Natasha Breen/Getty Images
ΦΑΓΗΤΟ

Πού θα φας τα καλύτερα bao buns στην Αθήνα

Η ιστορία των bao buns (αυτά τα αφράτα ψωμάκια ατμού) που ήρθαν από την Ασία και κατέκλυσαν τον δυτικό κόσμο αποτελώντας μέχρι και σήμερα ένα αγαπημένο φαγητό στο χέρι.

Τα τελευταία χρόνια, τα bao έχουν κατακτήσει τη δυτική κουζίνα. Όπως όλα δείχνουν, αυτά τα αφράτα ασιατικά ψωμάκια που γίνονται στον ατμό, δεν πρόκειται να φύγουν από τη ζωή μας.

Η Κίνα έχει χαρίσει στον γαστρονομικό κόσμο μια πληθώρα πιάτων. Ένα από αυτά τα πιάτα που λατρεύτηκε στη Δύση είναι τα baozi, τα γνωστά σε όλους μας bao. Το bao χρονολογείται από τον τρίτο αιώνα και πρόκειται για ένα αφράτο ψωμί που γίνεται στον ατμό. Γεμίζεται με γλυκά υλικά, όπως κρέμα καρύδας και custard ή αλμυρά όπως κρέας και αυγό.

Το bun φτιάχνεται από mantou, το οποίο είναι αρκετά αφράτο και έχει μια ελαφριά υπόγλυκη γεύση. Το mantou γίνεται με τη μαγιά στον ατμό, αντί να ψηθεί στον φούρνο.

Παρόλο που το bao μπορεί να είναι συνοδευτικό σε κάθε πιάτο, στην Κίνα είναι πιο διαδεδομένο στο πρωινό. Cha siu bao (η κινέζικη εκδοχή του pulled pork sandwich), xiaolongbao (γεμισμένο με διάφορα κρεατικά και ζωμό), shaobao (κοτόπουλο και γαρίδα) και bah-pau (χοιρινό) είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα bao με κρέας που καταναλώνονται στην Κίνα.

Τα buns διαφέρουν σε σχήμα, καθώς τα βρίσκεις από το μέγεθος του dumpling μέχρι ενός burger, ανάλογα με την περιοχή. Τα gua bao, για παράδειγμα, που είναι διαδεδομένα στην Ταϊβάν μοιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε σε μεγάλο βαθμό στην Αθήνα. Η Ταϊλάνδη έχει τα salapao ενώ το Βιετνάμ τα bah bao.

Η άνοδος του bao

Πάνω από μία δεκαετία βρίσκεται στο μενού του Momofuku το ταπεινό pork bun. «Είναι περίεργο να είσαι “διάσημος” για κάτι» είχε γράψει ο chef David Chang στο βιβλίο μαγειρικής που πήρε το όνομά του από το διάσημο νεοϋορκέζικο εστιατόριο του.

«Μπορείς να φανταστείς να είσαι ο Neil Diamond και να πρέπει να τραγουδάς το Cracklin’ Rosie κάθε φορά που ανεβαίνεις στη σκηνή για το υπόλοιπο της ζωής σου; Ούτε εγώ μπορώ. Αλλά αν το Momofuku είναι “διάσημο” για κάτι αυτό είναι τα steamed pork buns».

Ο Chang πιστώνει την επιτυχία του Momofuku στο pork bun, ένα πιάτο με απλά υλικά: αφράτα buns, pork belly, hoisin, αγγούρι, κρεμμυδάκι και λίγη Sriracha για όποιον το επιθυμεί. Ο chef έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημοτικότητα του bao, το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια αφότου εμφανίστηκε στο Momofuku βρέθηκε στα εστιατόρια της Ευρώπης.

To bao στα μέρη μας

Και στη δική μας περίπτωση, το bao βρήκε το σπίτι του σε μονοθεματικά εστιατόρια, όπως το Pink Flamingo, το Mr. Pug’s Canteen και προσφάτως το Tyler’s στην Αθήνα ή το ThessBao στη Θεσσαλονίκη. Το αχνιστό ψωμάκι μπήκε σε μενού πολλών εστιατορίων – από την πιο γκουρμέ εκδοχή του, βλέπε Hytra και Nolan μέχρι street food.

Γιατί μας αρέσει το bao; Στην καλοφτιαγμένη του εκδοχή είναι χορταστικό αλλά δε σε «βαραίνει» και η σχεδόν ουδέτερη σύστασή του το καθιστά ως την τέλεια βάση για δημιουργικές συνταγές ή ακόμα κι ένα καλοφτιαγμένο burger.

5 διευθύνσεις για να φας bao στην Αθήνα