεταξουργείο, που την περασμένη χρονιά έφερε μαγειρέματα και συνταγές παραδοσιακές, φτιαγμένες στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα ή στη σούβλα.

Στις 6 Δεκεμβρίου, το εστιατόριο γιορτάζει έναν χρόνο λειτουργίας με μουσική από DJs που παίζουν βινύλια, Used Vinyl Bazaar και wine & beer tasting. Ένα ανοιχτό κάλεσμα για να τιμηθεί ένας χρόνος γεμάτος δημιουργικότητα, γεύσεις και φιλοξενία.

ΚΑΠΑΝΙ

Cinapos

Το Cinapos, το σύγχρονο μεζεδοπωλείο του Πάνου Ιωαννίδη, γιορτάζει τον ένα χρόνο λειτουργίας με μια εκδήλωση. Στις 3 Δεκεμβρίου, από τις 18.30 και μετά, διοργανώνει μια γιορτή που θα τα έχει όλα: μουσική, φίλους, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τον τόνο της βραδιάς θα δώσουν οι χορευτικοί Gadjo Dilo σε μια live μουσική εμφάνιση, ενώ τα ποτά θα αναλάβει η ομάδα του The Bar in Front of the Bar, οι οποίοι θα ετοιμάσουν πρωτότυπα cocktails με βάση το premium τσίπουρό τους, Rocks n’ Grapes.

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του εστιατορίου, η ομάδα του Cinapos θα φροντίσει να δοκιμάσουν όλοι οι καλεσμένοι κάτι από την κουζίνα του, προσφέροντας κεράσματα μαγειρεμένα σε μαντεμένιες γάστρες, βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές.

Στου Λου

Instagram/Στου Λου

Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που επισκέφθηκα για πρώτη φορά το μαγαζί του Αλέξη Λουμιώτη στον Κεραμεικό, με φόντο τις γραμμές του τρένου. Έστησε με τις προσωπικές του πινελιές το μαγαζί που ονειρευόταν, σαν να είναι το σπίτι του και του έδωσε το όνομα Στου Λου, σαν ένα παιχνίδι με το επίθετό του.

Ο ιδιοκτήτης έχει να θυμάται ατελείωτα οικογενειακά τραπέζια με τους γονείς του να φέρουν εις πέρας τους ρόλους τους ως άψογοι οικοδεσπότες.

Έχει επίσης αποτυπωμένη στη μνήμη του την αγάπη του πατέρα του για το καλό κρασί. Φαίνεται πώς τα βιώματά του τον καθόρισαν και τον ώθησαν να αναζητήσει γαστρονομικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο πριν ανοίξει τελικά το δικό του εστιατόριο, με ένα εντυπωσιακό κελάρι στο υπόγειο.

Ο κατάλογος του φαγητού είναι συμπυκνωμένος, με πιάτα που πατούν στην παράδοση αλλά ξεφεύγουν από τα όριά της και ισορροπούν στο κρέας, το ψάρι και τα θαλασσινά.

GiO

Μετά τον πρώτο εξαιρετικά επιτυχημένο χρόνο, κατά τον οποίο αγαπήθηκε για την αυθεντική ιταλική κουζίνα και τη φινέτσα του, το GiO επιστρέφει δυναμικά στη χειμερινή σκηνή της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Το μενού υπογράφει ο πολυ-βραβευμένος Παναγιώτης Γιακαλής, ενώ τη γλυκιά εμπειρία απογειώνει ο ταλαντούχος Μανώλης Στήθος.

Όπως πάντα, τα ολόφρεσκα υλικά από τη Margi Farm αποτελούν το θεμέλιο κάθε πιάτου. Το GiO διατηρεί τα signature πιάτα που ξεχώρισαν, όπως το Paccheri al Ragú, τα Scaloppine al limone και τα Gnocchi al Tartufo, ενώ παρουσιάζει και επιλεγμένες νέες προτάσεις, με ενδιαφέρουσα προσθήκη το Spaghetti al Pesce.

Το κελάρι του συνεχίζει να προσφέρει μια εκλεκτή συλλογή ελληνικών και διεθνών κρασιών, ενώ η cocktail list από τον Κωνσταντίνο Καρασάββα συνθέτει το ιδανικό pairing για κάθε γεύμα.

Bungalow 7

Ένας προορισμός για όλο τον χρόνο, που τον απολαύσαμε τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, το Bungalow 7 συνδυάζει την έξοδο για φαγητό, ποτό και χαλάρωση.

Στην κουζίνα, το μενού υπογράφει ο chef Ντίνος Φωτεινάκης, ο οποίος συνδυάζει αρμονικά μεσογειακά υλικά, ιαπωνικές επιρροές και ασιατικές τεχνικές.

Ανάλογα με την ώρα της ημέρας, βρίσκεις επιλογές όπως φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, premium κοπές αλλά και προτάσεις sushi – όλα συνδυασμένα με ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

Τις λίστες των cocktails έχει επιμεληθεί το δίδυμο Δημήτρης Καραπάνος και Βασίλης Σγουρομάλλης, Executive Bar Managers, με Bar Manager τον Φώτη Γαβαλά, με την ομάδα να έχει πραγματοποιήσει πολύμηνη έρευνα για να καταλήξει σε μια πιο γαστρονομική προσέγγιση για τα cocktails του εστιατορίου.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.