ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΓΕΥΣΗ

3 εστιατόρια με εντυπωσιακή κάβα κρασιών και καλό φαγητό

VeriTable, Oinoscent και Aleria για την επόμενη έξοδό σου όταν θέλεις να μυηθείς στον κόσμο του κρασιού.

Είναι γεγονός ότι τα wine bars της Αθήνας προσφέρουν νόστιμες επιλογές για να τσιμπήσεις ενώ πίνεις το κρασί σου. Αν όμως θέλεις μία πιο ολοκληρωμένη έξοδο για φαγητό, τα εστιατόρια της πόλης που επενδύουν στην κάβα τους, θα σου προσφέρουν γαστρονομικές συγκινήσεις.

Όταν ο Alain και η Christine Parodi έστησαν το VeriTable (Άγγελου Σικελιανού 8) είχαν στο μυαλό τους έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο που θα τιμά τη γαλλική παράδοση και κληρονομιά. Έτσι το κρασί και τα τυριά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμπειρία του φαγητού. Γεννημένος στην Γκρας της Γαλλίας, την πόλη των αρωμάτων, και με μεγάλη οικογένεια στην Ιταλία από την πλευρά του πατέρα του, ο σεφ μπήκε στην κουζίνα από πολύ μικρή ηλικία. Στα οκτώ του ήξερε ήδη ότι ήθελε να γίνει μάγειρας. Στα 53 του χρόνια μετράει μια επιτυχημένη πορεία που περιλαμβάνει ακόμα και αστέρι Michelin.

Στο VeriTable, ωστόσο, δεν ακολουθεί τους κανόνες του fine dining. Αντιθέτως, μαγειρεύει από καρδιάς ανάλογα με τη διάθεση και τα υλικά που έχει στο ψυγείο του. «Χρειάζεσαι φαντασία, δημιουργικότητα και να αγαπάς όλα τα προϊόντα. Στο εστιατόριο, το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα. Δεν υπάρχει ρουτίνα, αυτό μου αρέσει», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Απλό, οικείο, εκλεπτυσμένο. Αυτό είναι το φαγητό του VeriTable, αλλά μπορείς να έρθεις απλώς για κρασί και τυριά, καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία και στα δύο. Στον δεύτερο όροφο του εστιατορίου, τα κρασιά καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο δωμάτιο. Θα βρεις ιδιαίτερες γαλλικές ετικέτες και θα έχεις την απαραίτητη καθοδήγηση αν τη ζητήσεις. Οι δύο ιδιοκτήτες φροντίζουν να τα προσφέρουν σε καλές τιμές, καθώς βασική φιλοσοφία τους είναι να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους.

Το Oinoscent (Βουλής 45-47) άνοιξε τις πόρτες του στη σκοτεινή τότε οδό Βουλής το 2008 ως κάβα. Τον Μάιο του 2012 μετακόμισε στην απέναντι πλευρά του δρόμου για να επεκτείνει τον χώρο και την κάβα του, η οποία φιλοξενεί πλέον περισσότερες από χίλιες διαφορετικές ετικέτες κρασιού από όλο τον κόσμο. Την τελευταία τριετία, στην κουζίνα του βρίσκεται ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Τσικουδάκης, φροντίζοντας να έχει το φαγητό εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο με το κρασί.

3 εστιατόρια με εντυπωσιακή κάβα κρασιών και καλό φαγητό Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

Δημιουργεί πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουλτούρα και κουζίνα, χρησιμοποιώντας κυρίως τοπικά εποχιακά υλικά και οι έμπειροι σομελιέ φροντίζουν για το ιδανικό pairing. Εδώ, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις διάφορα κρασιά σε ποτήρι από έναν εναλλακτικό κατάλογο, που συνδυάζει ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Αντλώντας έμπνευση από τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας, την αφθονία των υλικών, τις εποχές, αλλά και τις προσωπικές του μνήμες, ο Γκίκας Ξενάκης δημιουργεί στο Aleria (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57) πιάτα με βαθιά νοστιμιά. Υπάρχουν δύο μενού γευσιγνωσίας 5 ή 6 πιάτων, εκ των οποίων το ένα είναι χορτοφαγικό. Δύο είναι και οι επιλογές σε wine pairing για όσους θέλουν να μυηθούν στον κόσμο του κρασιού.

3 εστιατόρια με εντυπωσιακή κάβα κρασιών και καλό φαγητό aleria

Η λίστα αριθμεί περισσότερες από 200 ετικέτες και ανανεώνεται διαρκώς. Περιέχει επιλογές από 15 διαφορετικές χώρες και τις βασικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές, αλλά εστιάζει στη δυναμική και τη μοναδικότητα του ελληνικού αμπελώνα. Φιλοξενεί σπάνιες ποικιλίες, σπουδαίους μικρούς παραγωγούς, παλιές αλλά και νεότερες εσοδείες, με τον οινοχόο του εστιατορίου, Αργύρη Χριστόπουλο, να επιμελείται όλα τα χαρακτηριστικά τους.