Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Λουκούμια, χουρμάδες και γεύσεις της Ανατολικής Ευρώπης στον Νέο Κόσμο

Θα εκπλαγείς όταν μάθεις ότι ανάμεσα στα αγαπημένα σου μαγαζιά, υπάρχουν διευθύνσεις όπου βρίσκεις ξεχωριστά προϊόντα.

Οι πινέζες που βάζουμε σε μία περιοχή είναι τα μαγαζιά που βγαίνουμε για φαγητό, ποτό και καφέ. Και τον τελευταίο καιρό, ο Νέος Κόσμος αποκτά όλο και περισσότερες. Μια περιοχή που έγινε «δορυφόρος» για το τουριστικό Κουκάκι, άρχισε να συζητιέται περισσότερο χάρη στις αφίξεις της.

Το ΦΙΤΑ έκανε την αρχή στο Δουργούτι, για να ακολουθήσει το Naif στην Ευρυδάματος, τον άλλοτε σκοτεινό δρόμο πίσω από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ακολούθησαν κι άλλες ενδιαφέρουσες αφίξεις, όπως το Teras και ο Λάλος, αργότερα το Annie fine cooking και ο Τιτάνας, μέχρι την πιο καινούργια που ακούει στο όνομα Επτά Μάρτυρες.

Πριν τις νέες χιπ αφίξεις, ωστόσο, άνθισαν οι κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, χαρίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ποικιλομορφία της περιοχής, που ευχόμαστε να διατηρηθεί. Αρκεί να ξεκινήσεις από την περίφημη λαϊκή του Νέου Κόσμου, η οποία λειτουργεί κάθε Σάββατο, για να περιηγηθείς στη Σαρκουδίνου και τους γύρω δρόμους και να ανακαλύψεις μικρά μυστικά, όπως το κεμπάπ του Aρμένιου Τόμας. Τα λαχταριστά του κεμπαμπάκια φτιάχνονται μόνο με αρνί και μοσχάρι και στο μείγμα μπαίνει απλώς λίγο αλάτι. Αν το ζητήσεις τυλιχτό, βάζει μόνο ντομάτα και κρεμμύδι.

Ο Όλεγκ Γκαργκάουν άνοιξε το παντοπωλείο του στην οδό Κλεμανσώ (4) το 2009, γεμίζοντας τα ράφια του με προϊόντα από Ρωσία, Ρουμανία, Μολδαβία, Πολωνία και Ουκρανία. Θα βρεις αλλαντικά, τυριά, κρέμες και βούτυρα για μαγειρική, μπύρες και αναψυκτικά, σνακ και γλυκά όπως σοκολάτες και παγωτά για μία καλύτερη γνωριμία με το φαγητό των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Λίγο πιο πάνω, συναντάς το Natural Market (Κασσομούλη 21), ένα φανταστικό σούπερ μάρκετ που άνοιξε μία οικογένεια Αρμένιων το 2014. Συγκεντρώνει προϊόντα από Λίβανο, Συρία, Τουρκία ακόμη και Αργεντινή και το προτιμούν πολλοί Έλληνες για τα ψώνια τους.

 

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τυροκομικά και γαλακτοκομικά – βρίσκεις από λευκό τυρί Akawi μέχρι yogurt “stone”, ένα σκληρό τυρί που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και της Ιορδανίας και αγελαδινό γκι.

Σιροπιαστά γλυκά, χουρμάδες φρέσκοι, σε πάστα, ακόμα και σε μπισκότα, ταχίνι, καυτερές σάλτσες, μπαχαρικά, τσάι και τουρσιά διατίθενται επίσης σε μεγάλη ποικιλία. Εκτός από τα τρόφιμα, μπορείς να προμηθευτείς μικροσκεύηγια σερβίρισμα τσαγιού ή άλλων ροφημάτων και φαγητού, ακόμα και είδη ναργιλέ και χένα.

Θα εκπλαγείς όταν μάθεις ότι λίγο μετά τη νέα πιάτσα που έχει δημιουργηθεί στη Μεναίχμου, λειτουργεί εδώ και μισό αιώνα ένα εργαστήριο διάσημο για τα λουκούμια του. Το εργαστήριο του Βομβύλα (Θεοδωρήτου Βρεσθένης 7) άνοιξε το 1950, για να προστεθεί το 1967 το ζαχαροπλαστείο. Μάλιστα ακριβώς από πάνω βρισκόταν και το πατρικό του σημερινού ιδιοκτήτη Παναγιώτη Βομβύλα που συνεχίζει την τέχνη της οικογένειας. Το εργαστήριο προμηθεύει εδώ και χρόνια τα ιστορικότερα ζαχαροπλαστεία και καφεκοπτεία της Αθήνας και τα προϊόντα του ταξιδεύουν σε πόλεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βρίσκεις λουκούμια διαφόρων ειδών, από μπουκιές με αμύγδαλο ή χωρίς και κλασικό (ή 40άρι) με γεύσειςόπως τριαντάφυλλο, περγαμόντο, μαστίχα, ρόδι και μανταρίνι μέχρι λουκούμι ραχάτ (το πιο χοντροκομμένο που παίρνει το χρώμα του απο το βράσιμο στο καζάνι) και καρύδα και φυσικά το εξαιρετικό υποβρύχιο μαστίχα και βανίλια που έχει συνδεθεί με τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων.

Οι μυστικές διευθύνσεις του Νέου Κόσμου μόνο άγνωστες δεν είναι στους κατοίκους του. Για τους υπόλοιπους, είναι μία ευκαρία να εξερευνήσουν την περιοχή, να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στο εμπόριο και την εστίαση.