ΕΞΟΔΟΣ

Πλάι, Guerilla, Grasshopers: 3 νέες αφίξεις που ήδη ξεχωρίζουν στην Αθήνα

Street food προσπάθειες με ένα και μοναδικό προϊόν, μπαρ με ξεχωριστό χαρακτήρα και μαγαζιά που φιλοδοξούν να γίνουν τα νέα στέκια της πόλης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Street food προσπάθειες με ένα και μοναδικό προϊόν, μπαρ με ξεχωριστό χαρακτήρα και μαγαζιά που φιλοδοξούν να γίνουν τα νέα στέκια της πόλης.

Υπάρχουν μαγαζιά που δεν έχουν διάθεση να βάλουν ταμπέλες και να στριμωχτούν κάτω από μία κατηγορία. Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν και άλλα που σηκώνουν το βάρος της ευθύνης επιλέγοντας συνειδητά να προσφέρουν ένα και μόνο προϊόν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο τρόπος που διασκεδάζουμε, οι επιλογές που κάνουμε όταν αποφασίζουμε να βγούμε έξω και οι ανάγκες μας γενικότερα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια – το ίδιο συμβαίνει, λοιπόν, και με τις προσλαμβάνουσες των ανθρώπων που επιλέγουν να ανοίξουν ένα μπαρ, ένα εστιατόριο, ή απλά ένα στέκι.

Τελικά, το ζητούμενο είναι τα νέα μαγαζιά που ανοίγουν στην πόλη να έχουν τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα. Να μην είναι μία από τα ίδια.

Κάπως, δηλαδή, σαν τις τρεις νέες αφίξεις που άνοιξαν πρόσφατα τις πόρτες τους στο αθηναϊκό κοινό. Πήγαμε, είδαμε, δοκιμάσαμε και καταγράψαμε τη δικιά μας εμπειρία.

Για κάτι διαφορετικό στο Πλάι

«Όταν ετοιμάζαμε το Πλάι είχαμε στο μυαλό μας ένα στέκι, ένα μαγαζί όπου θα νιώθεις άνετα να πιεις το ποτό σου ακόμα και μόνος σου»

Στην περίπτωση του Πλάι, που άνοιξε τις πόρτες του πρόσφατα στο Κουκάκι, η Μαρίνα Φαρασοπούλου και ο Γιώργος Σουμπάσης έβαλαν μία πολύ συγκεκριμένη προτεραιότητα: Να ανοίξουν ένα στέκι που ο καθένας θα το αντιμετωπίσει ανάλογα με τη διάθεσή του.

Λιτό, λευκό, με μερικές καλτ διακοσμητικές πινελιές, το Πλάι θα μπορούσε να είναι ένα κυκλαδίτικο μπαρ, ένα καφενείο ή ένα ουζερί. Και μάλλον είναι όλα αυτά μαζί.

«Όταν ετοιμάζαμε το Πλάι με τον Γιώργο είχαμε στο μυαλό μας ένα στέκι, ένα μαγαζί όπου θα νιώθεις άνετα να πιεις το ποτό σου ακόμα και μόνος σου. Είναι πολύ ωραίο να το βιώνεις αυτό σε ένα μέρος» λέει η Μαρίνα Φαρασοπούλου, που είναι υπεύθυνη και για το κομμάτι της κουζίνας.

Στο μενού υπάρχουν ποτά ροής και σπέσιαλ, τα οποία εν καιρώ θα ανανεώνονται κι επιλογές από Three Cents για όποιον θέλει να το φτιάξει κάπως διαφορετικά ή να το δροσίσει λίγο παραπάνω. Τέσσερις ετικέτες από φυσικά ελληνικά κρασιά, που θα εναλλάσσονται, ολοκληρώνουν τον κατάλογο.

Η Μαρίνα αγαπάει τις ζύμες –έχει αποδείξει άλλωστε ότι κατέχει την τέχνη στο Morning Bar– κι έτσι φτιάχνει τις δικές της χειροποίητες πίτες, με έμπνευση από Ιταλία και Τουρκία, που τελικά φτάνουν να θυμίζουν αυτές της γιαγιάς (μου).

Τέσσερις επιλογές σε πιάτα, που θα αλλάζουν σύμφωνα με την εποχή και την έμπνευση, ολοκληρώνουν το concept φαγητό.

Φρούτο με τυρί που έρχεται με ελαιόλαδο, λεμόνι και μπούκοβο, τυλιχτό ψάρι με μαγιονέζα και φινόκιο, μία ακόμα πίτα με ελιές, πιπεριές και μανιτάρια που μαρινάρονται στο τηγάνι με πορτοκάλι κι ένα τοστ με πατατόψωμο που έχει μόνο τυρί αλλά σερβίρεται με «εξτραδάκια» στο πλάι, όπως ο παστουρμάς με πιπεριές τουρσί που βρίσκει κάποιος αυτή την περίοδο.

πλάι

Τις Κυριακές, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, το Πλάι μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό: Μια ετικέτα ρετσίνας, τσίπουρο, μπύρα και 5-6 πιατάκια, έμπνευσης της Μαρίνας, είναι όσα θα βρεις και θα σου θυμίσουν ένα ουζερί.

Εκτός από φαγητό και ποτό, στο μαγαζί πωλούνται και λουλούδια. Όμορφα μπουκέτα, είτε κάποια σύνθεση είτε ζουμπούλια, τουλίπες ή γαρύφαλλα (ανάλογα πάλι με την εποχή), που προκύπτουν από μία φιλική συνεργασία με την ομάδα του Kopria, ομορφαίνουν τον χώρο και στη συνέχεια το δικό σου σπίτι.

Πίστεψέ με, μια απλή κίνηση όπως το να προσφέρεις λουλούδια σε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή απλά για σένα, μπορεί να δώσει πολλά χαμόγελα.

Για cheeseburger στο Guerilla

Στο Guerilla, το φαγητό λειτουργεί ως μέσο κοινωνικοποίησης.

Απλότητα είναι η λέξη που έρχεται στο μυαλό του Fahd Αλέξανδρου Hassan Kassem, για το νέο του project. Το Guerilla Chef Burgers άνοιξε τις πόρτες του στο «κάτω» κομμάτι των Εξαρχείων και σερβίρει απλώς cheeseburger.

Το street food concept δίνει επιτέλους ένα σπίτι στο δημοφιλές μπέργκερ, που δοκιμάσαμε και αγαπήσαμε σε food festivals και pop-up events. Η έμπνευση έρχεται από το μπέργκερ γνωστής αλυσίδας fast food και είναι ουσιαστικά ένα μικρό γεύμα, που τρώγεται με το ένα χέρι, στο όρθιο, χωρίς φανφάρες και άλλα συνοδευτικά.

Ο Fahd έχει καταπιαστεί αρκετές φορές με projects που θέτουν στο επίκεντρο τη μαγειρική ελευθερία και το φαγητό ως μέσο κοινωνικοποίησης.

Από το Tip the Chef (ένα concept που μία ομάδα μαγείρων ερχόταν να μαγειρέψει στον χώρο σου και ουσιαστικά το αντίτιμο ήταν να αφήσεις τα χρήματα που εσύ ήθελες) μέχρι τα θεματικά μενού, όπως το λιβανέζικο brunch στο six d.o.g.s, ο chef έχει αποδείξει την πολύπλευρη ταυτότητά του.

Εδώ όμως, τα πράγματα είναι αυστηρώς απλά. Single και double cheeseburger, δηλαδή μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας, american cheese, αφράτο μπριός, κέτσαπ και μαγιονέζα είναι τα συστατικά που χρειάζονται για να δώσουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Δεν θα βρεις πατάτες, είναι άλλωστε πολλή δουλειά για να γίνουν σωστά, όπως λέει ο Fahd, και για να πιεις υπάρχει μόνο ένα αναψυκτικό και ωραίες μπύρες.

guerilla νέα μαγαζιά Fahd Αλέξανδρου Hassan Kassem, Ο σεφ πίσω από τη μίνιμαλ ιδέα του Guerilla, Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem,
Ο σεφ πίσω από τη μίνιμαλ ιδέα του Guerilla, Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem,

Τις Κυριακές, το Guerilla Chef Burgers θέλει να γίνεται ένα σημείο συνάντησης και κοινωνικοποίησης: Να μαζεύονται φίλοι και γνωστοί, να παίζει punk, όπως άλλωστε γίνεται κάθε μέρα, και να περνάνε όλοι καλά.

«Δεν προσφέρουμε full meal, εδώ θα έρθει κάποιος να κάνει ένα διάλειμμα αν μένει ή εργάζεται κοντά ή να αράξει για να φάει ένα cheeseburger και να πιει μία μπύρα» λέει ο Fahd. Ήδη η γειτονιά έχει δεχτεί με χαρά το project και μία ανάσα μακριά από το Πολυτεχνείο, την πλατεία Εξαρχείων και την Πατησιών, κάτι φαίνεται να αλλάζει.

Για cocktail στο Grasshopers

Ο head bartender Νίκος Σωτηρόπουλος, μαζί με τον Δημήτρη Μεσσήνη και τον Γιάννη Φούντα έχουν φτιάξει έναν κατάλογο με 8 signature cocktails | © Billy Box

Το βρίσκεις πίσω από τη Στέγη, απέναντι από το Naif που τόσο λατρεύεις να πίνεις τον καφέ σου ή τα aperitivi σου. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται εκεί, αφού ο ιδιοκτήτης του είναι ο Πέτρος Ζησού ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μαγαζί που έλειπε από τη νυχτερινή σκηνή της Αθήνας: Ένα αυθεντικό, λίγο σκοτεινό, λιτό, με υπέροχα ποτά, μπαρ.

Ο head bartender Νίκος Σωτηρόπουλος, μαζί με τον Δημήτρη Μεσσήνη και τον Γιάννη Φούντα έχουν φτιάξει έναν κατάλογο με 8 signature cocktails, ενώ από κάτω υπάρχουν classic cocktails που δημιουργούνται και φτιάχνονται στο Grasshopers με τον αρτιότερο τρόπο.

Επίσης, στο Grasshopers σερβίρεται ίσως το καλύτερο bar food της πόλης. Ο Νίκος Ντάνος, που ίσως τον ξέρεις από το Naif, έφτιαξε ένα μενού που δεν χρειάζεται μαχαιροπίρουνο και συνοδεύει τέλεια τα cocktails σου.

νέα μαγαζιά Το βιομηχανκό design συναντά το εξαιρετικό bar food και τα πρωτότυπα cocktails | © Billy Box
Το βιομηχανκό design συναντά το εξαιρετικό bar food και τα πρωτότυπα cocktails | © Billy Box

Το vitello tonnato με φύλλα μουστάρδας, και καπνιστό χέλι ήταν πάρα πολύ ιδιαίτερο, όπως και ο σολομός gravlax με λεμόνι, απαλή μουστάρδα με άνηθο, finger lime, αγγουράκια πίκλα πάνω σε πολύσπορο ψωμί.

Το Grasshopers είναι το μπαρ που θα λατρέψεις από την πρώτη φορά που θα πας, για τα ποτά του, τη διακόσμησή του αλλά πάνω από όλα για την ατμόσφαιρά του.

Η νέα άφιξη στον Νέο Κόσμο, ανοίγει μόνο το απόγευμα, σερβίρει classic style cocktails και είναι ακριβώς αυτό που έψαχνες από την αθηναϊκή νύχτα.

Το OneCity είναι ο νέος οδηγός της Αθήνας. Γειτονιές, πρόσωπα, εστιατόρια και street food, τάσεις και αφίξεις σε διασκέδαση και πολιτισμό. Ό,τι συμβαίνει στην πόλη βρίσκεται στο OneCity by OneMan!