Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Στο νεοσμυρνιώτικο Le Pizze di San Gennaro για ναπολιτάνικη πίτσα και τιραμισού

Στη νέα του πιτσαρία, ο Μιλανέζος Marco Zenaboni φτιάχνει την πιο νόστιμη ναπολιτάνικη πίτσα.

Ένας χτιστός φούρνος δεσπόζει στον χώρο και αποτελεί το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του μαγαζιού. Στη νέα πιτσαρία του Μιλανέζου Marco Zenaboni στη Νέα Σμύρνη δεν υπάρχει κάποια περίτεχνη διακόσμηση, αφού η ουσία βρίσκεται στη νόστιμη πίτσα.

Παρόλο που ο ίδιος έχει καταγωγή από τον ιταλικό βορρά, δίνει τα εύσημα στο φαγητό του νότου. Έτσι, η συνοικιακή πιτσαρία Le pizze di San Gennaro πήρε το όνομά της από τον πολιούχο της Νάπολης. Η σχέση του με τη ναπολιτάνικη πίτσα κρατάει χρόνια στην Αθήνα, καθώς ήταν ο πρώην ιδιοκτήτης και pizzaiolo της Bella Napoli που άνοιξε το 2016.

Η ναπολιτάνικη λεπτή πίτσα του Marco με το φουσκωτό στεφάνι, φτιάχνεται από βιολογικό αλεύρι, χωρίς προζύμι. Ωριμάζει για τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο και μπορεί να ξεπεράσει και τις δύο ημέρες. «Αν περισσέψει ζυμάρι την τρίτη ημέρα, πράγμα σπάνιο, θα φτιάξω ψωμί», λέει, δίνοντάς μου μία φέτα που έχει αλείψει με σοκολάτα.

Le Pizze di San Gennaro: Στη Νέα Σμύρνη για ναπολιτάνικη πίτσα και τιραμισού

Η πίτσα παίρνει το άρωμά της από τον ξυλόφουρνο και υπάρχει μυστικό για τη σωστή φλόγα με τη σωστή επιλογή και αναλογία των ξύλων. Ο Marco εισάγει ο ίδιος όλα τα υλικά από την Ιταλία, σαλάμι, προσούτο, μπρεζάολα, παρμεζάνα, βουβαλίσια μοτσαρέλα, σάλτσα mutti και κίτρινες ντομάτες Vesuviο. Φροντίζει να προμηθεύεται το χοιρινό κρέας από μία φάρμα που εκτρέφει συγκεκριμένο αριθμό γουρουνιών τον χρόνο και δεν κάνει καμία υποχώρηση στην ποιότητα.

Στο μενού βρίσκεις δώδεκα διαφορετικές πίτσες, από την κλασική Μαργαρίτα (κοστίζει 8 ευρώ) μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές όπως ένα calzone με ρικότα, ναπολιτάνικο σαλάμι και μοτσαρέλα ή τη San Gennaro που είναι αφιερωμένη στον άγιο. Για τη συγκεκριμένη πίτσα χρησιμοποιεί κίτρινες ντομάτες Vesuvio προκειμένου να παραπέμπει στο χρυσό πρόσωπο με το οποίο απεικονίζεται.

Le Pizze di San Gennaro: Στη Νέα Σμύρνη για ναπολιτάνικη πίτσα και τιραμισού

 

Μαγειρεύει καθημερινά ένα διαφορετικό πιάτο ημέρας, από ζυμαρικά ή ριζότο μέχρι ψάρι ή κρέας, ανάλογα με τα προϊόντα που βρίσκει στην αγορά, χωρίς προγραμματισμό. Έτσι, μπορεί να είσαι τυχερός και να δοκιμάσεις trippa όπως το λένε στη Νάπολη, στη δική του εκδοχή: πατάτες και μοσχαρίσιος πατσάς σε λευκή σάλτσα με κρεμμύδι και φρέσκα τοματίνια σοτέ με σκόρδο.

Είναι αυστηρός με την πίτσα του, γι’ αυτό και δεν έχει ντελίβερι. Ακόμα και τους πελάτες που ζητούν takeaway, τους προτρέπει να την απολαύσουν εντός καταστήματος. Αν είσαι από τους τυχερούς που μένουν στη Νέα Σμύρνη ή στις γύρω περιοχές, τότε έχεις βρει τη συνοικιακή πιτσαρία που θα κάνεις στέκι σου.

Le Pizze di San Gennaro: Στη Νέα Σμύρνη για ναπολιτάνικη πίτσα και τιραμισού

Αν έρχεσαι από πιο μακριά, να ξέρεις ότι στο Le Pizze di San Gennaro θα φας την πιο καλοφτιαγμένη και νόστιμη πίτσα ναπολιτάνικου στυλ και ο Marco θα φροντίσει να σε περιποιηθεί.

Αν φτάσεις μέχρι εδώ, μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το τιραμισού. Φτιάχνεται με σπιτικά σαβαγιάρ και μασκαρπόνε, είναι άγλυκο και νιώθεις τη γεύση καφέ. Για μένα, που δεν είμαι φαν του γλυκού με τις εκτελέσεις που βρίσκω στην Αθήνα, είναι πραγματικά νόστιμο.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson