iStock
ΓΕΥΣΗ

5 comfort και νόστιμα πιάτα σε διαφορετικές κουζίνες της Αθήνας

Αναζητώντας το comfort στην πόλη, για τις στιγμές που δε θέλεις να στραφείς στα κλασικά μαγειρευτά, σε ζυμαρικά ή burger.

Το Pabellón Criollo είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Βενεζουέλας. Πρόκειται για ξεψαχνισμένο μοσχαρίσιο κρέας που έχει μαγειρευτεί για αρκετές ώρες με ντομάτα και σερβίρεται με ρύζι, μαύρα φασόλια και plantains (ένα είδος μπανάνας που χρησιμοποιείται στη μαγειρική).

Το όνομα pabellón σημαίνει σημαία και τα συστατικά είναι τοποθετημένα έτσι στο πιάτο ώστε οι κόκκινες ντομάτες, το κρέας, τα μαύρα φασόλια και το λευκό ρύζι να μοιάζουν με τις τρεις λωρίδες μιας τρίχρωμης σημαίας. Θεωρείται επίσης αναφορά στο ιθαγενές, αφρικανικό και ευρωπαϊκό υπόβαθρο του πληθυσμού της Βενεζουέλας.

Για την ιστορία, τα εδάφη αποτέλεσαν αποικίες των Ισπανών το 1522, και ξεκινώντας από τον 18ο αιώνα, οι αποικιοκράτες υποδούλωσαν τους ανθρώπους στην Αφρική και τους έφεραν στη Βενεζουέλα για να εργαστούν σε φάρμες κακάο. Η δουλεία καταργήθηκε το 1854.

Μετά από αυτό το σύντομο μάθημα ιστορίας γύρω από ένα διάσημο πιάτο της λατινοαμερικάνικης κουζίνας, ας μπούμε στο ζουμί. Το pabellón, ένα φαγητό σχετικά άγνωστο στους περισσότερους από εμάς, θυμίζει σε μία πολύ ελεύθερη απόδοση το κοκκινιστό μοσχάρι της μαμάς, της γιαγιάς ή τέλος πάντων όποιας έχουμε τις πιο δυνατές γευστικές αναμνήσεις.

Στα τρία χρόνια που υπήρχε το Los Loros, το εν λόγω φαγητό ανάμεσα στα πιο ευπώλητα κι αγαπημένα, κι αυτό γιατί ο συνδυασμός του κρέατος στην κατσαρόλα με το ρύζι, είχε κάτι το οικείο για όσους είχαν ως βασική αναφορά την ελληνική κουζίνα.

Την ίδια οικειότητα έβρισκα πάντα σε μία κινέζικη σούπα με κοτόπουλο από το Attic Moon όταν ήθελα ένα φαγητό που θα ενίσχυε τη διάθεση και το ανοσοποιητικό μου.

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι προφανώς έχουμε συνδέσει την έννοια του comfort food με κάποια από τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το αναζητήσουμε και σε διαφορετικές κουζίνες. Αρκεί να σκεφτούμε το burger – ένα σίγουρο φαγητό παρηγοριάς που όμως καμία σχέση δεν έχει με την παράδοση της ελληνικής γαστρονομίας.

Οι διαφορετικές αναφορές δεν έχουν τελικά και τόση σημασία, αφού το ζητούμενο είναι πως σε κάνει να νιώθεις το φαγητό. Αν σε γεμίζει με ζεστασιά, οικειότητα, θρέψη και χαρά, τότε είναι σίγουρα comfort. Και δεν έχει σημασία αν είναι κινέζικο ή ινδικό.

Γι’ αυτό και αναζητήσαμε τα comfort πιάτα από διαφορετικές κουζίνες στην πόλη, όταν δε θέλεις να στραφείς στα κλασικά μαγειρευτά, σε ζυμαρικά ή burger.

Το λεμονάτο Iberico Mazemen στο Ekiben

@ekibenathens

 

Στα ιαπωνικά, “Mazemen” ή “mixed noodles” είναι ένα ράμεν χωρίς σούπα και η εκδοχή του Ekiben, το οποίο ανήκει στο Birdman, είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση. Λεμονάτο κρέας (ιβηρικός λαιμός σε καπνιστό ζωμό), σάλτσα πόνζου, χειροποίητο kimchi και panko shichimi – θυμάρι, δημιουργούν το απόλυτο comfort πιάτο.

Το Pho Beef (Pho Bo) του Dao Vietnamese Street Food

@dao_vietstreetfood

 

Η εξωτική εκδοχή της σούπας μοσχάρι; Θα μπορούσε. Η Pho αποτελείται από ζωμό, noodles ρυζιού, μυρωδικά και μοσχαρίσιο κρέας (μερικές φορές και κοτόπουλο) και είναι αρκετά δημοφιλής στο Βιετνάμ, από τα νοικοκυριά μέχρι τους πάγκους και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα. Στο Dao, βρίσκεις την Pho Bo με noodles ρυζιού, μοσχάρι, φύτρες φασολιών, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο και μοσχαρίσιους κεφτέδες.

DAO VIETNAMESE STREET FOOD

Το Pork Katsu Sando του Sando Athens

Θυμάσαι τα σνίτσελ που αποτελούσαν βασικό μενού στις εφηβικές συγκεντρώσεις των 90s; Σκέψου τώρα μία παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα να μπαίνει ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια, κάτι ανάμεσα σε μπριός και τσουρέκι αλλά λιγότερο γλυκά.

Το Pork Katsu Sando του Sando Athens ολοκληρώνεται με ψιλοκομμένο λάχανο και tonkatsu sauce, δηλαδή μια ιαπωνική μπάρμπεκιου σος και αναδεικνύεται στο τέλειο σάντουιτς – γεύμα. Να πούμε ότι το “Katsu” αποτελεί μία συντομογραφία για το “katsuretsu” – το “cutlet” (κοτολέτα) στα ιαπωνικά – και το “sando” είναι το nickname για τη λέξη «σάντουιτς».

Το Tacos a pastor του Poncho Tacos

@poncho_tacos

Μπορεί το σουβλάκι να είναι πάντα ο νικητής στη λίστα με τα αγαπημένα μας φαγητά, αλλά το tacos al pastor αποτελεί μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική. Σε αυτή τη μικρή τακερία όλα φτιάχνονται στο χέρι – από τις τορτίγιες που θα τυλίξουν τα νόστιμα tacos μέχρι τις γεμίσεις, όπως το χοιρινό κρέας που μαρινάρεται σε παραδοσιακά μπαχαρικά. Το κλασικό tacos al pastor περιλαμβάνει χοιρινό που παραπέμπει σε γύρο, ανανά, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο.

To Croque Madame του Philos Athens

@philos_athens

Το σνακ που ξεπήδησε από τα γαλλικά café, αποτελείται από ζεστά ψωμάκια, τυρί, ζαμπόν και μπεσαμέλ. Η διαφορά του Croque Madame από το Croque Monsier είναι ότι  το πρώτο ολοκληρώνεται με ένα αυγό, τηγανητό ή ποσέ. Το εν λόγω πιάτο ταυτίστηκε με τη συνήθεια του brunch στην Αθήνα και στο Philos Athens, το βρίσκεις σε μία νόστιμη εκτέλεση.