© Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
BΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

8 μαγαζιά που αξίζουν τη βόλτα μέχρι τα Βόρεια Προάστια

Πού θα βρεις εκλεκτές πραλίνες, μία από τις καλύτερες lemon pie, εξαιρετικά παραδοσιακά πεϊνιρλί αλλά και σπάνια γαλλικά τυριά στο πιο βόρειο κομμάτι του αθηναϊκού χάρτη.

Πόσο μακριά θα έφτανες για μία αυθεντική καρμπονάρα; Ή για cannoli όπως θα τα έτρωγες στη Σικελία; Η Αθήνα είναι γεμάτη με μικρά ή και μεγαλύτερα νόστιμα μυστικά, αρκεί να έχεις την όρεξη να τα ανακαλύψεις. Μερικές φορές, μπορεί να έχεις δίπλα σου ένα κρυφό διαμάντι και να μην το έχεις ανακαλύψει ακόμα, ενώ άλλες να χρειαστείς GPS για να το βρεις.

Ως αμετανόητος κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, ισχυρίζομαι ότι εδώ συμβαίνει οτιδήποτε νόστιμο στην πόλη. Από την Ομόνοια με τα φαλάφελ και τα shawarma της, μέχρι τα ιστορικά μαγαζιά της αλλά και τις χιπ αφίξεις σε νέες γειτονιές, όπως του Νέου Κόσμου ή των Εξαρχείων, όλα συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Ή έτσι, θέλουμε να πιστεύουμε.

Κάθε περιοχή αυτής της πόλης κινείται στους δικούς της ρυθμούς και μπορεί να υπερηφανεύεται για τα νόστιμα μυστικά της. Κάτι που φαντάζει ως ανακάλυψη σε έναν κάτοικο του κέντρου, όταν πρέπει να διανύσει τουλάχιστον 40 λεπτά με το αμάξι για να φτάσει στη Δροσιά και τα Βόρεια Προάστια, για τους περίοικους είναι απλώς καθημερινότητα. Αυτό το ταξίδι όμως για την αναζήτηση του καλύτερου γλυκού ή φαγητού, για να διαπιστώσεις εσύ ο ίδιος αν όντως αυτό που άκουσες, έμαθες ή διάβασες είναι αλήθεια, προσωπικά το βρίσκω συναρπαστικό.

Αν έχεις, λοιπόν, όρεξη για γαστρονομικές περιπέτειες (ή απλώς βρεθείς τυχαία κοντά), ακολουθούν 8 γκουρμέ μυστικά από τα Βόρεια Προάστια.

Τα γαλλικά τυριά στο From Paris

Ο Cyril και η Sylvie έστησαν μια fromagerie σε ένα σημείο που δεν το πιάνει εύκολα το μάτι σου. Αξίζει όμως μια επίσκεψη, αν αγαπάς τα εκλεκτά γαλλικά τυριά και τα γκουρμέ προϊόντα που τα συνοδεύουν – από τσάτνεϊ μέχρι σαμπάνια. Τα τυριά που επιλέγουν παράγονται -στην πλειοψηφία τους- από νωπό γάλα, στοιχείο που τους χαρίζει περισσότερη γεύση αλλά και τα διαφοροποιεί μεταξύ τους. Mimolette extra vieille από αγελαδινό γάλα, Crottin de Chavignol, ένα artisanal τυρί από φρέσκο γάλα, αλλά και τυριά εκτροφής που προέρχονται από το γάλα ενός μόνο κοπαδιού, σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, είναι μερικές από τις εξαιρετικές επιλογές που προσφέρονται.

 

Τα γλυκά στον Κολέτσα

Όταν ο Νίκος Κολέτσας παρουσίασε το γλυκό για τη δοκιμασία αποχώρησης στο περσινό MasterChef, το ευρύ κοινό έμαθε για το ζαχαροπλαστείο στο Χαλάνδρι. Μόνο που η ιστορία του είχε ξεκινήσει εδώ και κάποιες δεκαετίες, από το 1986 για την ακρίβεια. Επί 36 συναπτά έτη, μέχρι να φύγει από τη ζωή, ο πατέρας του pastry chef, Βαγγέλης Κολέτσας, έδινε τον καλύτερό του εαυτό, φτιάχνοντας γλυκά με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Αν, λοιπόν, βρεθείς στο Χαλάνδρι, αξίζει να αναζητήσεις το ζαχαροπλαστείο (στην περιοχή, η φήμη του προπορευόταν πριν ακουστεί στην τηλεόραση). Θα δοκιμάσεις γλυκά κλασικά, όπως εκλεράκια, ποντικάκι και γαλακτομπούρεκο, καθώς επίσης και πιο μοντέρνες δημιουργίες, όπως αυτή που παρουσίασε ο ζαχαροπλάστης στον τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής.

Τα σοκολατάκια και mignardise στο Kafeina

Διαλεγμένα αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί που καβουρδίζονται καθημερινά μπροστά σου, καρποί βουτηγμένοι σε σοκολάτα με 72% κακάο και ξεχωριστές πραλίνες Βελγίου για να γεμίσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου. Όλοι χρειάζονται λίγη σοκολάτα αυτές τις κρύες ημέρες του χειμώνα και στο Kafeina σού δίνεται σε μικρές λαχταριστές δόσεις.

Η lemon pie στο All About Lemon

Πολλά νόστιμα πράγματα μπορούν να γίνουν με τα λεμόνια ως πρώτη ύλη, αφού το μοσχομυριστό αυτό εσπεριδοειδές χαρίζει το άρωμά του και τη γεύση του, τόσο σε γλυκά όσο και αλμυρά. Εστιάζοντας στα πρώτα, το μυαλό μας κάνει άμεσα τη σύνδεση με τη lemon pie. Στο All About Lemon, μια οικογενειακή επιχείρηση που κρατάει χρόνια την ποιότητα σταθερή, τη βρίσκεις με τραγανή βάση, γέμιση με ισορροπημένη οξύτητα και μαρέγκα που έχει ροδίσει ελαφρώς ίσα-ίσα για να προσφέρει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο μάτι.

Τα ιταλικά γλυκά του La Mole

Ο Ιταλός Marco Mure φτιάχνει καθημερινά νόστιμα γλυκά της μαμάς πατρίδας του, όπως cannoli και τιραμισού, αλλά και αρτιτζιανάλε παγωτό σε ιδιαίτερες γεύσεις. Επίσης, καταπιάνεται με πανετόνε όλο τον χρόνο, έτσι αν σου έλειψε το ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, δεν έχεις παρά να φτάσεις μέχρι την Πεύκη.

Τα πεϊνιρλί στη Δροσιά

Κρατώντας τις συνταγές των παππούδων τους, οι οικογένειες Ελευθεριάδη και Τεχλικίδη στη Δροσιά, συνεχίζουν να φτιάχνουν από τα πιο νόστιμα πεϊνιρλί που βρίσκεις στην πόλη. Στον Ελευθεριάδη, φτιάχνουν πεϊνιρλί με δέκα διαφορετικές γεμίσεις, όλες με ποιοτικά υλικά – με βάση από τυρί Διβάνη, σουτζούκι και παστουρμά ΜΙΡΑΝ και σερβιρισμένα πάντα με φρέσκο βούτυρο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

Σε κοντινή τοποθεσία στα Βόρεια Προάστια, ζυμωμένο στο χέρι, με εκλεκτά άλευρα και υλικά, το πεϊνιρλί του Τεχλικίδη, είναι τόσο νόστιμο από την πιο απλή και κλασική εκδοχή του με τυρί μέχρι τις πιο σπέσιαλ επιλογές: με παστουρμά, σουτζούκι ή μπέικον για τους πιο μοντέρνους.

Η ιταλική κουζίνα στο Osteria Trattoria Da Michele

Σε μια μπακαλοταβέρνα που δεν την πιάνει το μάτι σου, μαγειρεύονται καθημερινά μακαρονάδες και μαγειρευτά όπως θα τα έτρωγες στη γειτονική Ιταλία και παράλληλα λειτουργεί ένα ντέλι με αλλαντικά και τυριά (τα οποία έρχονται φυσικά στο τραπέζι σου) που δεν συναντάς στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Στην Osteria Trattoria Da Michele το μενού αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με την εποχή και τα συστατικά, και κάθε μέρα τρως κάτι διαφορετικό και νόστιμο.

Το gelato στο Nicecream

Το παγωτό δεν έχει εποχή, όλοι το ξέρουν αυτό. Ειδικά όταν πρόκειται για χειροποίητο ιταλικό παγωτό σε λαχταριστές γεύσεις. Στο Nicecream δε λείπουν οι κλασικές αγαπημένες αλλά γιατί να μη φανείς λίγο πιο δημιουργικός; Αν πάλι, θεωρείς ότι είναι κάπως νωρίς για gelato, μπορείς να δοκιμάσεις τα σπιτικά γλυκά ή μπισκότα σε ένα από τα πιο βόρεια Βόρεια Προάστια. Ό,τι και να επιλέξεις, φτιάχνεται εντός του καταστήματος.