VW PICS/Universal Images Group via Getty Images
ΓΕΥΣΗ

Medium, rare ή καλοψημένες, αυτές είναι οι καλύτερες μπριζόλες στην Αθήνα

Από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τα προάστια για χοιρινή ή μοσχαρίσια, οι μάστερ του είδους έχουν πολλά να προτείνουν.

Χοιρινή ή μοσχαρίσια; Ανάμεσα στα πολλά διλήμματα της ζωής είναι και ποια μπριζόλα είναι καλύτερη. Απάντηση δε θα δώσουμε, αφού το τι μας αρέσει στο φαγητό είναι βαθιά υποκειμενικό. Δίνουμε όμως τις διευθύνσεις για να απολαύσεις την μπριζόλα σου κατά βούληση, ψημένη στα κάρβουνα όπως πρέπει, και πού μπορείς να τη συνδυάσεις από μπύρα μέχρι ένα εκλεκτό κόκκινο κρασί.

Στον Τέλη για τα διάσημα μπριζολάκια

Σταθερή αξία αποτελούν τα χοιρινά μπριζολάκια του Τέλη, που συνοδεύονται με τηγανητές πατάτες και στη μέση το «καυτερό» που σηκώνει μπόλικο ψωμί. Επίσης, εδώ ξέρεις πάντα τι θα πληρώσεις καθώς ξέρεις πάντα τι να παραγγείλεις και οι τιμές είναι φιξ. Το στέκι της Κουμουνδούρου μαζεύει εδώ και χρόνια ετερόκλητη πελατεία, αφού σε αυτά τα τραπέζια, όλοι είναι ίσοι. Λαϊκό, τίμιο φαγητό που έχει ταΐσει από πολιτικούς και καλλιτέχνες μέχρι ταξιτζήδες και οικοδόμους.

Στον Τηλέμαχο Art Grill για την τέχνη του ψησίματος

Η τρίτη γενιά συνεχίζει με σεβασμό στην κληρονομιά του παππού, που είχε ανοίξει μια χασαποταβέρνα την εποχή του μεσοπολέμου. Στα χρόνια που πέρασαν, ο Τηλέμαχος ξέφυγε από την πεπατημένη, επιμένοντας στα σιτέματα και στα σωστά, ανάλογα με το εκάστοτε κομμάτι, ψησίματα. Ταυτόχρονα συνδύασε την ελληνική κρεατοφαγία με επιλεγμένες ετικέτες κρασιού. Με την κουζίνα να αντλεί πρώτες ύλες από προσεκτικά επιλεγμένες φάρμες, και να δίνει μεγάλη προσοχή στα ψησίματα, οι λάτρεις του grill έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε βοδινές σπαλομπριζόλες και μπριζόλες από μοσχίδες, μεταξύ άλλων κρεατικών, και να τις ταιριάξουν με εξαιρετικά κόκκινα κρασιά.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ART GRILL

Στην Καλυψώ για τα ψητά στα κάρβουνα

Τριάντα χρόνια τώρα, αυτό το κουτούκι στο Παλαιό Φάληρο γεμίζει με θαμώνες που λιγουρεύονται τα ψητά του. Ανάμεσα σε αυτά η χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα, που ταιριάζει αποκλειστικά με πατάτες τηγανητές και δροσερή σαλάτα. Κάνε χώρο στο τέλος για τους λουκουμάδες.

Στη Μυρτιά (και) για τις μεγάλες μερίδες

Η φημισμένη ταβέρνα της Νέας Σμύρνης έχει πιστούς θαμώνες και όχι άδικα. Οι μερίδες είναι μεγάλες και οικονομικές, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και η αυλή αναδεικνύεται σε νούμερο ένα προορισμό όσο ανοίγει ο καιρός. Τα πράγματα στο φαγητό είναι απλά: χοιρινή και μοσχαρίσια μπριζόλα με φρέσκες πατάτες τηγανητές για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Θα βρεις και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά, από τζατζίκι και τυροκαυτερή μέχρι σαγανάκι και σαλάτες.

Στον Μαυρομάτη στην Αγία Παρασκευή

Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής γνωρίζουν ότι πριν πάρει η ταβέρνα τη σημερινή της μορφή, λειτουργούσε ως εξοχικό κέντρο, καθώς λειτουργεί από το 1936. Πλέον, οι επισκέπτες της απολαμβάνουν ψητά σχάρας, κοκορέτσι και κοντοσούβλι αλλά και σπιτικά μαγειρευτά. Μπορεί η σπεσιαλιτέ να είναι τα παϊδάκια κοτόπουλου στα κάρβουνα, όμως εδώ η μπριζόλα «μετράει». Χοιρινή ή μοσχαρίσια, εσύ αποφασίζεις.

ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ

Στον Χρύσανθο για τραπέζι στην αυλή

Ο καιρός επιτρέπει πλέον να πιάσεις τραπέζι στην αυλή και να απολαύσεις τη ζουμερή μπριζόλα του Χρύσανθου. Ψήνεται στα κάρβουνα όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κρεατικά της ταβέρνας.

ΤΑΒΕΡΝΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

Στα Πλατάνια για ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα

Η ταβέρνα είναι γνωστή στους θαμώνες της για το καλό φαγητό και την ευγενική εξυπηρέτηση. Στα Πλατάνια τρως εξαιρετική μοσχαρίσια μπριζόλα, αν και δεν λείπει η ποικιλία – από το λουκάνικο και τα παϊδάκια προβατίνας μέχρι το κεμπάπ.

Στον Σπανό για την αθηναϊκή γειτονιά

Από το 1981, το παραδοσιακό αυτό ταβερνάκι, σε ένα μικρό στενό μιας αθηναϊκής γειτονιάς, αποτελεί το «μυστικό» των μυημένων κρεατοφάγων για τα λεπτοκομμένα αρνίσια παϊδάκια του. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα βρεις ζουμερή μπριζόλα, χοιρινή και μοσχαρίσια γάλακτος και άλλα εξαιρετικά εδέσματα, όπως προβατίνα στα κάρβουνα, αγρινιώτικο καλοψημένο κοκορέτσι και ζουμερό χοιρινό κοντοσούβλι τυλιγμένο με αρνίσια μπόλια. Κολοκυθοκεφτέδες, τυροπιτάκια, τυροκαυτερή και άλλα εδέσματα πλαισιώνουν τα κρεατικά.