Sushimou/Facebook
ΓΕΥΣΗ

5 μέρη για να φας ελαφριά μετά τις γιορτές

Μετά το ρεβεγιόν, τα γιορτινά τραπέζια και το binge watching με leftovers από τους γονείς, το πιθανότερο είναι να αναζητάς ένα light dinner για την επόμενη έξοδό σου.

Δε χρειάζεται να έχεις θέσει ως resolution για τη νέα χρονιά να τρως πιο υγιεινά, για να αλλάξεις λίγο τις διατροφικές σου συνήθειες.

Μετά το ρεβεγιόν, τα γιορτινά τραπέζια και το binge watching με leftovers από τους γονείς, το πιθανότερο είναι να αναζητάς ένα light dinner για την επόμενη έξοδό σου.

Σκέψου πιάτα με φρέσκα, εποχικά υλικά, λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά. Ο Ιανουάριος μάλιστα είναι γνωστός και ως Veganuary – μία προτροπή να μειώσεις τα ζωικά προϊόντα και να εστιάσεις στη vegan διατροφή. Δε χρειάζεται να αποφασίσεις εδώ και τώρα τι θέλεις να φας μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά μπορείς να κάνεις την αρχή με ένα πιο ελαφρύ γεύμα.

Από dumplings ατμού με παντζάρι και τηγανητό κουνουπίδι μέχρι σούσι και μικρά ιαπωνικά σουβλάκια, τα παρακάτω εστιατόρια περιμένουν την κράτησή σου.

Kitschen για δροσερές πανασιατικές γεύσεις

kitschen

Η ασιατική κουζίνα, με τη φρεσκάδα των υλικών, την απουσία πολλών λιπαρών και την έμφαση κυρίως σε λαχανικά, αποτελεί μια καλή εναλλακτική μετά την κρεατοφαγία των γιορτών. Στο Kitschen, βρίσκεις αρκετά πιάτα με ψάρι και λαχανικά, όπως nigiri dumplings ατμού με παντζάρι, μίσο, γλυκιά ponzu και καρύδι ή με γαρίδα και yuzu soy dressing, ακόμη και τηγανητό κουνουπίδι.

Ο chef Δημήτρης Liem δουλεύει με φρέσκα ψάρια και εστιάζει στην εποχικότητα, προτείνοντας πιάτα που συνάδουν με την εποχή και ξεχωρίζουν για την καθαρότητα στις γεύσεις τους.

Materia Prima για γαστρονομικούς συνδυασμούς

φαλήρου κουκάκι φαγητό Materia Prima / Facebook

Less is more μοιάζει να είναι η φιλοσοφία που υιοθετείται στην κουζίνα του Materia Prima. Τόσο στο Κουκάκι όσο και στο Παγκράτι, τα δύο wine bar εστιάζουν σε μικρά μενού που απαρτίζονται από νόστιμα πιάτα για να συνοδεύσεις το κρασί σου. Με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες, οι ομάδες στην κουζίνα αλλάζουν τακτικά τα μενού, αντλώντας έμπνευση από τις εποχές και φυσικά τη φαντασία τους.

Η λίστα των τυριών στο Κουκάκι περιλαμβάνει επιλογές από την Ελλάδα όπως μελίτυρο Ρούμελης, μανούρα γιλωμένη από την Κίμωλο και ανθότυρο Κρήτης ενώ στο Παγκράτι προστίθενται και επιλογές όπως Stilton και Rondin.

Sushimou για τα καλύτερα ωμά

Το sushi είναι πάντα μία καλή ιδέα όταν θέλεις κάτι πιο ελαφρύ και όταν μιλάμε για το sushimou του Αντώνη Δρακουλαράκου, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Λέμε omakase στον chef, ο οποίος επιλέγει τις καλύτερες πρώτες ύλες και βρίσκεται πάντα πίσω από την μπάρα για να ετοιμάσει ο ίδιος τα πιάτα. Είναι πάντα ωραίο να δίνεις την πάσα στον chef να επιλέξει αυτός τις επιλογές που θα δοκιμάσεις. Και στο τέλος της ημέρας, θα έχεις φάει απλώς ψάρι.

SUSHIMOU

Nolan για light burger μπακαλιάρου

nolanverse Αντρέας Σιμόπουλος

Αν ξεχωρίζει για κάτι το Nolan αυτό είναι για τις ιδιαίτερες γεύσεις του – απόρροια των πειραματισμών στο Nolanverse, που ενώ μπορούν να σε εκπλήξουν διακατέχονται από μία comfort φιλοσοφία, όπως το Nolan Cod Burger για παράδειγμα. Τα πιάτα του εστιατορίου έχουν σχεδιαστεί ώστε να μοιράζονται – το θα πάρει ο καθένας το πιάτο του είναι κάπως παρωχυμένο πλέον. Ιδανική έξοδος για ένα light dinner στο κέντρο της Αθήνας, για να ξεφύγεις από τα τετριμμένα και κάπως βαριά φαγητά των γιορτών.

Birdman για ιαπωνικό σουβλάκι

Birdman/Instagram

Μία japanese pub είναι πάντα μια καλή ιδέα αν θέλεις να τσιμπήσεις και να πιεις τα ποτά σου. Και στην περίπτωση του Birdman ισχύει ακριβώς αυτό. Αν βγάλεις από την εξίσωση το burger (δύσκολο αλλά είπαμε  light dinner), και επιλέξεις yakjitori (το ιαπωνικό μικρό σουβλάκι) για τη μέση, μαζί με gyoza και μια δροσιστική σαλάτα ή ακόμα καλύτερα edamame, θα έχεις πετύχει τον σκοπό σου.