
Humain: Στην πιο ήσυχη ταράτσα του Μετς για cocktail και φαγητό κάτω απ’ τα αστέρια
Καλοκαιρινά βράδια, ζεστές παρέες, και εκείνο το απαλό φως που κάνει την Αθήνα να φαίνεται λιγότερο κουραστική.
- 16 ΜΑΙ 2025
Το Μετς ταιριάζει τέλεια στο Humain. Και το αντίστροφο. Ένα εστιατόριο που δεν προσπαθεί να πει πολλά, απλώς σε αφήνει να το ανακαλύψεις με τον δικό σου ρυθμό. Όπως συμβαίνει και σε έναν περίπατο στην όμορφη αθηναϊκή συνοικία, με αφετηρία το Καλλιμάρμαρο.
Στο ισόγειο, ένα παλιό αθηναϊκό νεοκλασικό. Λίγο πιο πάνω όμως, βρίσκεται η πραγματική έκπληξη: η ταράτσα. Μια πράσινη αυλή που κοιτάει τον ουρανό και απομακρύνει κάθε ένταση της πόλης. Εδώ πάνω, όλα λειτουργούν λίγο πιο αργά, λίγο πιο γλυκά. Καλοκαιρινά βράδια, ζεστές παρέες, και εκείνο το απαλό φως που κάνει την Αθήνα να φαίνεται λιγότερο κουραστική.
Όταν είδε για πρώτη φορά το κτίριο ο Χρήστος Φώτος, συνιδιοκτήτης και executive chef, ήξερε αμέσως τι ήθελε να κάνει εδώ. Το κτίριο είναι η ίδια η αρχιτεκτονική παράδοση της Αθήνας, που μέσα της περικλείει την εξέλιξη, την ανατροπή και τη δημιουργία.
Το εσωτερικό, σχεδιασμένο από τους Γιώργο Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη, έχει έντονες υφές, σκούρες αποχρώσεις και φυσικά υλικά. Κάθε λεπτομέρεια, από τα χειροποίητα κεραμικά σκεύη μέχρι τα τραπέζια από γρανίτη, είναι προσεκτικά «σκηνογραφημένη» ώστε να συμβάλει στην ιδιαίτερη εμπειρία του επισκέπτη.
Η εμπειρία δεν σταματά στην ατμόσφαιρα. Η λίστα των cocktails είναι από τους λόγους που θες να επιστρέψεις. Ο Βασίλης Σγουρομάλλης έχει επιμεληθεί μια κάρτα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα χωρίς να γίνεται εκκεντρική. Ζυμώσεις, infusions, αποστάγματα και ελληνικά υλικά δίνουν χαρακτήρα, ενώ η λογική του cocktail pairing με το μενού λειτουργεί οργανικά – χωρίς να σε πιέζει να ακολουθήσεις «κανόνες».
Φυσικά, πίσω από όλα αυτά δεν λείπει το φαγητό. Ο Χρήστος Φώτος έχει χτίσει ένα μενού που βασίζεται στις αναμνήσεις και τα αρώματα της Μεσογείου. Οι γεύσεις είναι οικείες, αλλά με σύγχρονη σκέψη και χωρίς φανφάρες. Μπορείς να «χτίσεις» το δικό σου μενού με à la carte επιλογές ή να ακολουθήσεις (το οποίο και προτείνω) το μενού γευσιγνωσίας.
Υπάρχει μια αρμονία στη σειρά των πιάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα, εντάσεις και εκλεπτυσμένες τεχνικές. Το καβούρι με μαγιονέζα ρόκας, σαμπούκος και σούπα αβοκάντο είναι ανάμεσα στα καλύτερα ξεκινήματα. Το ίδιο και η ρέβα με χαβιάρι, κρόκο κονφί και lime sauce.
Το αρνάκι φρικασέ, με μαρούλι baby, είναι από τα πιο νόστιμα και comfort πιάτα του μενού, επιβεβαιώνοντας πώς μία πρώτη ύλη μπορεί να αξιοποιηθεί άριστα όταν υπάρχει διάθεση. Και φυσικά το επιδόρπιο φράουλα – από τη μία ένα δροσιστικό σορμπέ και από την άλλη μία μαρέγκα που θυμίζει κάτι τόσο οικείο – είναι το ιδανικό κλείσιμο.
Το Humain ανήκει στο Jul’s Group – ένα δίκτυο εστιατορίων με αφετηρία την Ίμπιζα και επόμενο σταθμό το Λονδίνο. Παρ’ όλα αυτά, κρατά το αποτύπωμα της Αθήνας πολύ καθαρό. Και ειδικά στην ταράτσα του, αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ.
HUMAIN RESTAURANT
- Άγρας 43 & Αρχιμήδους - Αθήνα
- 2107010040
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.