iStock
ΓΕΥΣΗ

10 διευθύνσεις στην Αθήνα για γιορτινά γλυκά (που δεν είναι μελομακάρονα και κουραμπιέδες)

Δίπλες, ξεροτήγανα, χριστουγεννιάτικοι κορμοί και επιδόρπια με κάστανο μπαίνουν στη λίστα με τα γλυκά που θέλουμε να φάμε (και) αυτές τις γιορτές.

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και panettone – με το τελευταίο να έχει κάνει δυναμική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα – αποτελούν τα κλασικά πλέον γλυκά των Χριστουγέννων. Τα δύο πρώτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση, ενώ το αφράτο σαν σύννεφο panettone έχει βρει τον δρόμο του από τη γειτονική Ιταλία προς τα αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία.

Παρόλα αυτά, οι γιορτινές ημέρες χωράνε λίγη ακόμα γλυκιά εξτραβαγκάντσα. Από το εορταστικό τραπέζι μέχρι τα καλέσματα σε φίλους, αξίζει να αναζητήσουμε και πιο ιδιαίτερα καλούδια, τόσο από την τοπική γαστρονομία όσο και από τις κουζίνες του κόσμου.

Το bûche de Noël για παράδειγμα, που παραπέμπει σε κορμό, δεν έχει μόνο υπέροχη γεύση αλλά μοιάζει με ένα μικρό έργο τέχνης. Πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο sponge cake, το οποίο έχει τις ρίζες του στη γαλλική παράδοση και στολίζεται με ζάχαρη άχνη, frosting, κόκκινα φρούτα, γκι και ό,τι άλλο έχει στο μυαλό του ο εκάστοτε ζαχαροπλάστης.

Η Amandine στο Σύνταγμα φτιάχνει κάθε Χριστούγεννα bûche de Noël, το οποίο μπορείς να παραγγείλεις για το γιορτινό σου τραπέζι. Χριστουγεννιάτικους κορμούς βρίσκεις και στο Rio στο Παλαιό Φάληρο, καθώς επίσης μικρά «μπαμπαδάκια με ρούμι» και μία μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητα αλμυρά και γλυκά πτι-φουρ. Οι ιδιοκτήτες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η ώρα του τσαγιού.

Ξεκίνησαν ήδη οι παραγγελίες στο Ourse για τον χριστουγεννιάτικο κορμό με βανίλια Μαδαγασκάρης και καραμελωμένα φουντούκια. Το Vanilla hazelnut bûche de Noël του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη θα είναι διαθέσιμο για τα γιορτινά τραπέζια με παραλαβή για τα Χριστούγεννα (23, 24, 25 Δεκεμβρίου) και για την Πρωτοχρονιά (30, 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου).

Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά με κάστανο είναι το Mont Blanc / iStock
Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά με κάστανο είναι το Mont Blanc

Το Mont Blanc είναι πιθανότατα το πιο δημοφιλές επιδόρπιο με κάστανο και σίγουρα απόλυτα ταιριαστό στη γιορτινή περίοδο. Το ζαχαροπλαστείο Desire φημίζεται για το φίνο αυτό γλυκό, καθώς επίσης και για την πλούσια γκάμα σε βουτήματα, πτι-φουρ και σοκολάτες σε γιορτινά σχέδια.

Την τιμητική τους έχουν και τα χριστουγεννιάτικα ψωμιά, ας μην ξεχνάμε άλλωστε το χριστόψωμο, ένα μεγάλο καρβέλι σε σχήμα κουλούρας που έφτιαχναν παραδοσιακά οι νοικοκυρές τις παραμονές των Χριστουγέννων. Πλέον, βρίσκεις γιορτινά ψωμιά σε πιο μοντέρνες εκδοχές, με σοκολάτα, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

Το Betty’s Bakery θα φουρνίσει και φέτος το Christmas bread του με αλεύρι ζέα, προζύμι σίκαλης και φρούτα. Το τυλίγει σε παραδοσιακό υφασμάτινο πανί, που φιλοτεχνεί κάθε χρόνο κι ένας διαφορετικός καλλιτέχνης και μπορείς να το προπαραγγείλεις μέσω του e-shop.

Αξίζει να δοκιμάσεις και το Choco-Bread, το οποίο παρασκευάζεται με φυσικό προζύμι, ελληνικά άλευρα (50% αλεύρι ολικής άλεσης), ελληνικό βούτυρο και γάλα αγελάδας, χωρίς ζάχαρη, με πλούσια γέμιση πραλίνας από τους Kakau Worship.

Τραγανές δίπλες, ένα γιορτινό γλυκό της ελληνικής παράδοσης / iStock
Τραγανές δίπλες, ένα γιορτινό γλυκό της ελληνικής παράδοσης

Οι δίπλες, τα ξεροτήγανα, τα κρητικά πατούδα (αχνισμένα πιτάκια) είναι επίσης μερικά από τα εορταστικά γλυκά που συναντάς ανά την Ελλάδα και που αναδεικνύουν το μεράκι των δημιουργών τους. Στο α λα γκρεκ, ο ιδιοκτήτης Κωστής Κωτσάκης τιμά την κρητική του καταγωγή και φτιάχνει όλα τα παραδοσιακά γλυκίσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Γιορτινές, χειροποίητες δίπλες βρίσκεις στο Πετέκ. Το σχήμα τους δεν είναι κυλινδρικό καθώς δεν χρησιμοποιείται κάποιο μηχάνημα, αλλά κόβονται σε τετράγωνα κομμάτια με το χέρι και στη συνέχεια τηγανίζονται. Τα αυγά, που είναι και βασικό συστατικό τους, έρχονται από έναν παραγωγό στα Μέγαρα με τον οποίο το ζαχαροπλαστείο συνεργάζεται εδώ και τριάντα χρόνια. Τα καρύδια είναι από το Καρπενήσι, το μέλι θυμαρίσιο από τις Κυκλάδες και ο χυμός πορτοκαλιού από φρέσκα, ελληνικά φρούτα.

Στο Rita's Cookies, το μυστικό της επιτυχίας είναι η ποιότητα των υλικών. / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson
Στο Rita’s Cookies, το μυστικό της επιτυχίας είναι η ποιότητα των υλικών.

Δεν μπορούμε όμως να σκεφτούμε γιορτές χωρίς σοκολατένιο τσουρέκι, αλλά και νόστιμα βουτήματα και πτι-φουρ για τα ζεστά ροφήματα, τον καφέ και το τσάι μας – η απόλυτη ιεροτελεστία δίπλα στο στολισμένο δέντρο. Εξαιρετική επιλογή το Lido αλλά και το Rita’s Cookies. Η Ρίτα Αμιραλιάν χρησιμοποιεί τα πιο εκλεκτά υλικά για να φτιάξει τα διάσημα μπισκότα της και τα λαχταριστά τσουρεκάκια της.

Ένα γλυκό ωδή στις γιορτές είναι και το Baked Alaska. Η ιστορία του αποτελεί ένα μικρό μυστήριο. Ο γάλλος chef Charles Ranhofer από το θρυλικό Delmonico’s Restaurant στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι δημιούργησε το εν λόγω γλυκό για να γιορτάσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι πούλησαν την Αλάσκα στους Αμερικανούς το 1867, όμως πρώιμες μορφές του Baked Alaska είχαν παρουσιαστεί ήδη από το 1802.

Στο Le Greche μπορείς να παραγγείλεις αυτό το κομψό αυτό επιδόρπιο. Λεπτότατες στρώσεις υγρού κέικ σοκολάτας, πλούσιο gelato σκούρας σοκολάτας, απαλή κρέμα με βανίλια Μαδαγασκάρης και εσάνς εσπεριδοειδών και σορμπέ από φρούτα του δάσους στο κέντρο, κλείνονται σε ένα σύννεφο λευκής μαρέγκας με τόνους καραμέλας. Το φλαμπάρισμα την κάνει λίγο πιο boosy και μαλακώνει ελαφρώς το παγωτό.