Tom McCorkle/Getty Images/Ideal Image
ΓΕΥΣΗ

5 από τα πιο καυτερά πιάτα της Αθήνας

Μερικές από τις καλύτερες καυτερές μπουκιές στα αθηναϊκά μαγαζιά, από σουβλάκι μέχρι poké bowl.

Μερικοί το προτιμούν καυτό. Πιπεριές ψιλοκομμένες, ολόκληρες, αποξηραμένες, δίνουν αυτό το πικάντικο στοιχείο που κάνει, για πολλούς, ένα φαγητό πιο ενδιαφέρον. Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που ευχαριστιούνται τα καυτερά πιάτα, πιθανότατα να κάνεις καλό στον οργανισμό σου. Ορισμένες από τις ενώσεις της καψαϊκίνης μπορούν να αυξήσουν την ενέργεια και τον μεταβολισμό του σώματος, ενώ μελέτες υποστηρίζουν την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση των κόκκινων πιπεριών.

Τα πικάντικα φαγητά καταναλώνονται και το καλοκαίρι. Αρκεί να σκεφτείς ότι στις χώρες με πιο ζεστό κλίμα, αγαπούν τα καυτερά. Οι πιπεριές τσίλι φυτρώνουν σε θερμότερα κλίματα, αλλά πέρα από αυτό, το καυτερό προκαλεί ιδρώτα, κάτι που με τη σειρά του βοηθά να δροσιστείς. Εφόσον παραμείνεις ενυδατωμένος, ο ιδρώτας θα αναγκάσει το σώμα σου να δροσιστεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν ορισμένους τύπους κυτταρικής βλάβης και βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Οι πιπεριές τσίλι είναι πλούσιες σε βιταμίνες και αποτελούν καλή πηγή β-καροτίνης, ασβεστίου και καλίου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Αισθάνεσαι περιπετειώδης; Ερευνητές ψυχολογίας έχουν υποστηρίξει ότι η προτίμηση που δείχνουν ορισμένοι άνθρωποι στην καψαϊκίνη σχετίζεται με την τάση να αναζητούν συγκινήσεις. Οι ψυχολόγοι Paul Rozin και Deborah Schiller κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα το 1980, βασιζόμενοι σε ένα πείραμα που περιελάμβανε τη χορήγηση όλο και πιο καυτερών δόσεων τσίλι σε ανθρώπους. «Η κατανάλωση τσίλι, η βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ, το πολύ ζεστό μπάνιο και πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να θεωρηθούν περιπτώσεις αναζήτησης συγκίνησης ή απόλαυσης ‘περιορισμένων κινδύνων’» έγραψαν. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει την προτίμηση στο τσίλι με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η «αναζήτηση αισθήσεων».

Παρόλο που δεν υπάρχει μία εξήγηση γιατί μας αρέσουν τα καυτερά, το σίγουρο είναι ότι τα ταξίδια των πιπεριών τσίλι σε όλες τις ηπείρους και ανά τους αιώνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι θέλουν το spicy στοιχείο, για να νοστιμίσουν το φαγητό τους και να αυξήσουν την αδρεναλίνη τους. Γι’ αυτό συγκεντρώνουμε μερικές από τις καλύτερες καυτερές μπουκιές στην Αθήνα.

Το πολίτικο σουτζούκι του Λευτέρη

Λευτέρης καυτερά

Εβδομήντα χρόνια τώρα, ο Λευτέρης ο Πολίτης φτιάχνει (πολύ καλά) δύο πράγματα. Μπιφτέκι μοσχαρίσιο και πολίτικο σουτζούκι.

Το καυτερό ήταν ανέκαθεν βασικό στοιχείο στα τυλιχτά του και πρόκειται για πιπέρι που μπαίνει έξτρα και δεν ανακατεύεται με το μπιφτέκι. Άλλωστε στον κιμά του δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από αλάτι. Καυτερά μπαχαρικά όμως έχει και το σουτζούκι που προορίζεται για όσους θέλουν αυτή την κάψα, που σβήνει με μία παγωμένη μπύρα στο τέλος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

Το καυτερό του Τέλη για τη μέση

Δύο πράγματα έρχονται στα τραπέζια του Τέλη κι αυτά είναι τα χοιρινά μπριζολάκια που ψήνονται στα κάρβουνα και το «καυτερό» για τη μέση.

Ένας μεταλλικός, οβάλ δίσκος με ντομάτες, πράσινες πιπεριές και φέτα όλα στα κάρβουνα, ό,τι πρέπει για να βουτήξεις το ψωμί και τις τηγανητές πατάτες, για να συνοδεύσεις το κρέας και για να έχεις μία δικαιολογία για να πιεις μία ακόμα παγωμένη μπύρα.

Το Waimea του Poké Hawaiian Sushi

Ψάρι ημέρας, αβοκάντο, μάνγκο, κόκκινο τσίλι, κόλιανδρος και soy sesame σως δίνουν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη δροσιά και το καυτερό σε αυτό το νόστιμο poké bowl. Η σπιτική λεμονάδα ταιριάζει ιδανικά για κλείσιμο.

POKÉ HAWAIIAN SUSHI

Το Μπουρίτο του Chilangos

Σκέψου ένα μπουρίτο chili con carne με κιμά, mexican rice, λαχανικά και μείγμα τυριών, το οποίο σερβίρεται με pico de gallo και sour cream, το οποίο μπορείς να βουτήξεις στη Salsa Ranchera. Πρόκειται για μία πικάντικη σάλτσα ντομάτας με πιπεριές, σκόρδο, κρεμμύδι και μυρωδικά.

Τι άλλο χρειάζεσαι; Μια Μαργαρίτα προφανώς.

Το σουβλάκι του Καυτερού

Η συνταγή για την κόκκινη σάλτσα παραμένει μυστική αλλά όσοι πηγαίνουν στον Καυτερό για σουβλάκι, τη ζητούν ξανά και ξανά.

Το κάψιμο είναι γλυκό, σχεδόν εθιστικό και αν δεν είσαι μυημένος σε προχωρημένες πίστες, μια βουτιά σε αυτή τη σάλτσα είναι ό,τι χρειάζεσαι. Μην πιεις νερό για να αντιμετωπίσεις το όποιο κάψιμο νιώσεις, δε βοηθάει την κατάσταση.

ΚΑΥΤΕΡΟΣ