Smak
ΦΑΓΗΤΟ

Πού θα φας τα καλύτερα πεϊνιρλί της Αθήνας

Οι διευθύνσεις που οφείλεις να γνωρίζεις για να απολαύσεις το πεϊνιρλί στα καλύτερά του, από τα βόρεια προάστια μέχρι το κέντρο της πόλης.

Αφράτη ζύμη σε σχήμα βαρκούλας, μυρωδιά από βούτυρο και πληθωρικές γεμίσεις – από τυρί και αυγό μέχρι κιμά και αλλαντικά. Δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στο πεϊνιρλί, ειδικά όταν αυτό είναι φτιαγμένο με δεξιοτεχνία και ποιοτικά υλικά.

Η λέξη πεϊνιρλί προέρχεται από την τουρκική λέξη peynirli (όπου peynir σημαίνει τυρί). Στη Γεωργία, η παραδοσιακή συνταγή ονομάζεται khachapuri και πρόκειται για μια αφράτη ζύμη με τυρί κι ένα αυγό στο κέντρο. Το πεϊνιρλί είναι η επιτομή του comfort food – ένα φαγητό συνδεδεμένο με συναισθήματα και αναμνήσεις.

Κι αν η επέλαση του street food στην Αθήνα, έφερε στο προσκήνιο γεύσεις από όλο τον κόσμο, το πεϊνιρλί δεν μας έχασε ποτέ. Από τις βόλτες στη Δροσιά που καθορίζονται από μια στάση στους κλασικούς του είδους και τα διαλείμματα στους Αμπελόκηπους μέχρι τη νέα γενιά που καταπιάνεται με το πεϊνιρλί στο κέντρο, ακολουθούν 6 από τις καλύτερες διευθύνσεις στην πόλη για να το απολαύσεις.

Πού θα φας νόστιμο πεϊνιρλί στην πόλη

πεινιρλί αθήνα
Τα ζυμάρια στο Πεϊνιρλί Ιωνίας περιμένουν να απλωθούν και να γεμίσουν ποιοτικά υλικά.

Μαγαζιά που μετράνε χρόνια στην πόλη αλλά και νέα εγχειρήματα – όλα με γνώμονα την ποιότητα και τα καλά υλικά – καταπιάνονται με την τέχνη του πεϊνιρλί και το προσφέρουν στην πιο νόστιμη εκδοχή του.

Για τις Μικρασιάτισες νοικοκυρές, η γέμιση του πεϊνιρλί γινόταν αφορμή για ανταγωνισμό. Οι φούρνοι έφτιαχναν τα ζυμάρια και οι γυναίκες πήγαιναν τις γεμίσεις τους (φέτα, ανθότυρο και άνηθος) για να ολοκληρωθεί το πεϊνιρλί.

«Το πεϊνιρλί με κιμά είναι από τις πιο παλιές συνταγές, που έχουμε κι εμείς στο μαγαζί. Στη μικρασιάτικη συνταγή, καβουρδίζεται ελαφρώς με κρεμμύδι» λέει ο κύριος Σπύρος, ιδιοκτήτης του φημισμένου Πεϊνιρλί Ιωνίας.

Πεϊνιρλί Ιωνίας

Ένα υπέροχο πάντρεμα μεταξύ Κέρκυρας και Μικράς Ασίας έχει γίνει σε αυτό το μαγαζί. «Υπάρχει η φαντασία από το νησί σε όλα αυτά τα νόστιμα που κάνουμε και η σκληρή δουλειά από τη Μικρά Ασία, απ’ όπου κατάγεται η σύζυγός μου» εξηγεί ο κύριος Σπύρος.

Είκοσι χρόνια τώρα, εδώ ζυμώνονται καθημερινά πεϊνιρλί, γεμίζουν με ποιοτικά υλικά (οι παραγγελίες καταφτάνουν κάθε δεύτερη μέρα) και ψήνονται σε φούρνο με ξύλα οξιάς και ελιάς. Η λογική της ανοιχτής κουζίνας προϋπήρχε πολύ πριν γίνει τάση, καθώς δεν υπάρχει κάτι για να μείνει κρυφό. Τα πάντα γίνονται σαν σπιτικά, δεν αποθηκεύεται τίποτα, όλα είναι φρέσκα.

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι

Ελευθεριάδης

Η ιστορία του Γιάννη και της Ευλαλίας Ελευθεριάδη, μετά τον ξεριζωμό τους από τον Πόντο, ξεκίνησε στη Δραπετσώνα. Από εκεί, τη δεκαετία του ’20, ανηφόρισαν προς το Ρωσσοχώρι, τη σημερινή Δροσιά. Εκεί, άρχισε και η περιπέτεια του Πεϊνιρλί Ελευθεριάδης.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, συνεχίζει να ψήνεται το χειροποίητο παραδοσιακό πεϊνιρλί με την ίδια αγάπη, στον ίδιο ξυλόφουρνο που έφτιαξε ο παππούς Ελευθεριάδης. Στον κατάλογο, βρίσκεις πεϊνιρλί με δέκα διαφορετικές γεμίσεις, όλες με ποιοτικά υλικά – με βάση από τυρί Διβάνη, σουτζούκι και παστουρμά ΜΙΡΑΝ και σερβιρισμένα πάντα με φρέσκο βούτυρο.

Σολωμού 26, Δροσιά

Τεχλικίδης

Ακολουθώντας τη συνταγή του παππού Τεχλικίδη από την Τραπεζούντα, η νέα γενιά κρατάει σταθερή την τέχνη, την ποιότητα και τη γεύση στο πεϊνιρλί. Ζυμωμένο στο χέρι, με εκλεκτά άλευρα και υλικά, το πεϊνιρλί του Τεχλικίδη, μαζί με αυτό του Ελευθεριάδη, αποτελεί σημείο αναφοράς στα βόρεια προάστια.

Από την πιο απλή και κλασική εκδοχή του με τυρί μέχρι τις πιο σπέσιαλ επιλογές, με παστουρμά, σουτζούκι ή μπέικον για τους πιο μοντέρνους, το πεϊνιρλί παραμένει λαχταριστό από την πρώτη μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Αργοναυτών – Κομνηνών 13, Δροσιά

Ο Μπάρμπα – Σταύρος

Μια ακόμα τέχνη που δε χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων είναι αυτή που ακολουθεί ο εγγονός και συνονόματος του Σταύρου Σαββουλίδη από την Τραπεζούντα. Στη σάλα μοσχομυρίζει φρέσκο βούτυρο, εδώ δεν υπάρχουν τσιγκουνιές. Η συνταγή παραμένει ανέγγιχτη στο πέρασμα των χρόνων, από τον παππού που ήρθε στην Αθήνα τη δεκαετία του ’20.

Πεϊνιρλί με τυρί, αυγό, κιμά, αλλαντικά – ό,τι επιθυμεί ο πελάτης, είναι συναίσθημα σε κάθε μπουκιά. Η σάλα παραμένει ανοιχτή, εμφανώς με λιγότερα τραπέζια λόγω της τρέχουσας κατάστασης, αλλά αξίζει να ζήσεις την εμπειρία ένα βράδυ (ανοίγει καθημερινά 17:30).

Ελευθερίου Βενιζέλου 70 & Σωκράτους, Δραπετσώνα

Feyrouz

Ένα από τα καλύτερα street food της Αθήνας, το Feyrouz ενώνει Δύση και Ανατολή μέσα από το φαγητό του. Με έμπνευση από τη χρυσοχέρα μαμά Φεϊρούζ, οι δύο γιοί της κατάφεραν να στήσουν ένα μαγαζί που κάνει την Αθήνα να παραμιλάει για τα λαχματζούν, να λιγουρεύεται τη μαχλούτα (σούπα με βάση την κόκκινη φακή) και να τρώει ‘Βούτα Φασολάκι’ σε μια ζύμη όνειρο.

Το πεϊνιρλί του Feyrouz έχει την ίδια αναλογία ζύμης και υλικού σε κάθε μπουκιά, με ζυμάρι τραγανό εξωτερικά και υγρασία στο εσωτερικό λόγω του μαγειρεμένου φαγητού που κλείνεται μέσα σε αυτό. Το λαχταριστό αποτέλεσμα έχει να κάνει με τη φρεσκάδα των υλικών και φυσικά με την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται από την ομάδα στην κουζίνα.

Με κοτόπουλο, παστουρμά, σουτζούκι, κόκκορα κρασάτο και χοιρινό φιλεταρισμένο με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, στο Feyrouz κάθε συνταγή είναι ένα γευστικό ταξίδι.

Καρόρη 23 & Αιόλου, Αθήνα

Smak

πεινιρλί smak αθήνα
Όλοι βρίσκουν τη γεύση τους στο μενού του Smak.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια πέρασαν από τη μέρα που το Smak άνοιξε τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας και μας έκανε να εθιστούμε στο λαχταριστό πεϊνιρλί του. Το ζυμάρι ωριμάζει αργά, για τουλάχιστον τρεις ημέρες και συνδυάζει στοιχεία της συνταγής του πεϊνιρλί και της ναπολιτάνικης πίτσας. Τέλος, όλα ψήνονται την ώρα της παραγγελίας, καθώς δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο.

Στο Smak δίνεται έμφαση στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών όπως επίσης και στο μαγείρεμα. Θα βρεις το δικό σου αγαπημένο στο μενού, είτε τρως κρέας είτε όχι, ακόμα κι αν είσαι vegan. Highlights, το πεϊνιρλί με μοσχαρίσιο κιμά και κατίκι και το Red με σάλτσα ντομάτας, nduja (μαλακό σαλάμι ελαφρώς πικάντικο), μοτσαρέλα και ρικότα.

Για τους χορτοφάγους, υπάρχει τι Μεσογειακό με μοτσαρέλα, τοματίνια, ελιές και κατίκι, ενώ μια πιο ιδιαίτερη επιλογή είναι το Ταρτούφο με λευκή κρέμα τρούφας, μανιτάρια και baby σπανάκι.

Ρόμβης 21, Αθήνα

Πού θα φας τα πιο νόστιμα πεϊνιρλί στην Αθήνα