Bocas Meze / Alex Grymanis
ΓΕΥΣΗ

5 μεζεδοπωλεία για το κυριακάτικο μεσημέρι

Παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα μαγαζιά που σερβίρουν μεζέδες, γίνονται ιδανικοί προορισμοί για την βόλτα της Κυριακής.

Τα άλλοτε οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής έχουν μεταφερθεί πλέον εκτός σπιτιού. Την ημέρα που οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να την αφιερώνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, μαγαζιά που συνδυάζουν οικείες γεύσεις σε προσιτές τιμές με μια χαλαρή, παρεϊστικη ατμόσφαιρα, έχουν την τιμητική τους. Εκτός από τα κλασικά για όλους μας μαγαζιά, τα μεζεδοπωλεία αποτελούν μια πιο casual εναλλακτική.

Είτε πρόκειται για τα πιο παραδοσιακά (βλέπε θαλασσινά, ψαράκια και κεφτέδες) είτε για τα πιο μοντέρνα που αναμειγνύουν τεχνικές και γεύσεις, τα μεζεδοπωλεία παραμένουν ιδανικοί προορισμοί για την κυριακάτικη βόλτα.

Στο Bocas Meze για tapas

Alex Grymanis

Αυτό το μοντέρνο μεζεδοπωλείο γεννήθηκε από τη γνωριμία του επιχειρηματία Δημήτρη Τρυφωνόπουλου (Barsol στη Νέα
Φιλαδέλφεια και Sorokos bar στα Κουφονήσια) και του Ελληνοϊσπανού σεφ Μίλτου Αρμένη (Ερημίτης στους Παξούς, Ομικρον, Hudson Yards στη Νέα Υόρκη). Οι δυο τους έστησαν ένα μαγαζί που σερβίρει tapas και μεζέδες με μία δημιουργική προσέγγιση.

Με εμφανείς τις επιρροές από την Ισπανία, αλλά και με ελληνική, μεσογειακή ψυχή και πολλά ελληνικά προϊόντα από μικρές φάρμες, παντρεύουν την παράδοση των βολιώτικων τσιπουράδικων με τη φιλοσοφία των tapas. Το Bocas meze υπηρετεί μια value for money φιλοσοφία, επιλέγοντας μικρότερα ψάρια και ιδιαίτερες κοπές στο κρέας, όπως η μοσχαρίσια γλώσσα και η ουρά.

Το μενού ξεκινά με ορεκτικά όπως τορτίγια ημέρας, πατάτες bravas, ψητή φέτα με μύρτιλα και συνεχίζει με γαρδούμπες γαρίδας, hot dog με μοσχάρι στηθοπλευρά που αργοψήνεται στον ξυλόφουρνο, καβούρι παϊδάκια και μπιφτέκι με κρέμα κρεμμυδιού. Ο φούρνος βγάζει καθημερινά φρεσκοφτιαγμένα, σπιτικά ψωμιά, λευκό και χαρουπόψωμο.

Στο Καφενείον του Ρίζου για μεζέδες κάτω από την Ακρόπολη

μεζεδοπωλεία

Η ψηλοτάβανη σάλα διαχέεται από άπλετο φως, στους τοίχους κρέμονται αυθεντικοί πίνακες γνωστών ζωγράφων και η μουσική κυμαίνεται από Χατζιδάκι μέχρι τζαζ. Στο Καφενείον του Ρίζου όλα έγιναν με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου και με σκοπό να να αναβιώσουν την αίγλη της παλιάς Αθήνας.

Για τον νέο ιδιοκτήτη, Δημήτρη Ρίζο, τίποτα δε μένει στην τύχη, από το στήσιμο του μαγαζιού μέχρι το φαγητό. Οι πρώτες ύλες είναι ακριβές και το μενού απαρτίζεται από πιάτα που έχουν ουσία και γεύση. Στα κλασικά, θα βρεις τηγανητές πατάτες που σερβίρονται με τριμμένη ξινομυζήθρα, υπέροχα κεφτεδάκια με κιμά προβατίνας, μοσχομυριστά σκιουφιχτά με μία ιδέα στάκα και σφακιανή πίτα με μέλι και μαύρο σουσάμι.

Στις πιο πειραγμένες γεύσεις, ξεχωρίζει η μους ταραμά με wasabi και κριτσίνια και οι φτερούγες κοτόπουλου με καρυκεύματα, σος από γιαούρτι και σέλερι.

ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΡΙΖΟΥ

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη για τυριά και αλλαντικά

μεζεδοπωλεία Φραντζέσκα Γαϊτζόγλου-Watkinson

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη θα δοκιμάσεις αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής και εκλεκτά προϊόντα, όπως αυτά της αλλαντοποιίας Sary. Παστουρμάς και σουτζούκι, λουκάνικα, τυριά παλαίωσης, αλλαντικά ωρίμανσης, βραβευμένα ψητά, καπνιστά και παραδοσιακά προϊόντα παραγωγής τους – και μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα – είναι μερικά από όσα αξίζει να φτάσουν στο τραπέζι σου.

Για την ιστορία, οι καραμανλίδικες γεύσεις είναι στοιχείο του πολιτισμού και μέρος των παραδόσεων, που μαζί με τη γραφή και τη θρησκεία οι Καραμανλήδες διατήρησαν ανέπαφα για πολλούς αιώνες στην Καππαδοκία και στην Κιλικία. Η πατρίδα τους ονομάστηκε Καραμανία από τους Οθωμανούς και οι κάτοικοι Καραμανλήδες.

ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ

Στο Ακρί για ουζομεζέδες

μεζεδοπωλεία Unsplash

Ιδανική βόλτα για τα ηλιόλουστα μεσημέρια της Κυριακής, η Πειραϊκή και η παραδοσιακή ψαροταβέρνα το Ακρί. Έχοντας πάρει το όνομά του από τη γειτονιά του χωριού Αγία Μαρίνα στην Κάσο, το μαγαζί δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει γευστικά το νησί.

Κασιώτικα ντολμαδάκια, μακαρούνες, συμιακό γαριδάκι, γαριδομακαρονάδα, μύδια σαγανάκι, σουπιές κρασάτες και γαύρος μαρινάτος είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα συνοδεύσουν το ούζο σου, με θέα στη θάλασσα.

Στο Λόλο για ψαράκια και θαλασσινά

Ένα από τα πιο παλιά καφενεία της Αθήνας είναι ο Λόλος, με τη νέα γενιά που το ανέλαβε να έχει αφήσει απείραχτο το σκηνικό, πέρα από τον εκσυγχρονισμό της κουζίνας. Στους τοίχους για παράδειγμα, φιγουράρουν φωτογραφίες του ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος εκτός από θαμώνας ήταν και θείος του δεύτερου ιδιοκτήτη, που έτρεξε το μαγαζί για μία 25ετία.

Εδώ, τρως κάθε λογής φρέσκο ψάρι, καθώς επίσης θαλασσινά και μαγειρευτά, από τα χεράκια της κυρίας Παναγιώτας, που είναι και η πεθερά ενός εκ των δύο ιδιοκτητών. Ο Λόλος έχει παρεΐστικη ατμόσφαιρα, με τους ιδιοκτήτες του να δίνουν σημασία στην προσωπική επαφή. Εμμένουν όμως στην ποιότητα και τη γεύση και προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές λογικές για την εποχή.