ΣΙΝΕΜΑ

Κινηματογραφικό Μουντιάλ 2018: Ο μεγάλος τελικός

To Κινηματογραφικό Μουντιάλ του PopCode φτάνει στο τέλος του, αλλά ποια χώρα θα πάρει σπίτι το πρώτο Τρόπαιο Lumiere; Είναι 'Mad Max' εναντίον 'Force Majeure' για το τρόπαιο.

Αυτό το καλοκαίρι στο PopCode διοργανώνουμε την απόλυτη κινηματογραφική fun διοργάνωση του καλοκαιριού, ώστε να συμπέσει απολύτως με το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ: Ένα ταυτόχρονο παγκόσμιο κύπελλο σινεμά, με την ίδια ακριβώς δομή με το ποδοσφαιρικό. Φανταστείτε ένα συνδυασμό Μουντιάλ, Eurovision και ‘X Factor’ και καταλήγετε στην διοργάνωση που σκεφτήκαμε.

Η κεντρική ιδέα: Παίρνουμε το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ που έχει μόλις ξεκινήσει, με τις ίδιες χώρες και τους ίδιους ομίλους και το ίδιο νοκ άουτ bracket, και για την κάθε χώρα διαλέγουμε μια ταινία-εκπρόσωπο από τα τελευταία 4 χρόνια, από τη μουντιαλική 4ετία.

Το πάνελ: Δημήτρης Δημητρακόπουλος (από το flix.gr), Κωστής Θεοδοσόπουλος (από το cinemagazine.gr και τις Νύχτες Πρεμιέρας), Μάρα Θεοδωροπούλου (από το popaganda.gr), και Θοδωρής Δημητρόπουλος (από το popcode.gr και το Έθνος).

Η διαδικασία: Στους νοκ άουτ γύρους, κάθε μέλος του #πάνελ ψηφίζει για νικητή στο κάθε ζευγάρι και η ταινία με τις πιο πολλές ψήφους προκρίνεται. Σε περίπτωση ισοπαλίας πάμε στα πέναλτι, όπου κάθε συντάκτης του PopCode/Oneman κρατά το ρόλο ενός ‘πέναλτι’.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018

Όμιλοι Α+Β
Όμιλοι Γ+Δ
Όμιλοι Ε+ΣΤ
Όμιλοι Ζ+Η
Φάση των 16
Προημιτελικοί
Ημιτελικοί

Και έφτασε η ώρα που περιμέναμε! (Και οι εφτά από εμάς.) Ο George Miller ζει στην αγωνία. Ο Ruber Ostlund μας ψάχνει στα τηλέφωνα και στα facebook. ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Ποιός θα κερδίσει το πρώτο κινηματογραφικό Μουντιάλ; Ο τρελός Αυστραλός που γύρισε ένα arthouse μπλομπάστερ σε ένα franchise ανενεργό για δεκαετίες; Ή ο ενθουσιώδης Σουηδός που χοροπηδούσε σαν κατσίκι στο stage όταν κέρδισε πέρσι τον Χρυσό Φοίνικα (αλλά εμείς τον κατεβάσαμε στο Μουντιάλ με άλλη ταινία του, ακόμα καλύτερη);

Να το bracket και το πώς μας οδήγησε ως εδώ.

Ο φίλος του σάιτ Ruben Ostlund καταφθάνει στο γήπεδο:

Όχι, ΟΚ, στην πραγματικότητα σε αυτή τη φωτό απλώς αποχωρεί από τη συνέντευξη που του πήραμε πέρσι στις Κάννες:

Ίσως πηγαίνοντας στη σχολή κινηματογράφου και μαθαίνοντας τι είναι ένας σημαντικός σκηνοθέτης, ίσως μετά να ποζάρουμε λίγο στην αρχή. Ίσως όταν μιλάς για ένα σημαντικό θέμα να αποκλείεις το χιούμορ επειδή συμμορφώνεσαι στο κάθε είδος. Νομίζω πως το arthouse σινεμά μπορεί να είναι πολύ συμβατικό μερικές φορές. Έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε το σινεμά ως τέχνη οπότε ίσως να μιμείσαι την τέχνη.

Αλλά όταν άρχισα να ασχολούμαι με το ‘Square’ και συνειδητοποίησα πως “οκέεεεει, τώρα θα μιλήσουμε για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ” [γελάει ενώ το λέει], ξέρεις γενικότερα για την κοινωνική ευθύνη… Θέλω να πω είναι καλύτερο κάτι τέτοιο να το κάνεις έξυπνο κι αστείο.

Εδώ όσα μας είχε πει αναλυτικά στην Κρουαζέτ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Ο σκηνοθέτης του Χρυσού Φοίνικα μιλάει στο PopCode

Και τώρα καταφθάνουν στο γήπεδο και η Furiosa με τον Max και όλο το τιμ εντυπωσιακών ηρώων του ‘Fury Road’.

Νταμν, μόλις συνειδητοποίησα πως ο σπουδαίος ημιτελικός ‘American Honey’ εναντίον ‘Mad Max: Fury Road’ ήταν ένα κρυφό Riley Keough Bowl. Μπράβο στον Luca Modric του σινεμά της 4ετίας.

Fun fact για αυτό τον τελικό, κι οι δύο ταινίες ήταν στο τοπ-10 μας τη χρονιά που κυκλοφόρησαν. Κρίμα που δεν ήταν κι η Αμερική στο Μουντιάλ για να έχει συμμετάσχει και το ‘Magic Mike XXL’ να γίνει λίγος σωστός χορός.

Αλλά μη χάνουμε το στόχο! Ξεκινάει ο τελικός, ο λόγος στο #πάνελ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΣΟΥΗΔΙΑ

Mad Max: Fury Road (Γ1)

Force Majeure (ΣΤ1)

Δημήτρης Δημητρακόπουλος: ‘Mad Max: Fury Road’

Κωστής Θεοδοσόπουλος: ‘Force Majeure’

Μάρα Θεοδωροπούλου: ‘Mad Max: Fury Road’

Θοδωρής Δημητρόπουλος: ‘Mad Max: Fury Road’

Τελικό σκορ: 3-1

Πρωταθλητής: ‘Mad Max: Fury Road’ (Αυστραλία)

***

Well, σύντομο ήταν αυτό, δεν ξέρω τι περιμέναμε. Μπράβο στον George Miller, ελπίζω μια μέρα να του πάρουμε συνέντευξη για να του αναφέρουμε πως κέρδισε για την Αυστραλία το 1ο Κινηματογραφικό Μουντιάλ.

Next up, Euro 2020; Θα το κάνουμε; Και ίσως να ξεκινήσουμε από τώρα προκριματικά για την ταινία που θα στείλει η Αμερική στο επόμενο Μουντιάλ; ΑΝ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ;

Όπως και νάχει, θενκς και πάλι στους φίλους του σάιτ, τον Δημήτρη του flix.gr, τον Κωστή του cinemagazine.gr και την Μάρα της popaganda.gr για τα σχόλια, τις ψήφους και κυρίως τις #απόψεις. Ευχαριστούμε και τον Ruben Ostlund για την κουβέντα στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (κυρίως για το πόσο χιουμοριστικά αντέδρασε όταν με ρώτησε πόσα αστεράκια θα έβαζα στο ‘Square’ και είπα “dunno… three, I guess?”).

Και ευχαριστούμε τον George Miller που μας χάρισε μια από τις κορυφαίες κινηματογραφικές στιγμές της ζωής μας.

ΓΚΟΛ.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018

Όμιλοι Α+Β
Όμιλοι Γ+Δ
Όμιλοι Ε+ΣΤ
Όμιλοι Ζ+Η
Φάση των 16
Προημιτελικοί
Ημιτελικοί