ΓΕΥΣΗ

NYN ESTI: Το ΕΜΣΤ απέκτησε το δικό του εστιατόριο

Ένα εστιατόριο που ενώνει την ελληνική παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία.

NYN ESTI είναι το όνομα του νέου εστιατορίου που ξεκινά τη λειτουργεία του στο ΕΜΣΤ, με στόχο να συνδυάσει την ελληνική γαστρονομική παράδοση με σύγχρονες τεχνικές και βιώσιμες πρακτικές. Ο Όμιλος Nice n Easy συνεργάζεται με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ο head chef Σταμάτης Μισομικές υπογράφει ένα μανιφέστο που αντιλαμβάνεται την γαστρονομία ως δραματουργικά καθοδηγούμενη τέχνη, θέλοντας να διευρύνει τις γευστικές αναμνήσεις πέρα από την υλική υπόσταση του φαγητού.

Γεννημένος στη Ρόδο, με καταγωγή από οικογένεια μαγείρων, ο chef δραστηριοποιήθηκε αρχικά στη γενέτειρα του, διενεργώντας πολυετή έρευνα για τη διάσωση χαμένων στον χρόνο συνταγών. Στο βιογραφικό του έχει συνεργασίες με βραβευμένα εστιατόρια, όπως το Moto (1 αστέρι Michelin) στο Σικάγο, ενώ από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του ήταν η θητεία του ως head chef στο DePastorale*(Αμβέρσα) και στο The Jane*(Αμβέρσα) και η βράβευση του ως European Young Chef 2016, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Joan Roca.

Η μαγειρική του φιλοσοφία στηρίζεται στην ανάδειξη της ελληνικότητας, εφαρμόζοντας βιώσιμες τεχνικές και επαναπροσδιορίζοντας τους υπάρχοντες γαστρονομικούς νόμους. Το NYN ESTI θα προσφέρει δύο διαφορετικές εμπειρίες γαστρονομίας: τον «Βιότοπο» αρχικά και το «Χρονολόγιο» που θα ενταχθεί σε επόμενο χρόνο. Στόχος των δυο μενού είναι να προσφέρουν ένα ταξίδι στην ελληνική γαστρονομική ιστορία, από το χθες στο σήμερα.

Στον «Βιότοπο» παρουσιάζεται η χλωρίδα και η πανίδα της ελληνικής γης και αποτελείται από τρία μενού γευσιγνωσίας, τη Χλωρίδα, την Πανίδα και το Αλς. Στη Χλωρίδα εντοπίζεται η χορτοφαγική βάση του μενού. Η προσθήκη μιας πρωτεΐνης από τη γη δημιουργεί την Πανίδα, ενώ μιας πρωτεΐνης από τη θάλασσα δημιουργεί το Αλς.

Όλες οι δημιουργίες του μενού έχουν εμπνευστεί από μοναδικά, δυσεύρετα και εποχιακά υλικά που επιλέγονται προσεκτικά από την ομάδα του Σταμάτη Μισομικέ, όπως τα «Ριζώματα» ένα πιάτο με δυσεύρετες ρίζες βιοδυναμικής καλλιέργειας μαριναρισμένες με άρτυμα φτιαγμένο από τις φλούδες τους, μέχρι το επιδόρπιο «Φθινοπωρινά Φύλλα» όπου έχει αρωματιστεί με 28 διαφορετικά φύλλα.

Κάθε πιάτο παρασκευάζεται με υλικά από τοπικούς παραγωγούς, επιλεγμένα για την ποιότητα και την αυθεντικότητά τους, ενώ το εστιατόριο λειτουργεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας του ΝΥΝ ESTI είναι η δέσμευση στη βιώσιμη γαστρονομία, με τη χρήση βιολογικών και δυσεύρετων υλικών και η εφαρμογή πρακτικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο ΝΥΝ ESTI η γαστρονομική εμπειρία ξεκινάει από την ύλη. Η κεραμική τέχνη, αποτέλεσε βασικό ερέθισμα για την επιλογή των κατάλληλων πιάτων που συνδέουν την αρχαία τεχνογνωσία με τη σύγχρονη γαστρονομία, ενώ ο chef συνδυάζει το θέατρο, την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία. «Θέλω οι άνθρωποι να φάνε και να ψυχαγωγηθούν» λέει, και «στο NYN ESTI, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν μία παράσταση που πρωταγωνιστεί το φαγητό. Δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο, είναι ένας χώρος όπου η γαστρονομία συναντά την τέχνη και την ιστορία. Εδώ, η κάθε γεύση και το κάθε πιάτο αφηγούνται μια ιστορία, προσκαλώντας τους επισκέπτες μας να εξερευνήσουν τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας».