Osteria Greca
ΓΕΥΣΗ

Osteria Greca: Στην Κορινθία για το πιο νόστιμο φαγητό εδώ και καιρό

Το Κτήμα Παπαργυρίου παντρεύει κρασί και φαγητό και ο σεφ Γιώργος Αντωνέλλος μαγειρεύει νόστιμα και ουσιαστικά.

Μια ώρα οδήγηση σε χωρίζει από τον νομό Κορινθίας και η απόσταση – με την αβίωτη πια κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας – δεν φαντάζει και τόσο μεγάλη. Όσο μάλιστα αφήνεις πίσω σου το Κιάτο και ανεβαίνεις πιο ορεινά χαζεύοντας τη θάλασσα που απλώνεται, με τελικό προορισμό τον Λαλιώτη Κορινθίας, νιώθεις ότι τα παραπάνω χιλιόμετρα άξιζαν τον κόπο.

Εκεί, βρίσκεται από το 1978 το Κτήμα Παπαργυρίου, όπου ο οινοποιός δεύτερης γενιάς, Γιάννης Παπαργυρίου συνεχίζει να φτιάχνει κρασί με υπομονή, αγάπη και σεβασμό, όπως ο πατέρας του. Η ιδέα για ένα πάντρεμα οίνου και φαγητού ήταν ανέκαθεν στο μυαλό του και κατάφερε να την υλοποιήσει μέσα από το Osteria Greca, ένα εστιατόριο που εκφράζει τη φιλοσοφία του.

Για τον Γιάννη Παπαργυρίου, ο ρόλος ενός οινοποιείου είναι να προσφέρει στην περιοχή του κρασιά, που σχετίζονται με τις τοπικές συνταγές, να συνεργάζεται και να εκπαιδεύει τους εστιάτορες και να συνομιλεί γαστρονομικά με τον τόπο. Στο πρόσωπο του Γιώργου Αντωνέλλου, βρήκε έναν σύμμαχο για τις ίδιες γαστρονομικές αξίες.

Στην τέταρτη χρονιά του πλέον, το Osteria Greca διανύει την καλύτερή του περίοδο. Ο Γιώργος Αντωνέλλος ανήκει σε αυτή τη νέα γενιά μαγείρων που γνωρίζουν τι σημαίνει εποχικότητα, πώς καλλιεργούνται τα λαχανικά, πώς μαζεύεις χόρτα ή ανοίγεις φύλλο για πίτα. Η εξέλιξη της παράδοσης είναι φυσικό επακόλουθο όμως αν δεν έχεις θέσει τις βάσεις ή αν τις παρακάμψεις, δύσκολα θα έχεις ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το Osteria Greca βγάζει μία σπιτική φιλοξενία, σαν να ανοίγει η οικογένεια Παπαργυρίου το σπίτι της. Τόσο ο Γιάννης όσο και η σύζυγός του Ελένη έχουν ενεργό ρόλο στο εστιατόριο. Φιλόξενοι, χαμογελαστοί και εγκάρδιοι είναι πραγματικοί οικοδεσπότες.

Το φαγητό του Γιώργου Αντωνέλλου βγάζει με τη σειρά του συναισθήματα θαλπωρής και ζεστασιάς, από το χέρι όμως ενός επαγγελματία μάγειρα. Μέσα από τη μαγειρική του προσπαθεί να προάγει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα αλλά δεν έχει κουραστικά στεγανά.

Η σαλάτα με ντομάτα Κορινθίας και πρέντζα (κεφαλλονίτικο τυρί) που φτιάχνει μόνος του, έχει νόημα μόνο και μόνο για τις συγκεκριμένες ντομάτες, η φθινοπωρινή σαλάτα είναι ένα σούπερ μπολ που μας υπενθυμίζει τη μαγεία των εποχικών υλικών και η ανάποδη πρασόπιτα με καλαμποκάλευρο και σκόρδο, είναι μια υπενθύμιση των ταπεινών υλικών.

Ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα του μενού είναι τα γαρδουμπάκια αυγολέμονο και τόσο ταιριαστό με τα λευκά κρασιά του κτήματος, όπως επίσης το λάχανο φαρσί (ένας γεμιστός λαχανοντολμάς). Η κρεατόπιτα με σάλτσα κρασιού αποτελεί μία καλή εισαγωγή για να προχωρήσεις στα κόκκινα, με τα οποία θα συνοδεύσεις και την τραγομακαρονάδα καπαμά.

Μπορείς να κάνεις ένα πολύ ωραίο ταίριασμα με τα κρασιά του Κτήματος Παπαργυρίου, ωστόσο με τόσες προτάσεις στο κελάρι, έχεις ελευθερία κινήσεων. Στα επιδόρπια τώρα, ο σεφ έχεις τρεις ξεχωριστές προτάσεις γλυκών, άψογα εκτελεσμένες: το προσωπικό αγαπημένο μου αχλάδι ποσέ με κρέμα λευκής σοκολάτας, μία ελαφριά πάβλοβα και μία black forest που συνοδεύεται από άγλυκη σαντιγί.

Το φαγητό στο Osteria Greca σε συνδυασμό με το περιβάλλον του εστιατορίου και τη φιλόξενη εξυπηρέτηση είναι μία από τις πιο αξιόλογες εξόδους που έχω κάνει τον τελευταίο καιρό. Αξίζει να φύγεις πιο μακριά από την Αθήνα για να απολαύσεις ένα πραγματικά νόστιμο φαγητό από έναν ευγενικό και πολύ ικανό μάγειρα.

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις