Νάουσα 2007, Οινοποιείο Ταραλά
ΓΕΥΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου: Τα οινοποιεία του Βορρά δίνουν ραντεβού στην Αθήνα

Οίνοι ΠΟΠ, Ποικιλιακοί, μέχρι και περιορισμένης κυκλοφορίας, ξηροί, αφρώδεις, ακόμη και ρετσίνα τίθενται στη διάθεση όσων επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδυναμικής και πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας και που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Ξινόμαυρο και στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Το Blanc de noir Chronos από 100% Ξινόμαυρο του Argyrakis Wines από τον Τριπόταμο Ημαθίας έχει μπει στη wine list ενός εστιατορίου με δύο αστέρια Michelin στη Γερμανία. Το Ξινόμαυρο Νάουσα Ταραλάς του 2007, η πρώτη εμφιάλωση του οινοποιείου στη Φυτειά Ημαθίας έχει ταξιδέψει μέχρι την Ουάσινγκτον για να μπει στην κάβα ενός ζευγαριού που το χαρακτήρισε ως «ένα από τα καλύτερα κρασιά που έχουν δοκιμάσει στη ζωή τους».

Το Ξινόμαυρο Νάουσα Ταραλάς του 2018 διακρίθηκε ως πρώτο στη Φινλανδία σε τυφλή γευστική δοκιμή ανάμεσα σε άλλα ξινόμαυρα και πλέον διατίθεται στη συγκεκριμένη χώρα μέσω του κρατικού μονοπωλίου. Το μικροκλίμα της περιοχής βοηθάει στο να δημιουργούνται πολύπλοκα Ξινόμαυρα με τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης και παλαίωσης με την ποικιλία να αποτελεί μια πρόκληση για τους οινοποιούς της βορείου Ελλάδας.

«Είναι επιτρεπόμενη ποικιλία και σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Μαγνησία και η Καλαμπάκα αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα Ξινόμαυρα που έχουν ακουστεί προέρχονται από τη Μακεδονία», λέει η Αλεξάνδρα Ανθίδου από την Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» που τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου την 1η Νοεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ποικιλιακοί, μέχρι και περιορισμένης κυκλοφορίας, ξηροί, αφρώδεις, ακόμη και ρετσίνα τίθενται στη διάθεση όσων επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδυναμικής και πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας και που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Ξινόμαυρο και στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Στην Αθήνα, Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου, καταλαμβάνουν το νεοκλασικό κτήριο στην οδό Αμαλίας 36 και εξελίσσονται σε μία γιορτή, με ελεύθερη οινογευσία της ποικιλίας Ξινόμαυρο, από όλη τη Μακεδονία και σε όλες του τις εκδοχές, παρουσία σομελιέ. Ο βραβευμένος σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης θα παρουσιάσει δύο διαφορετικά masterclasses τυφλής δοκιμής με θέμα “Terroir vs Vinification”.

Τα κρασιά Νάουσα του Κτήματος Αργαστία

Το κάθε masterclass θα διαπραγματευτεί το πολυδιάστατο προφίλ της ποικιλίας, από την τρέχουσα εσοδεία έως το 2007, αναλύοντας την πορεία συγκεκριμένων ετικετών στο πέρασμα του χρόνου. Τέλος, θα υπάρχει ένα θεματικό δωμάτιο «Τα Παλαιωμένα» με εσοδείες που φτάνουν μέχρι το 1996, παρουσία σομελιέ, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τις δυνατότητες αυτής της ποικιλίας.

Ξινόμαυρο Ο Χρήστος Ταραλάς

Ανάμεσα στα οινοποιεία που θα συμμετέχουν στη γιορτή του Ξινόμαυρου στην Αθήνα, αξίζει να προσέξει κανείς τα πιο μικρά που ξεχωρίζουν για τη δουλειά τους, όπως αυτό της Ευστρατίας Ταζογλίδου από τη Βέροια ή του ήδη προαναφερθέντα Ταραλά, το μοναδικό στην Ελλάδα που παράγει ερυθρό αφρώδη οίνο.

Στα τριάντα του χρόνια, ο Χριστόφορος Γεωργιάδης, διαχειρίζεται το οικογενειακό οινοποιείο Αργατία στο Ροδοχώρι της Νάουσας. Με σπουδές πάνω στην Οινολογία και Τεχνολογία Ποτών στη Δράμα, αποτελεί τη δεύτερη γενιά του οινοποιείου. Το κλίμα της περιοχής – μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού – σε συνδυασμό με το πλούσιο μωσαϊκό του εδάφους και την επίδραση του επιβλητικού Βερμίου, συμβάλουν στη δημιουργία πολλών ιδιαίτερων terroir στη Νάουσα.

Ξινόμαυρο Οινοποιείο Αργατία, μετά τον τρύγο

Οι αμπελώνες του οινοποιείου Αργατία στο Ροδοχώρι της Νάουσας βρίσκονται στη βορειότερη και πιο δροσερή περιοχή της ζώνης, σε δύο διαφορετικούς αμπελότοπους. Έτσι, θα δοκιμάσεις τυπικά Ξινόμαυρα, με διαφορετικό χαρακτήρα. Πλουσιότερες τανίνες, οξύτητα, πιο στιβαρή δομή από τη μία περιοχή και πιο φρουτένια, με πιο έντονη μύτη, μαλακότερες τανίνες και πιο «εύκολα» από την άλλη.

Το Κτήμα Βογιατζή από τον Βελβεντό Κοζάνης έχει επίσης ενδιαφέρον με τη σειρά του και αξίζει να αναζητήσεις το Λάφιστα, ένα χαρμάνι από Ξινόμαυρο Βελβεντού και Μοσχόμαυρο. Τον αμπελώνα της Καστοριάς έχει αναδείξει το Κτήμα Στεργίου με τα βιολογικά κρασιά του ενώ η Oenops αποτελεί τη νεότερη οινοπαραγωγική μονάδα στη Δράμα.

***INFO

Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου

Κτίριο Αμαλίας 36, Λεωφόρος Αμαλίας 36, Αθήνα

Κόστος εισόδου στις δοκιμές (ελεύθερη οινογευσία και θεματικό δωμάτιο): 10 ευρώ. Κόστος εισόδου για κάθε masterclass (συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες δοκιμές): 35 ευρώ.

1/11, Ώρες εκδήλωσης: 17:00-22:00, Ώρες masterclasses: 17.30-18.30 &19.30-20.30.