Unsplash Matteo Galeazzi
ΦΑΓΗΤΟ

Πού θα φας τις καλύτερες μακαρονάδες στην Αθήνα

Λινγκουίνι με μοσχαρίσιο κιμά, θεϊκό σπαγγέτι αυγοτάραχο, αυθεντική καρμπονάρα, ταλιατέλες ραγού, Cacio e pepe: Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα πιάτα ζυμαρικών στην πόλη.

Για τους λάτρεις των ζυμαρικών, υπάρχει η «Βίβλος» της pasta από τους Lucio Galletto και David Dale. Έχοντας διανύσει μια επαγγελματική πορεία 38 χρόνων με το βραβευμένο εστιατόριό του στο Σίδνεϊ, ο Lucio κλείνει όλη τη γνώση αυτής της πολυετούς πορείας στο βιβλίο The Art of Pasta.

 

Σε αυτό το βιβλίο, θα ανακαλύψεις πώς να φτιάξεις τα δικά σου πιάτα ζυμαρικών, από τη ζύμη μέχρι τη γέμιση και θα περιηγηθείς στην ιστορία και τις περιοχές της Ιταλίας με περισσότερες από 160 αυθεντικές συνταγές.

Μάλιστα, η ενημερωμένη έκδοση του 2018 περιλαμβάνει πάνω από 50 συνταγές για χορτοφάγους, προτάσεις για ζυμαρικά που σερβίρονται καλύτερα το καλοκαίρι και το χειμώνα, τοπικές παραλλαγές του pesto, το αυθεντικό bolognese ragù, ένα επιδόρπιο ζυμαρικών από το 160 π.Χ., με μέλι και φύλλα δάφνης και το tortegli που ζήτησε ο Michelangelo, πίσω στο 1500.

«Προτιμώ να τρώω μακαρόνια και να πίνω κρασί» έχει δηλώσει η Σοφία Λόρεν και είναι ό,τι πιο σοφό έχει ειπωθεί. Τα ζυμαρικά έχουν αυτή την απίστευτη ιδιότητα να μεταμορφώνονται από το comfort κυριακάτικο φαγητό σε fine dining πιάτα, να δίνουν την απάντηση όταν δεν έχεις τίποτα στο ψυγείο και να μας φέρνουν πιο κοντά. Σκέψου το spaghetti and meatballs – ένα από τα πιο ρομαντικά πιάτα.

Πού θα φας ζυμαρικά στην Αθήνα

Για όλα τα παραπάνω, συγκεντρώσαμε τις διευθύνσεις για τα πιο νόστιμα πιάτα με ζυμαρικά στην Αθήνα: Από τα λινγκουίνι με μοσχαρίσιο κιμά που τρως στη Δεξαμενή, στο μικροσκοπικό εστιατόριο της Άλεξ Βασιλάτου, μέχρι το θεϊκό σπαγγέτι αυγοτάραχο που συναντάς συχνά πυκνά στον κατάλογο του ΦΙΤΑ.

Αλex The Fresh Pasta Bar

Προσηλωμένη σε ένα και μόνο είδος, την pasta, η Άλεξ Βασιλάτου έχει κερδίσει την Αθήνα με το μικροσκοπικό της μαγαζί. Εδώ, η chef και η ομάδα της φτιάχνουν αποκλειστικά χειροποίητα ζυμαρικά, όπως λινγκουίνι, κοχυλάκι, παπαρδέλες, ριγκατόνι και τετράγωνο σπαγγέτι, για τα πιάτα που βγαίνουν τη στιγμή της παραγγελίας.

Κλασικό και αγαπημένο, το λινγκουίνι με χειροποίητο μοσχαρίσιο κιμά και το κοχυλάκι με μανιτάρια και λευκή σάλτσα με μαύρη τρούφα όταν θέλεις πιο έντονες γεύσεις.

Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι

ΦΙΤΑ

Είναι το χειροποίητο σπαγγέτι που κάνει τη διαφορά στο εν λόγω πιάτο αλλά και η «μαστοριά» της chef στην εκτέλεση του. Το σπαγγέτι αυγοτάραχο του ΦΙΤΑ είναι (άλλη μία) απόδειξη ότι δεν χρειάζονται ταμπέλες σε μία κουζίνα.

Αρκεί να υπάρχει γνώση, αγάπη και αυθεντικότητα στη μαγειρική κι ένα εστιατόριο μπορεί να αποκτήσει signature πιάτα ακόμα και μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του.

Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος

Rica Riccardi

Το σπιτικό ιταλικό φαγητό συναντά το κλασικό aperitivo σε αυτό το μικρό μαγαζί στο Χαλάνδρι. Η Κάτια Λοχαϊτη εμπνέεται από τις οικογενειακές συνταγές και το μενού αλλάζει τακτικά, καθώς εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας.

Cacio e pepe, καρμπονάρα και λαζάνια είναι μερικές από τις προτάσεις που εναλλάσσονται και είναι εξαιρετικές.

Ηρώδου Αττικού 4, Χαλάνδρι

Lollo’s Atene

Το μαγαζί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε στην Αντίπαρο για την pinsa του, ξεχειμωνιάζει τα τελευταία χρόνια στο Χαλάνδρι, σε μία μονοκατοικία με κήπο. Παρόλο που το Lollo’s είναι περισσότερο γνωστό για την πίτσα του, αξίζει μια παρασπονδία για την καρμπονάρα.

Εθνικής Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι

Napul’e Italian Comfort Food & Wine

Νέα στέγη για το Napul’ è της Μάγκυ Ταμπακάκη, όμως η αγάπη της για την αυθεντική ιταλική κουζίνα παραμένει η ίδια. Ανάμεσα στα διάφορα λαχταριστά πιάτα κρεατικών, όπως τα ναπολιτάνικα κεφτεδάκια και φυσικά τη ναπολιτάνικη πίτσα, η Μάγκυ ετοιμάζεται τα δικά της ζυμαρικά.

Κι ένα από τα highlight πιάτα της είναι φυσικά η καρμπονάρα, την οποία βρίσκεις και σε μία εκδοχή με καβούρι (crab-onara, όπως την ονομάζει και η ίδια η chef).

Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη

Trattoria Italia D’ Onofrio

Υπάρχουν αρκετά πιάτα με ζυμαρικά για να διαλέξεις, αλλά σε αυτό το σκηνικό ένα είναι το αγαπημένο μου: Pasta fresca polpete, δηλαδή κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα και σκόρδο με τριμμένο pecorino.

Ηρώνδα 6, Παγκράτι

Ovio

Για τον Πάνο Ιωαννίδη, η αγάπη του για την ιταλική κουζίνα ξεκίνησε κάπου στο 1990. Ένας έρωτας και ένα spaghetti al pomodoro e basilicο στάθηκαν αρκετά για να «κολλήσει» με την ιταλική γαστρονομία. Τη μακαρονάδα – ορόσημο, λοιπόν, στη ζωή του chef, τη βρίσκεις στο Ovio – υπέροχα νόστιμη μέσα στην απλότητα της.

Απόλλωνος 4, Σύνταγμα

Aglio, Olio & Peperoncino

«Η ζωή είναι ένας συνδυασμός μαγείας και pasta» έχει πει ο Federico Fellini και αυτή είναι η φιλοσοφία του Aglio, Olio & Peperoncino. Σε κερδίζει από την τοποθεσία του – σε ένα στενό στην Ακρόπολη – και στη συνέχεια με το εσωτερικό του, που μοιάζει βγαλμένο από ταινία όπως είναι στο ημίφως.

Από τα πληθωρικά πιάτα που θα δοκιμάσεις, δεν λείπουν φυσικά τα ζυμαρικά, αρχής γενομένης με το κλασικό πιάτο aglio olio e peperoncino.

Πορίνου 13, Ακρόπολη

1One

Ιδιαίτερη βάση έχει δοθεί στα πιάτα ζυμαρικών, με τον chef και ιδιοκτήτη του 1One να στηρίζεται στην αγάπη του για την ιταλική κουζίνα.

Καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα, κρόκο αυγού και τριμμένη παρμεζάνα, ραγού, Bolognese, amatriciana για τους λάτρεις των καυτερών και σπαγγέτι με γαρίδες, σάλτσα ντομάτας και φρέσκο βασιλικό είναι ανάμεσα στις επιλογές που ξεχωρίζουν. Μη μείνεις μόνο στην pasta, αξίζει και μία pizza στη μέση.

Σαρανταπόρου 1, Χολαργός

Cupola

Αυτή η μοντέρνα τρατορία εμπνέεται από διάφορες γωνιές της Ιταλίας. Εκτός από την πίτσα και την εκτενή λίστα κρασιών, η pasta είναι ένα ακόμα δυνατό σημείο του Cupola. Το μενού έχει ξεχωριστεί θέση για τα φρέσκα ζυμαρικά, όπως ταλιατέλες ραγού, χειροποίητα ραβιόλι με φρέσκα μανιτάρια, μασκαρπόνε και κρέμα τρούφας και strozapretti με σπιτικό πέστο από φιστίκια Αιγίνης και βασιλικό.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι

Pasta στο χέρι

Για ένα απρόσμενο πικ-νικ στου Φιλοπάππου, για κάτι γρήγορο όταν είσαι στον δρόμο ή για delivery στο σπίτι, τα ζυμαρικά ταιριάζουν παντού. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα street food μαγαζιά ή αυτά που λειτουργούν ως επί το πλείστον με πακέτο και delivery που έχουν ασπαστεί τη φιλοσοφία της φρέσκιας pasta.

Ένα από αυτά είναι και το Baldo The Saucy Pasta (Βεϊκου 39, Κουκάκιπου έκανε πραγματικότητα το όνειρό μας για pasta στο χέρι. Ένα pasta bar με κλασικές επιλογές, όπως Napoleta, Bolognese, Carbonara και Pesto αλλά και πιο ιδιαίτερες προτάσεις, όπως ζυμαρικά με κοτόπουλο και γκοργκοντζόλα.

Μπορεί το Granello (Περικλέους 18, Σύνταγμα) να έγινε γνωστό για την πίτσα του, όμως υπάρχει ένα πιάτο ημέρας που αν το πετύχεις θα ενθουσιαστείς: λαζάνια Bolognese.

Το Po’Boys (Αγαθάρχου 12, Ψυρρή), από την άλλη, δεν είναι αυτό ακριβώς που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι ζυμαρικά, αλλά αν ψάχνεις Mac and Cheese στην Αθήνα, δεν θα σε απογοητεύσει.

Νόστιμα πιάτα με φρέσκα ζυμαρικά βρίσκεις και στο Pizza Days, με επιλογές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

 

Σκέψου Casarecce με άγρια μανιτάρια, τυρί κρέμα και μαύρη τρούφα και Paccheri με σάλτσα ντομάτας, προσούτο και μοτσαρέλα για το ιδανικό δείπνο στο σπίτι, αφού χάρη στο ανανεωμένο site του κάνεις την παραγγελία σου εύκολα και γρήγορα.

Πού θα φας νόστιμα ζυμαρικά στην Αθήνα