ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON
ΓΕΥΣΗ

Η ιστορία πίσω από τη λαχταριστή πάστα σεράνο και πού τη βρίσκεις στην Αθήνα

Πήρε το όνομά της από τη Χιλιανή τραγουδίστρια Ροζίτα Σεράνο, φτιάχνεται ακόμα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας και τα παρακάτω μαγαζιά φτιάχνουν τις αγαπημένες μας.

Ανάμεσα στα αγαπημένα ρετρό γλυκά ανήκει σίγουρα η πάστα σεράνο. Στρώσεις από παντεσπάνι και ανάμεσά τους μια αφράτη και παχιά μους σοκολάτας εμπλουτισμένη με κιγιέ (ιταλική μαρέγκα). Το γλυκό που είχε περίοπτη θέση στα γιορτινά καλέσματα δημιουργήθηκε προς τιμήν της Χιλιανής τραγουδίστριας Ροζίτα Σεράνο όταν εκείνη τραγουδούσε στην Αθήνα. Η ιστορία λέει ότι δημιουργός της ήταν ο ιδιοκτήτης του Select στη Φωκίωνος Νέγρη, ένα από τα καλά ζαχαροπλαστεία της δεκαετίας του ’50.

Η τραγουδίστρια, που το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Μάρθα Έστερ Αλντουνάτε ντελ Κάμπο, είχε απασχολήσει τον Τύπο της εποχής και για το φημολογούμενο ειδύλλιό της με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Τον Ιούλιο 1951, η Σεράνο είχε βρεθεί μαζί με τις αδελφές Βέμπο στο σπίτι του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο Καστρί και κατά την επιστροφή τους η τραγουδίστρια τράκαρε το αμάξι της. Το γεγονός ότι επέστρεφε από την οικία του Παπανδρέου πυροδότησε τις φήμες.

Όποια κι αν ήταν τελικά η ιστορία, το όνομα της τραγουδίστριας ταυτίστηκε με το γλυκό, δημιουργώντας έτσι μια γλυκιά ανάμνηση του παρελθόντος. Η πάστα σεράνο όμως φτιάχνεται ακόμα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, μαζί με άλλα γλυκά που διατηρούν τη νοσταλγικότητα των περασμένων εποχών. Και οι παρακάτω διευθύνσεις είναι οι αγαπημένες μας.

Μπόζας

Από το 1967 μέχρι σήμερα το όνομα του Μπόζα είναι συνώνυμο με τα ρετρό πλέον γλυκά, που δύσκολα βρίσκεις πια σε άρτιες εκτελέσεις στα ζαχαροπλαστεία. Μπορεί η πάστα αμυγδάλου να αποτελεί το πιο εμβληματικό του γλυκό, αλλά δε σταματά εκεί.

Η σεράνο ξεχωρίζει με τη σειρά της και βρίσκεται εκεί κάθε φορά που έχεις λιγούρα για μία σοκολατένια πάστα. Το ζαχαροπλαστείο εμμένει στις ποιοτικές πρώτες ύλες, κρατάει μικρή την παραγωγή του και δεν αναλώνεται στις εκάστοτε τάσεις των εποχών.

Ασημακόπουλοι

Σταθερή αξία όταν αναζητάς ρετρό γλυκά είναι ο Ασημακόπουλος. Και στη σεράνο του δεν κάνει εκπτώσεις ούτε νεοτερισμούς, με την πάστα να τσεκάρει το κουτάκι της νοσταλγίας και της πληθωρικότητας.

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ

Πετέκ

Η εκδοχή της σεράνο σε τούρτα για όποιον δε θέλει να σταματήσει μόνο σε ένα κομμάτι. Το Πετέκ φημίζεται για τα γλυκά του, αφού στο εργαστήριο βρίσκεται ο Κωνσταντινοπολίτης ιδιοκτήτης Γιώργος Μαγκλάρας.

Ανάμεσα στη μεγάλη ποικιλία, βρίσκεις εξαιρετικά σμυρνέικα κουλουράκια, τσατάλια (τα πολίτικα αλμυρά), δίπλες σε σχήμα φιογκάκι, αμυγδαλωτά με σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο και palmiers.

Serano

Εδώ, τη βρίσκεις στην αυθεντική της εκδοχή, αφού ο θείος των αδερφών Μπότσιου, που είναι και οι τωρινές ιδιοκτήτριες, θήτευσε στο Select και έμαθε από πρώτο χέρι την τέχνη της λαχταριστής αυτής πάστας.

Με ιστορία που ξεκινάει από το 1964, το Serano εμμένει στη μικρή και ποιοτική παραγωγή, με πολλά από τα γλυκά του να είναι διάσημα σε όλη την Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και για το περίφημο τσουρέκι του που το βρίσκεις όλο τον χρόνο.