Κωνσταντίνος Μπαντούνας
FOODIAL

Foodial: Η ώρα του έβδομου ομίλου να παίξει στο Μουντιάλ Φαγητού

Όσο το Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κατάρ, το γαστρονομικό μουντιάλ του OneMan σερβίρει τα πιάτα του Group G.

Τα πρώτα ζευγάρια των 16 έγιναν γνωστά στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το Foodial, το δικό μας Μουντιάλ Φαγητού κοντεύει να περάσει στην επόμενη φάση. Λίγο πριν αλλάξουμε πίστα, αξίζει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις πρώτες γαστρονομικές αγωνιστικές.

Μπορεί το Κατάρ να είχε από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές επιδόσεις, αλλά πήρε την πρωτιά με τους λουκουμάδες του, που σημαίνει ότι θα το δούμε να συναγωνίζεται την Αγγλία.

Οι Σενεγαλέζοι περιμένουν την Αγγλία στους 16, αλλά στο Foodial θα αντιμετωπίσουν με το Thieboudienne τους το Ιράν και το περσικό του ρύζι (αυτό με την κρούστα, ξέρεις). Οι empanadas θα βρεθούν αντιμέτωπες με το Smørrebrød (Αργεντινή v Δανία), και τα μεξικάνικα Tamales θα αγωνιστούν εναντίον του κλασικού ρουστίκ γαλλικού πιάτου, Boeuf bourguignon.

Δε θα τα αποκαλύψουμε όλα τώρα, άλλωστε αν παρακολουθείς Foodial μπορείς να μαντέψεις τα επόμενα ζευγάρια. Μέχρι τότε, το γαστρονομικό μας μουντιάλ σερβίρει τα πιάτα του Group F.

Η κριτική επιτροπή: Θάλεια Ιωάννου, travel & food blogger (Urban Food Junkie), Λάμπρος Βακιάρος, μάγειρας (www.lambrosvakiaros.com, meallion.gr) Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem, μάγειρας και ιδιοκτήτης του Guerilla Chef Burgers και Μάρω Παρασκευούδη, food editor (OneMan).

Η διαδικασία: Κάθε κριτικός βάζει σε κατάταξη, από την 1η μέχρι την 4η θέση το πιάτο της κάθε ομάδας, ανά όμιλο, αφήνοντας εάν θέλει τα σχόλιά του.

Η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής: η 1η θέση δίνει 3 βαθμούς, η 2η θέση και 3η θέση από 1 βαθμό και  η 4η θέση κανέναν βαθμό.

Δες εδώ τον Όμιλο Α.

Δες εδώ τον Όμιλο Β.

Δες εδώ τον Όμιλο C.

Δες εδώ τον Όμιλο D.

Δες εδώ τον Όμιλο Ε.

Δες εδώ τον Όμιλο F.

Σήμερα συνεχίζουμε με τον Όμιλο G.

Βραζιλία – Feijoada

βραζιλιάνικη Feijoada Η βραζιλιάνικη Feijoada είναι ένα στιφάδο με μαύρα φασόλια και χοιρινό κρέας © iStock

Η βραζιλιάνικη Feijoada είναι ένα στιφάδο με μαύρα φασόλια και χοιρινό κρέας (από διάφορα μέρη του ζώου, όπως αυτιά και πόδια), το οποίο σερβίρεται συχνά με farofa, φρυγανισμένο αλεύρι κασάβας. Το δημοφιλές βραζιλιάνικο πιάτο, οφείλει το όνομά του στο κύριο συστατικό του, τα μαύρα φασόλια (feijão).

Ελβετία – Rösti

ελβετικό rosti Το Rösti αποτελείται κυρίως από πατάτες, σοταρισμένες ή τηγανισμένες σε ένα ρηχό τηγάνι © iStock

Το Rösti ή rööschti είναι ένα ελβετικό πιάτο που αποτελείται κυρίως από πατάτες, σοταρισμένες ή τηγανισμένες σε ένα ρηχό τηγάνι. Αρχικά ήταν ένα κλασικό πρωινό, το οποίο έτρωγαν συνήθως οι αγρότες στο καντόνι της Βέρνης, αλλά σήμερα το απολαμβάνουν σε ολόκληρη την Ελβετία.

Σερβία – Pljeskavica

σερβική Pljeskavica Pljeskavica, το σέρβικο μπιφτέκι από ανάμεικτο κρέας© iStock

Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι πρόκειται για ένα πληθωρικό burger. Στην πραγματικότητα όμως, το Pljeskavica είναι ένα μπιφτέκι από ανάμεικτο κρέας που παρασκευάζεται με οποιονδήποτε συνδυασμό μοσχαρίσιου, αρνίσιου και χοιρινού κιμά.

Καμερούν – Ndolé

ndole Ndolé, ένα κλασικό πιάτο που βρίσκεις παντού στο Καμερούν

Ένα κλασικό πιάτο του Καμερούν, το Ndolé περιέχει συνήθως σπανάκι, πικρά φύλλα, ένας θάμνος που ευδοκιμεί στη δυτική Αφρική, καρπούς όπως φιστίκια, γαρίδες και μοσχάρι. Τρώγεται με plantains ή bobolo (κασάβα που έχει υποστεί ζύμωση).

Θάλεια Ιωάννου

Rösti, Ελβετία 3 βαθμοί: Θα παίξω safe για άσσο από ημίχρονο με το Rösti της Ελβετίας που βρίσκεται εύκολα σε κάθε τραπέζι και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με τα πάντα. Καμερούν στη δεύτερη θέση γιατί μου βγάζει κάτι πολυπολιτισμικό το συγκεκριμένο πιάτο και με εμπνέει να το δοκιμάσω.

Ndolé, Καμερούν 1 βαθμός

Feijoada, Βραζιλία 1 βαθμός

Pljeskavica, Σερβία 0 βαθμοί

Λάμπρος Βακιάρος

Rösti, Ελβετία 3 βαθμοί: Άλλη μια all time classic «σχεδόν» συνταγή. Φοβερό συνοδευτικό για ένα m-rare black Angus ribeye.

Pljeskavica, Σερβία 1 βαθμός 

Ndolé, Καμερούν 1 βαθμός

Feijoada, Βραζιλία 0 βαθμοί

Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem

Feijoada – Βραζιλία 3 βαθμοί: Κλασικό comfort food.

Rösti, Ελβετία 1 βαθμός 

Pljeskavica, Σερβία 1 βαθμός 

Ndolé, Καμερούν 0 βαθμοί: Νιώθω ότι το αδικώ αυτό το πιάτο αλλά πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τη γεύση του.

Μάρω Παρασκευούδη

Rösti, Ελβετία 3 βαθμοί: Οτιδήποτε περιλαμβάνει τηγανητή πατάτα, με κερδίζει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Feijoada, Βραζιλία 1 βαθμός

Ndolé, Καμερούν 1 βαθμός

Pljeskavica, Σερβία 0 βαθμοί

Η τελική κατάταξη

  1. Ελβετία – 10 βαθμοί
  2. Βραζιλία – 5 βαθμοί
  3. Καμερούν – 3 βαθμοί
  4. Σερβία – 2 βαθμοί

Στους 16 περνούν η Ελβετία και η Βραζιλία.

Αυτό το Μουντιάλ το ζούμε παρέα με τα super market Μασούτης με όλο και περισσότερες προσφορές στα Αγαπημένα σου προϊόντα για να διοργανώσεις μοναδικές Μουντιαλικές βραδιές.