ΓΕΥΣΗ

5 αθηναϊκά καφεκοπτεία για τους λάτρεις του καλού καφέ

Κάποια μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής αλλά όλα βάζουν τον ποιοτικό καφέ στο επίκεντρο. Άφησε το άρωμα του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ να σε οδηγήσει σε αυτά.

Θα σε οδηγήσει η μυρωδιά του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ. Υπάρχουν καφεκοπτεία στην Αθήνα που μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής και η που η τέχνη τους στον καφέ έχει ταυτιστεί με την αγαπημένη μας συνήθεια.

Είναι πια γεγονός ότι πίνουμε πολύ καλό καφέ στην Αθήνα. Ακόμα και στο σπίτι μας, έχουμε τελειοποιήσει την καθημερινή ιεροτελεστία επιλέγοντας εκλεκτές ποικιλίες και επενδύοντας σε χρήσιμα gadgets. Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετά coffee shops στην πόλη όπου συνδυάζουν όλα τα παραπάνω – από το να προμηθευτείς τον καφέ σου για το σπίτι μέχρι να τον απολαύσεις στον χώρο τους. Η επίσκεψη όμως σε ένα καφεκοπτείο, εκεί όπου το άρωμα του καφέ σου κεντρίζει τις αισθήσεις, δε συγκρίνεται με τίποτα.

Καφεκοπτείο Μισεγιάννη

Δεν υπάρχουν πολλά μικρά μαγαζιά που να έχουν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής στην Αθήνα. Το καφεκοπτείο Μισεγιάννη, μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1914, είναι ένα από αυτά. Έχοντας περάσει πια στην τρίτη γενιά, παραμένει ένα παραδοσιακό καφεκοπτείο, ένα κατάστημα δηλαδή όπου ο καφές χαρμανιάζεται, καβουρδίζεται, κόβεται και πωλείται στον ίδιο χώρο. Βρίσκεις πάντα ό,τι καλύτερο διαθέτει η αγορά σε μεγάλη ποικιλία, όπως καφέδες από συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση αλλά και βιολογικής καλλιέργειας από το Μεξικό.

ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ ΜΙΣΕΓΙΑΝΝΗ

SAMBA Coffee Roasters

Τα δύο coffee shops που βρίσκονται σε Κολωνάκι και Αμπελόκηπους αντίστοιχα, αποτελούν ουσιαστικά την προέκταση της καλά εδραιωμένης ελληνικής εταιρείας καφέ, SAMBA Coffee. Σκοπός του ιδιοκτήτη και coffee expert Κώστα Καλαφατά είναι να μοιραστεί με το ευρύ κοινό, τη φιλοσοφία, την τεχνογνωσία και την ποιότητα της οικογενειακής επιχείρησης, που λειτουργεί από το 1979.

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας δίνεται έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην άριστη διαχείριση της πρώτης ύλης. Συλλέγουν την πρώτη ύλη του καφέ από τις καλύτερες παραγωγούς χώρες του κόσμου και τον επεξεργάζονται σε σύγχρονες μονάδες δημιουργώντας ξεχωριστά χαρμάνια ελληνικού, espresso, φίλτρου, βιολογικού, αλλά και ροφήματα. Πίσω στα καταστήματα τώρα, βρίσκεις τον καφέ που ταιριάζει στο γευστικό σου προφίλ, καθώς χρήσιμα εξαρτήματα για το σπίτι.

Καφεκοπτεία Λουμίδη

Με μία εμπειρία εκατό ετών στον χώρο, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη έχουν ταυτιστεί με τον ποιοτικό και φρέσκο καφέ. Η ιστορία ξεκινάει το 1910 όταν τρία αδέλφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσωνας Λουμίδης, αφήνουν τη γενέτειρά τους αναζητώντας εργασία στον Πειραιά. Ύστερα από αρκετές προσωρινές δουλειές, ανοίγουν ένα παντοπωλείο με καταπιάνονται με τη δύσκολη διαδικασία της παρασκευής και του καβουρδίσματος του καφέ, χρησιμοποιώντας τα «πρωτόγονα» μέσα της εποχής.

Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας εξελίσσει την παράδοση προσφέροντας πάντα φρεσκοκομμένο καφέ – όλων των ειδών. Ο ελληνικός (για εμάς) καφές αποτελεί τη ναυαρχίδα τους. Πρόκειται για τον καφέ που ψήνεται στη χόβολη, την αρχαιότερη μέθοδο παρασκευής καφέ. Βρίσκεις μεγάλη ποικιλία, από μονοποικιλιακό και 100% Arabica, μέχρι χαρμάνι, αρωματικό, ακόμα και χωρίς καφεΐνη.

ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΑ ΛΟΥΜΙΔΗ

Καφεκοπτείο Ριζόπουλου

Με παράδοση που κρατά πάνω από έναν αιώνα, το καφεκοπτείο ακολουθεί με συνέπεια την παραδοσιακή συνταγή. Ο ελληνικός καφές παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες στο παραδοσιακό καβουρδιστήρι, χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή άλλων χημικών ουσιών. Το κατάστημα βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1958 προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε διαφορετικά είδη καφέ, όπως μονοποιλιακό espresso και φίλτρου.

ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γωνιά του Καφέ

Από το 1980 λειτουργεί το καφεκοπτείο στην ίδια θέση, γεμίζοντας τη γειτονιά της πλατείας Καρύτση με το άρωμα του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ. Ειδικεύεται στον ελληνικό καφέ, φτιάχνοντας τα δικά του χαρμάνια αλλά βρίσκεις ποικιλία και σε άλλα είδη.