Alexandros Michailidis / SOOC
ΠΟΛΗ

Ξέρουμε πού θα βγεις το Σαββατοκύριακο στο ιστορικό τρίγωνο

Οι καλύτερες στάσεις γύρω από την οδό Αθηνάς για καφέ, φαγητό και ποτό.

Οι άλλοτε αμιγώς εμπορικοί δρόμοι του κέντρου της Αθήνας κρύβουν πλέον γαστρονομικές εκπλήξεις. Coffee roasters, street food, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια και bars ξεπηδούν δίπλα σε καταστήματα, γραφεία και εργαστήρια, στο κέντρο της πόλης, αλλάζοντας το αστικό τοπίο. Στο εμπορικό τρίγωνο, εκεί που συνυπάρχουν επιχειρήσεις, τράπεζες και υπηρεσίες, τα διαλείμματα περιλαμβάνουν πλέον specialty coffee, babka και λαχματζούν και οι freelancers πίνουν ελληνικό και τρώνε ανατολίτικα γλυκά.

Εύκολα βρίσκεται κανείς στην οδό Αθηνάς. Γύρω από αυτόν τον πολυσύχναστο δρόμο του κέντρου συναντάς μαγαζιά με χαρακτήρα, που εξειδικεύονται στο είδος τους. Στην επόμενη βόλτα σου, λοιπόν, στο κέντρο της Αθήνας, ξέρουμε πού θα βγεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Για καφέ και πρωινό

Στο Dope Roasting Co. βρίσκεις ό,τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου: ποιοτικό καφέ που καβουρδίζεται σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, με dairy free επιλογές, χειροποίητα pastries που βασίζονται σε κλασικές γαλλικές συνταγές, όπως canelé, bagels και ψωμί που φτιάχνονται με τη σειρά τους στο in-house αρτοποιείο και cold pressed χυμούς. (Βύσσης 25, Αθήνα)

Στον κήπο του six d.o.g.s, ο Ελληνολιβανέζος chef Fahd Hassan Kassem συνεχίζει να παίζει με τη διττή γαστρονομική κληρονομιά του και να φτιάξει ένα από τα πιο νόστιμα brunch της πόλης. Το Badaoui σε μυεί στο λιβανέζικο πρωινό ενώ τα πιο πληθωρικά πιάτα του chef, όπως η καραμελωμένη πανσέτα και το κεμπάπ, είναι ιδανικά για το μεσημεριανό σου γεύμα. (Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα)

Κάτω από την οδό Αθηνάς, σε ένα από τα στενά του Ψυρρή, βρίσκεται ένα street food αφιερωμένο στις τάρτες. Η Marika, η οποία ανοίγει τις πόρτες της από νωρίς το πρωί, προσφέρει από το πρωί ολόφρεσκες αλμυρές και γλυκές τάρτες με χειροποίητη ζύμη και σπιτικές γεμίσεις. Το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τις πρώτες ύλες και έτσι, εκτός από τις κλασικές επιλογές, θα βρεις και «τάρτες ημέρας», αλλά και σάντουιτς με μοναστηριακό ψωμί. (Παλλάδος 4, Ψυρρή)

Για μεσημεριανό και γλυκό

Το Feyrouz δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς αυτό το οικογενειακό street food μάς έχει κερδίσει με τα νόστιμα πεϊνιρλί και λαχματζούν καθώς και άλλες ανατολίτικες σπεσιαλιτέ, όπως η mahluta, μια σούπα από κόκκινη φακή, με μάραθο, κολοκύθα, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου και φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά.

Αυτό όμως που ίσως δε γνωρίζεις, είναι ότι ακριβώς απέναντι, σε ένα νεοκλασικό του 1936, βρήκε το σπίτι του το ζαχαροπλαστείο της οικογένειας. Εδώ, σερβίρουν σερμπέτια, καφέ στο μπρίκι (single estate από Κολομβία αλλά και από χαρμάνι του μαγαζιού), καζάν ντιπί, μπακλαβά με αληθινό φιστίκι και φύλλο με φαγόπυρο ανοιγμένο καθημερινά από τη μαμά Φεϊρούζ, κιουνεφέ και άλλα ανατολίτικα γλυκά. (Καρόρη & Αγάθωνος, Μοναστηράκι)

Για ποτό

Στην οδό Κλειτίου (6), το Baba Au Rum παραμένει η σταθερά που όλοι έχουμε ανάγκη όταν αναζητάμε ένα καλοφτιαγμένο cocktail. Το αθηναϊκό μπαρ, που φιγουράρει ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου, ξέρει από καλό ρούμι και avant garde cocktails, αλλά είναι και το μέρος όπου θα απολαύσεις μια Guinness στην μπάρα (ή τουλάχιστον θα το έκανες προ κόβιντ). Αυτή την εβδομάδα, η ομάδα του Baba Au Rum εγκαινίασε το νέο της project, In Love Again, όπου συνδυάζει την αγάπη της για τα cocktails με τις γλυκές δημιουργίες. Θα το βρεις ακριβώς απέναντι από το μπαρ.