iStock
ΓΕΥΣΗ

Η μέρα του Beaujolais Nouveau έφτασε. Τι είναι και πού θα το απολαύσεις στην Αθήνα

Την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου γιορτάζεται παραδοσιακά στη Γαλλία η άφιξη του Beaujolais Nouveau, ενός παιχνιδιάρικου κρασιού που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.  

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν μία καλή αφορμή για να γιορτάσουν μέσα στον Νοέμβριο: η μέρα του Beaujolais Nouveau. Παραδοσιακά, η ημέρα αυτού του φρουτώδους, κόκκινου κρασιού γιορτάζεται στη Γαλλία την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Τι ακριβώς είναι όμως το Beaujolais Nouveau; Και πού το απολαμβάνει κανείς στην Αθήνα;

Σε αντίθεση με άλλα γαλλικά κρασιά, δεν παλαιώνει σε βαρέλι, βγαίνει στην αγορά λίγους μήνες μετά τον τρύγο, έχει προσιτή τιμή και διασκεδαστικό χαρακτήρα. Παράγεται στην περιοχή Beaujolais (μποζολέ) στα νότια της Βουργουνδίας. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι ορισμένοι θεωρούν το Beaujolais μέρος της Βουργουνδίας, ενώ άλλοι όχι. Τα ερυθρά κρασιά του Beaujolais βασίζονται στην ποικιλία σταφυλιού Gamay, η οποία – αν και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο – εδώ φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Τα περισσότερα κρασιά Beaujolais είναι κόκκινα, αλλά τόσο τα λευκά που παράγονται από Chardonnay όσο τα ροζέ που παράγονται από σταφύλια Gamay θεωρούνται αξιοσημείωτα με τη σειρά τους. Παρόλα αυτά, είναι η ερυθρή ποικιλία σταφυλιού Gamay που κυριαρχεί στον αμπελώνα και αυτή που βρίσκεται πίσω από το Beaujolais Nouveau.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες ερυθρών οίνων από το Beaujolais: Beaujolais Nouveau, Beaujolais, Beaujolais-Villages και Beaujolais Cru. Όλες προέρχονται από την περιοχή του Beaujolais, αλλά η προέλευση και το στυλ τους έχουν σημαντικές διαφορές. Το Beaujolais Nouveau είναι ένα φρέσκο, φρουτώδες κρασί με ελαφριές (και συχνά ελάχιστα αισθητές) τανίνες και ένα λίγο-πολύ απλό στυλ. Η τεχνική οινοποίησης της ανθρακικής εκχύλισης, η οποία χρησιμοποιείται πιο οικεία για το Beaujolais Nouveau, έχει ως αποτέλεσμα τα σταφύλια να ζυμώνονται μέσα στη φλούδα τους, επιτρέποντας στον οινοποιό να παράγει ένα κόκκινο κρασί με φρεσκάδα και ζωντάνια.

Τα κρασιά που φέρουν την ένδειξη Beaujolais παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται σε όλη την περιοχή, ιδίως στο νότο. Αυτά τείνουν επίσης να είναι αρκετά φρουτώδη και προορίζονται να απολαμβάνονται νωρίς. Οι οίνοι Beaujolais-Villages βασίζονται σε σταφύλια Gamay που καλλιεργούνται στο βόρειο τμήμα της περιοχής Beaujolais, συγκεκριμένα σε 38 επιτρεπόμενα χωριά. Και τα Beaujolais Cru καλλιεργούνται σε οποιαδήποτε από τις δέκα συγκεκριμένες τοποθεσίες των οποίων τα συνήθως γρανιτικά εδάφη (αν και απέχουν πολύ από το να είναι ομοιόμορφα στη σύνθεση και τον χαρακτήρα) μπορούν να παράγουν τα πιο αξιόλογα και πολύπλοκα για την παλαίωση από όλα τα ερυθρά κρασιά του Beaujolais.

Το Beaujolais προσφέρει διαφορετικά στυλ κρασιών που με τη σειρά τους ταιριάζουν με μια μεγάλη ποικιλία πιάτων / unsplash

Τα δέκα χωριά, από βορρά προς νότο, είναι τα εξής: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Côte de Brouilly και Brouilly. Ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής θεωρείται ο Georges Duboeuf και ο ιθύνων νους πίσω από τη δημοφιλή φράση “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” (το Beaujolais Nouveau έφτασε) που σηματοδοτεί την άφιξη του κρασιού κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

.  Λόγω της έλλειψης των επιθετικών τανινών στο Gamay και του συνολικού χαρακτήρα των ερυθρών κρασιών του Beaujolais, τα κρασιά τείνουν να ταιριάζουν με όλα, από ένα πιο ελαφρύ πιάτο με κρέας μέχρι και ψάρια. Το Beaujolais Cru, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί καλά με ελαφρώς πιο πληθωρικά πιάτα.

Beaujolais Nouveau ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Θα βρεις αρκετές οικονομικές επιλογές Beaujolais Nouveau στην αγορά – με τις τιμές να ξεκινούν στις κάβες γύρω στα 10 ευρώ το μπουκάλι. Παράλληλα, μπορείς να γιορτάσεις την ημέρα σε εστιατόρια που κρατούν την παράδοση. Στο Spiros & Vasilis, η ξύλινη μπάρα στολίζεται με τη νέα παραλαβή κρασιών που είναι έτοιμα να συνοδεύσουν μία δροσιστική σαλάτα με τυρί chevre κι ένα πιπεράτο φιλέτο με πατάτες τηγανητές.

Για τον Alain Parodi, ιδιοκτήτη και chef του VeriTable, το Beaujolais ταιριάζει ιδανικά με κόμφορτ πιάτα και ειδικά με φαγητά που έχουν μαγειρευτεί με κόκκινο κρασί, με πρώτο και καλύτερο το μοσχαράκι bourguignon. Στην ενημερωμένη κάβα του εστιατορίου που υπηρετεί τη γαλλική κουζίνα, βρίσκει κανείς εξαιρετικές επιλογές σε λευκά και κόκκινα A.O.C. Beaujolais. Ο chef προτείνει να συνδυάσεις το κρασί με πλατό αλλαντικών, κατσικίσιο τυρί, καμαμπέρ, μαλακό τυρί Coulommiers και φυσικά παραδοσιακά γαλλικά πιάτα όπως pâté en croûte, αυγά ποσαρισμένα σε κόκκινο κρασί και λουκάνικο με φακές.

Στο Oinoscent, τα Beaujolais έρχονται από τα καλύτερα αμπελοτόπια, θυμίζουν Pinot Noir και σε αντίθεση με τα Nouveau, τα απολαμβάνεις όλο τον χρόνο. Οι τρεις ετικέτες της wine list αυτή την περίοδο είναι: Morgon, La voûte Saint – Vincent, Louis Claude Desvignes, 2020Moulin à Vent, Chassignol, Jules Desjourneys, 2012 και Moulin à Vent, Les Vielles Vignes, Thibault Liger-Belair, 2017.