ISTOCK
ΓΕΥΣΗ

5+1 μαγαζιά με πραγματικά καλό sushi

Είτε αγαπάς το sashimi, είτε προτιμάς τα rolls αυτά τα 6 μαγαζιά έχουν σίγουρα κάτι που θα σου αρέσει.

Αν μας έλεγε κάποιος μερικές δεκαετίες πριν ότι όχι μόνο θα τρώγαμε ωμό ψάρι, αλλά ότι θα γινόταν και αγαπημένο έδεσμα για πολλούς από εμάς, ίσως τον κοιτάζαμε με μισό μάτι. Είναι γεγονός πάντως πως το sushi έχει πια ξεφύγει από τα σύνορα της Ιαπωνίας και έχει κατακτήσει τον κόσμο.

Η ιστορία του όμως δεν ξεκινά εκεί γύρω στο millennium που άρχισε να το αγαπά η Δύση, αλλά μετρά πάνω από μια χιλιετία και παρόλο που παγκόσμια πρωτεύουσα του sushi θεωρείτε και δικαίως η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, στην πραγματικότητα οι ρίζες του εντοπίζονται στους ορυζώνες της Κίνας σε ένα πιάτο με ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση και παστό ψάρι. Εκείνο το «αρχαίο sushi» ονομαζόταν narezushi και το αξιοπερίεργο ήταν πως το ρύζι δεν τρωγόταν, αλλά το χρησιμοποιούσαν μόνο για να μπορέσουν να διατηρήσουν το ψάρι και να μην αναπτυχθούν βακτήρια.

Γύρω στον 8ο αιώνα μ.Χ το sushi άρχισε να διαδίδεται και στην Ιαπωνία και με το πέρασμα των αιώνων άρχισε να παίρνει διάφορες μορφές, μέχρι να καταλήξει να μοιάζει με το sushi που αγαπάμε να τρώμε πλέον. Στα μέσα του 18ου αιώνα τρία διάσημα εστιατόρια sushi άνοιξαν στο νησί Edo και σιγά-σιγά δεκάδες εκατοντάδες άλλα άρχισαν να ανοίγουν σε όλη την ασιατική χώρα.

Στις χώρες της Δύσης το sushi έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 20ου αιώνα μαζί με τους Ιάπωνες μετανάστες στις ΗΠΑ. Ενώ δεν είναι ακριβώς σίγουρο ποιο ήταν το εστιατόριο εκείνο που σύστησε το sushi στους δυτικούς, τα εύσημα συνηθίζει να παίρνει το Kawafuku Restaurant του Λος Άντζελες. Μπορεί η ιδέα του ωμού ψαριού να μην έμοιαζε πολύ ελκυστική στους Αμερικάνους, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων όμως άρχισαν να πειραματίζονται με νέες, πιο δυτικές γεύσεις και rolls, με αποτέλεσμα στα μέσα της δεκαετίας του 1960 να ανοίγουν συνεχώς νέα εστιατόρια με sushi στις ΗΠΑ και όχι μόνο, αφού δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη, οπού επίσης αγαπήθηκαν πολύ.

Και στη χώρα μας όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν λάτρεις της ιαπωνικής σπεσιαλιτέ και αναζητούν συνεχώς να φάνε όλο και καλύτερο sushi. Ευτυχώς, τόσο στην Αθήνα, όσο και στον Πειραιά υπάρχουν πια πολλά εστιατόρια που σερβίρουν ποιοτικό sushi για όλα τα γούστα.

Είτε αγαπάς το sashimi, είτε προτιμάς τα rolls αυτά τα 6 μαγαζιά έχουν σίγουρα κάτι που θα σου αρέσει.

Sushimou

Το μαγαζί του Αντώνη Δρακουλαράκου έχει μόλις 12 καρέκλες στο μπαρ του και θυμίζει όσο περισσότερο γίνεται, τα αυθεντικά sushi bars της Ιαπωνίας, όπου και μαθήτευσε ο ίδιος. Εδώ οι πρώτες ύλες είναι προσεκτικά διαλεγμένες, ενώ συναντάμε και πολλά ψάρια των ελληνικών θαλασσών όπως είναι το μπαρμπουνάκι, η παλαμίδα, το καλαμάρι και το σκουμπρί. Μπορείτε να ζητήσετε από τον δεξιοτέχνη μάγειρα να σας τεμαχίσει ολόκληρο το ψάρι που μετέπειτα θα μετατραπεί σε sashimi και nigiri, ενώ η ραχοκοκαλιά του τηγανίζεται και μετατρέπεται σε έδεσμα που τρώγεται ολόκληρο.

SUSHIMOU
  • Σκούφου 6, Σύνταγμα
  • 211 4078457

Hasapika Central Market

sushi

Είναι ίσως το πιο πρωτότυπο εστιατόριο sushi της πρωτεύουσας, καθώς βρίσκεται μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά, γεγονός που σημαίνει πως το ψάρι έρχεται σχεδόν κατευθείαν από τον πάγκο του ιχθυοπώλη στο πιάτο σου. Από τις καλύτερες επιλογές του καταλόγου είναι το μάκι με μπακαλιάρο ή μυλοκόπι, τα tempura king shrimps, το wild barbouni roll, τα lavraki fried sushi rolls, ενώ φτιάχνουν και εξαιρετική ψαρόσουπα.

HASAPIKA CENTRAL MARKET
  • Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, Ομόνοια
  • 216 0707026

Kitschen

sushi

Το dim sum bar του Πειραιά έχει εξελιχθεί σε place to go, όχι μόνο αν αγαπάς το sushi, αλλά και την ασιατική κουζίνα γενικότερα. Ο Δημήτρης Liem και ο Σπύρος Μινέτος έχουν δημιουργήσει ένα μαγαζί που καταφέρνει να υπηρετεί την ασιατική κουζίνα, χρησιμοποιώντας παράλληλα και πολλά ελληνικά προϊόντα. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε sushi rolls με γαρίδα, αλλά και τηγανιτό sushi roll με καβούρι, αβοκάντο, αγγούρι και λευκό ταραμά. Ιδανικά επιλέξτε να συνοδεύσετε το sushi σας με ένα από τα κοκτέιλ του καταλόγου. Το Enter the Dragon με λευκή τεκίλα, λίτσι, cordial από τσίλι και γκρέιπφρουτ σόδα θα γίνει σίγουρα αγαπημένο σας. Και φυσικά μην παραλείψετε να κλείσετε το γεύμα σας με ένα γλυκό mochi.

KITSCHEN
  • Κανάρη 5-7, Πειραιάς

Gaku

sushi

Εκεί που κάποτε έστεκε το Furin Kazan, συναντάμε πλέον το Gaku. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε ρολά με γαρίδα tempura και σος κάρι, τα rikyu roll με μαριναρισμένο λαβράκι, αγγούρι, μαγιονέζα matcha, wasabi και καβουρδισμένα αμύγδαλα ή τα πικάντικα rolls με τόνο στο εσωτερικό, σασίμι τόνου στην κορυφή και καυτερή σάλτσα. Μπορείτε φυσικά να συνοδεύσετε το sushi σας με κάποια ιαπωνική μπίρα ή ένα ιαπωνικό τζιν.

GAKU
  • Απόλλωνος 2, Σύνταγμα

Βirdman

 

Εδώ το sushi είναι λίγο διαφορετικό από αυτά που τυχόν έχετε συνηθίσει, αφού η Japanese Pub της οδού Βουλής φημίζεται για το beef nigiri της που φτιάχνεται από τα καλύτερα κομμάτια κρέατος. Το nigiri σας μπορεί να συνοδευτεί ιδανικά με ένα κοκτέιλ old fashioned ή κάποιο από τα ιαπωνικά ουίσκι που κοσμούν τη μακρόστενη μπάρα του.

ΒIRDMAN
  • Βουλής 35, Σύνταγμα
  • 210 3212800

Hong Kong Athens

sushi

Ένα μικρό, προσεγμένο μαγαζί προσφέρει αυθεντική πανασιατική κουζίνα στο Περιστέρι και σίγουρα αξίζει να πας μέχρι τη Θηβών για να το ανακαλύψεις. Εδώ θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε sushi, τόσο sashimi, όσο και nigiri, ενώ μπορείς να ζητήσεις να ζητήσεις από τους ανθρώπους του μαγαζιού να σου κάνουν κάποιο pairing με τα κρασιά που έχουν επιλέξει ειδικά για να αναδεικνύουν τις γεύσεις του sushi.

HONG KONG ATHENS
  • Θηβών 153, Περιστέρι
  • 210 5759259