ΓΕΥΣΗ

Τα εστιατόρια της Αθήνας στηρίζουν τα κρασιά του Θεσσαλικού Κάμπου

Η πρωτοβουλία Support the Wines of Thessaly στρέφει το βλέμμα μας στους οινοπαραγωγούς της Θεσσαλίας και στα εξαιρετικά κρασιά τους.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όταν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel προκάλεσε την πλήρη αποδιοργάνωση της χώρας, επιφέροντας ανυπολόγιστες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο (κατεστραμμένες οικίες, χαμένες αγροτικές παραγωγές, ζημιές επιχειρήσεων όπως και υποδομών – οδικά δίκτυα, φράγματα κ.ο.κ.).

Μπορεί η Θεσσαλία να μην τρεντάρει πλέον στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τα μίντια, όμως το πρόβλημα παραμένει. Έτσι, σε μία εποχή που οι ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και το ενδιαφέρον του κόσμου μετατοπίζεται διαρκώς, δύο άνθρωποι του κρασιού και της γαστρονομίας, ο Κωνσταντίνος Κυδωνιεύς και η Δήμητρα Γκαϊνταρτζή, δημιούργησαν μία αξιέπαινη πρωτοβουλία.

support the wines of thessaly κρασιά

Το Support the Wines of Thessaly είναι μια εθελοντική δράση με καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, που έχει ως στόχο να στηρίξει όλους τους οινοπαραγωγούς της Θεσσαλίας. Ο Κωνσταντίνος Κυδωνιεύς δημιουργεί λίστες κρασιών με ετικέτες αποκλειστικά από τα οινοποιεία της περιοχής (Ντούγκος, Tsililis Terres, Κτήμα Ζαφειράκη, Βιολογικοί Αμπελώνες Κοντοζήση, Πατιστής, Μεσενικολά, Κτήμα Κατσαρού, Οινοποιείο Οικογένειας Παπαθανασίου και ΑρλεκΟίνων Χώρα) με εξαίρεση το Οινοποιείο της Οικογένειας Γκιρλέμη που βρίσκεται στο Πολυδένδρι Δομοκού – μια περιοχή που υπέστη επίσης ζημιές. Για την ώρα, απολαμβάνει κανείς τα κρασιά της Θεσσαλίας στο Feedέλ Urban Gastronomy, στο Feedέλ Asador και στο 360, ενώ έπεται συνέχεια και σε άλλα εστιατόρια.

«Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι γιατί αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία, μπορεί να συμβεί και αλλού. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η μοίρα μας είναι στα χέρια μας. Δεν πιστεύω ότι το κράτος είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να λάβει μέτρα για τον πρωτογενή τομέα, που χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει ούτε τουρισμός ούτε τίποτα. Και δεν έχει καμία σημασία αν τα οινοποιεία κάνουν συμβατική ή όχι οινοποίηση, αν τα κρασιά τους είναι βιολογικά, αν βάζουν θειώδη ή όχι αλλά ούτε και το πόσο επλήγησαν. Θα πρέπει σύσσωμος ο κόσμος του κρασιού να σταθεί δίπλα τους».

Ρητός κανόνας είναι οι φιλικές τιμές, καθώς το ζητούμενο για τους εμπνευστές του Support the Wines of Thessaly είναι να προτιμήσουν οι καταναλωτές τα εν λόγω κρασιά. Δεν υπάρχει καμία εμπορική συμφωνία ούτε κάποια εταιρεία που να κρύβεται πίσω από το εγχείρημα. Τα κρασιά του κάμπου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, είναι γαστρονομικά και ταιριάζουν ακόμα και σε fine dining εστιατόρια. Με αυτή την πρωτοβουλία τούς δίνεται απλώς η θέση που τους αξίζει ενώ στηρίζεται η αλυσίδα που ξεκινάει από το εστιατόριο και καταλήγει στον αμπελουργό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον κλάδο των ποτών (οίνοι, αποστάγματα), οι θεσσαλικές επιχειρήσεις οινοποιούν μεγάλη ποσότητα σταφυλιών και τα κρασιά με γεωγραφική ένδειξη ΠΟΠ/ΠΓΕ της έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Επίσης, στα κρασιά της Θεσσαλίας υπάρχουν ποικιλίες που δε χρησιμοποιούνται σε άλλες ελληνικές περιοχές π.χ. Μαύρο Μεσενικόλα, Μοσχάτο Αμβούργου, καθώς και ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο (ΠΟΠ Ραψάνη), ή ο Ροδίτης (ΠΟΠ Αγχίαλος). Στα αποστάγματα, τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη είναι τα τσίπουρα Θεσσαλίας και Τυρνάβου.

Σε μία χρονιά εξαρχής δύσκολη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες μπορεί να προκάλεσαν μέχρι και απώλεια 50% σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς σε κάποια σημεία οι παραγωγοί είδαν το ρέμα να διασχίζει τα αμπέλια τους ή ακόμα και να θάβονται κάτω από το βουνό. Ξεριζωμένα φυτά και υποστυλώσεις, διαλυμένες περιφράξεις και μηχανήματα στο έλεος του νερού, ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

«Θα συνεχίσουμε αυτό το πρότζεκτ για όσο χρειαστεί και όσο περισσότερος κόσμος θέλει να στηρίξει αφιλοκερδώς, τόσο το καλύτερο. Βάλε κρασί από τον κάμπο για να το νιώσει η ψυχή σου, όπως λέμε».