
Τα γλυκά που τρώμε το καλοκαίρι στην Αθήνα
Θα βρείτε από τα πιο ζουμερά φρέσκα φρούτα της εποχής σε τάρτες και αέρινες κρέμες μέχρι παγωτογλυκά.
- 23 ΜΑΙ 2025
Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του μια αλλαγή όχι μόνο στη διάθεση αλλά και στις γευστικές μας προτιμήσεις. Ακόμα και η ζαχαροπλαστική ακολουθεί τους ρυθμούς της εποχής, αποκτώντας μια πιο ανάλαφρη και δροσερή μορφή.
Τα βαριά γλυκά του χειμώνα, γεμάτα σοκολάτα, καραμέλα και πλούσιες κρέμες, κάνουν στην άκρη για να δώσουν τη θέση τους σε πιο ανάλαφρες δημιουργίες, γεμάτες φρεσκάδα και αρώματα που ταιριάζουν απόλυτα με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Τα φρέσκα φρούτα πρωταγωνιστούν. Ροδάκινα, βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, μούρα, πεπόνι και καρπούζι μεταμορφώνονται σε γλυκούς θησαυρούς, γεμίζοντας τάρτες, παγωμένα γιαούρτια, πανακότες, αλλά και αφράτα κέικ με λαχταριστή υφή.
Τα επιδόρπια βασίζονται πλέον σε ελαφριές, δροσερές κρέμες, όπως αυτή με μασκαρπόνε ή με γιαούρτι, και αρωματίζονται διακριτικά με ξύσμα lime, λεμονιού ή φρέσκια βανίλια, προσφέροντας μία αίσθηση φρεσκάδας και ανανέωσης.
Η αληθινή σαντιγί, διακριτική και φίνα, συνδυάζεται άψογα με φρούτα του δάσους ή με εξωτικά φρούτα, όπως το μάνγκο και το passion fruit, δημιουργώντας γλυκά που ενθουσιάζουν με την ισορροπία τους. Η καλοκαιρινή ζαχαροπλαστική είναι μια ωδή στη δροσιά, τη φρεσκάδα και την απλότητα.
Ανοίγουμε τον φάκελο με τα καλοκαιρινά γλυκά και ετοιμαζόμαστε για μια απολαυστική εξερεύνηση. Θα βρείτε από τα πιο ζουμερά φρέσκα φρούτα της εποχής σε τάρτες και αέρινες κρέμες μέχρι παγωτογλυκά.
Φρέσκα φρούτα και κρέμες
Φαντάσου μία ανάλαφρη κρέμα με λεπτό παντεσπάνι και φρέσκες φράουλες στις στρώσεις ενδιάμεσα. Η μία τραγανή βάση τάρτας με κρέμα και φρέσκα μούρα. Οι κρέμες ταιριάζουν ιδανικά με τα φρούτα της εποχής και αναδεικνύονται σε τέλειες επιλογές όταν θέλεις κάτι γλυκό αλλά ελαφρύ. Τα ταρτάκια έχουν επίσης την τιμητική τους καθώς όλη αυτή η λαχτάρα για ένα δροσιστικό γλυκό συμπυκνώνεται σε δύο μπουκιές.
Χρήσιμες διευθύνσεις: Τίλλας (Αγίας Τριάδος 2, Ν. Φιλαδέλφεια), Serano (Ξενίας 34, Ζωγράφου), La Maison Fine Pastry (Δημοσθένους 149, Καλλιθέα)
Παγωτό αλλά γλυκό
Παγωτό και καλοκαίρι πάνε μαζί. Εκτός από σκέτο, το απολαμβάνεις σε μπισκοτογλυκά, με πρώτο και καλύτερο το σάντουιτς, και σε συνδυασμό με σιροπιαστές βάσεις – βλέπε εκμέκ.
Χρήσιμες διευθύνσεις: Βομβύλας (Θεοδωρήτου Βρεσθένης 7, Νέος Κόσμος), Χαρά (Πατησίων 339, Αθήνα)
Τιραμισού
Τα μαλακά, εμπλουτισμένα με καφέ μπισκότα σαβαγιάρ έρχονται σε υπέροχη αντίθεση με το πλούσιο, κρεμώδες μασκαρπόνε, ενώ η γλυκόπικρη σκόνη κακάο προσθέτει μια φίνα πινελιά. Αυτό το παιχνίδι με τις υφές και τις αντιθέσεις στις γεύσεις του καφέ, του γλυκού και του κακάο δημιουργούν τον τέλειο συνδυασμό για ένα γλυκό που δεν γνωρίζει εποχή. Spoiler alert: Θα βρεις το καλύτερο τιραμισού σε δύο αθηναϊκές πιτσαρίες.
Χρήσιμες διευθύνσεις: Valtezziana 2.0 (Βαλτετσίου 41, Αθήνα), Le Pizze di San Gennaro(Εύξεινου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη)
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.