ΓΕΥΣΗ

Δοκιμάζουμε τις κλασικές τυρόπιτες της Αθήνας και διαλέγουμε τις αγαπημένες μας

Επιλέξαμε έξι μαγαζιά με κλασικές τυρόπιτες στην Αθήνα με σκοπό να αναδείξουμε εντελώς υποκειμενικά τις καλύτερες.

Οι πίτες κατέχουν σημαντική θέση στην ελληνική γαστρονομία, καθώς καθεμία συνταγή είχε δημιουργηθεί από τις ανάγκες και τα προϊόντα του κάθε τόπου.Τρώγονται κάθε ώρα της ημέρας, μπορούν να σταθούν ακόμα και ως κανονικό γεύμα. Η τυρόπιτα είναι χωρίς αμφιβολία η πιο διάσημη όλων, υπέροχη μέσα στην απλότητά της όταν χρησιμοποιούνται καλές πρώτες ύλες.

Από τις κουζίνες των γιαγιάδων, η τυρόπιτα βρέθηκε να φιγουράρει στις βιτρίνες της σχολικής καντίνας, των φούρνων, των ζαχαροπλαστείων και των café και να γίνει το νούμερο ένα φαγητό στο χέρι. Δύσκολο να βρεις κάποιον ανάμεσά μας που να μη θυμάται με νοσταλγία την τυρόπιτα των παιδικών του χρόνων. Η πρώτη δαγκωνιά της ζεστής τυρόπιτας φέρνει πάντα μια αίσθηση θαλπωρής, τη ζεστασιά μιας γνώριμης και αγαπημένη γεύσης.

Όταν η τυρόπιτα δεν καταλήγει στις βιτρίνες των καταστημάτων ως ένα ακόμα τυποποιημένο προϊόν, φτιαγμένο με αμφιβόλου ποιότητας υλικά, τότε παραμένει η καλύτερη επιλογή για πρωινό, για να καλομάθεις λίγο τον εαυτό σου και να νιώσεις τη χαρά του comfort food. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μαγαζιά που πέτυχαν να δώσουν μια σύγχρονη και ποιοτική εκδοχή της τυρόπιτας, εμείς αναζητούμε τους κλασικούς του είδους που συνεχίζουν με μεράκι.

Στο OneMan επιλέξαμε έξι διευθύνσεις που το όνομά τους έχει ταυτιστεί με την τυρόπιτα, και που έχουμε επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, με σκοπό να αναδείξουμε εντελώς υποκειμενικά την αγαπημένη μας. Η διαδικασία είχε ως εξής: Με την Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι (υπεύθυνη για την καθημερινή ροή του Onecity), πήραμε τους δρόμους νωρίς το πρωί – την ώρα που οι τυρόπιτες ξεφουρνίζονται ζεστές – και κάναμε τις αγορές μας από τα καταστήματα που είχαμε σημειώσει στη λίστα μας. Κι αφού φάγαμε και φωτογραφήσαμε, βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.

Η τυρόπιτα ταψιού στη Στάνη

Η ιστορία της Στάνης ξεκινά το 1931, όταν ο ιδρυτής του γαλακτοπωλείου Νικόλαος Καραγεώργος, άφησε τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας για να εγκατασταθεί στον Πειραιά. Ο Θανάσης Καραγεώργος συνεχίζει την παράδοση με σεβασμό στη μακρά ιστορία του μαγαζιού, το οποίο επισκέπτονται ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Κι ενώ είναι τα γαλακτομικά προϊόντα του, όπως η περίφημη κρέμα, που έχουν αναδείξει τη Στάνη της Ομόνοιας σε δημοφιλή προορισμό, η τυρόπιτα ταψιού αξίζει την προσοχή σου.

Εδώ, πετυχαίνουν μια καλή αναλογία τραγανιστού φύλλου και όσο πρέπει αλμυρής γέμισης με φέτα και μυζήθρα, που βρίσκει σύμφωνες τόσο εμένα όσο και την Ντενίσα. Προτείνουμε, να επισκεφτείς τη Στάνη τις πρωινές ώρες για να την απολαύσεις σίγουρα, καθώς όσο περνάει η μέρα, είναι πιθανό να μην έχει μείνει ούτε ένα κομμάτι.

Η τηγανητή τυρόπιτα στη Δήμητρα Γουναρίδη

 

Το γεγονός ότι πρόκειται για τυρόπιτα που τηγανίζεται ίσως φοβίσει αρκετούς. Η χειροποίητη τυρόπιτα όμως που φτιάχνεται καθημερινά μέσα στο εργαστήριο Δήμητρα Γουναρίδη, βασισμένη ακόμα στην παραδοσιακή συνταγή, φημίζεται για το τραγανό φύλλο που φτιάχνεται με μαεστρία, την πληθωρική γέμιση με αληθινή φέτα και για την απουσία του επιπλέον λαδιού. Είναι χορταστική, πεντανόστιμη και αξίζει μια ξεχωριστή θέση στης τυρόπιτες της Αθήνας.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ

Η κουρού στο Μάμ

Σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης υπάρχει ένα μαγαζί που πουλάει τυρόπιτες. Και ενώ ο καθένας από εμάς έχει τη δική του αγαπημένη υπάρχουν κάποιες σταθερές – σχεδόν – για όλους αξίες. Για μένα αυτή είναι η τυρόπιτα κουρού στο Μάμ. Η εξυπηρέτηση είναι ταχύτατη, αρκεί να βάλω αλάρμ και να πεταχτώ από το αμάξι για να την κρατήσω στα χέρια μου τυλιγμένη επιμελώς στο χαρτί της και να αισθανθώ τη ζεστασιά της.

Αγαπώ αυτή τη σφολιάτα και μου αρέσει το γεγονός ότι η φέτα «σπάει» με λίγο ανθότυρο. Η Ντενίσα, με τη σειρά της, βρίσκει ότι έχει ικανοποιητική αναλογία γέμισης και ζύμης. «Θα ήθελα να είναι λίγο πιο μεγάλη σε μέγεθος και τη βρίσκω κάπως βαριά στο στομάχι» καταλήγει.

Η τυρόπιτα στη Δωδώνη

Στα 52 χρόνια που λειτουργεί το μαγαζί, οι συνταγές του μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο. Εδώ, η τυρόπιτα, που έχει το δικό της πιστό κοινό, φτιάχνεται αποκλειστικά με φέτα. «Είναι τραγανή και μυρωδάτη όπως μου αρέσει. Θα ήθελα όμως λίγη περισσότερη γέμιση και να είναι λίγο πιο αλμυρή» λέει η Ντενίσα. Για μένα, η τυρόπιτα από τη Δωδώνη παραμένει διαχρονικά σταθερή σε μία περιοχή που αλλάζει συνεχώς πρόσωπα.

ΔΩΔΩΝΗ

Η αιωνόβια στο Αριστόν

Το Άριστον δε χρειάζεται συστάσεις. Η τυρόπιτά του είναι διάσημη, καθώς το μαγαζί έχει κλείσει έναν αιώνα ζωής, μεγαλώνοντας έτσι γενιές και γενιές Αθηναίων. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τις πιο κλασικές διευθύνσεις για ευνόητους λόγους. Θα συμφωνήσω, ωστόσο, με την Ντενίσα, ότι η ζύμη είναι αρκετά στεγνή και η τυρόπιτα υστερεί σε γέμιση.

ΑΡΙΣΤΟΝ

Η τυρόπιτα στην Πνύκα

Η τυρόπιτα κουρού που φτιάχνουν στην Πνύκα είναι νόστιμη. Θα θέλαμε όμως να έχει πιο αλμυρή φέτα στη γέμισή της.

ΠΝΥΚΑ

Αν θέλουμε να βγάλουμε «νικητή», για την Ντενίσα αυτή είναι η τυρόπιτα της Στάνης. Για μένα, είναι της Δήμητρας Γουναρίδη, γιατί αγαπώ αυτή την τηγανητή κρούστα σε συνδυασμό με την πλούσια γέμιση που είναι όσο αλμυρή θέλω.