Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού να φας τον Μάρτιο στην Αθήνα

Τα παρακάτω μαγαζιά είναι η απάντηση στο κλασικό ερώτημα «πού να πάμε για φαγητό».

Συζητάς για τα εστιατόρια που θέλεις να επισκεφτείς και όταν τελικά έρχεται η στιγμή της επιλογής, τα έχεις ξεχάσει. Συμβαίνει σε όλους κι επειδή δεν έρχεται πάντα η επιφοίτηση, καλύτερα να έχεις τις σημειώσεις σου, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. Ένα παλιό οινομαγειρείο ή ένα σύγχρονο wine bistro; Οι παρακάτω διευθύνσεις είναι η απάντηση στο κλασικό ερώτημα «πού να πάμε για φαγητό».

Υπάρχουν πια αρκετές νόστιμες ασιατικές γωνιές στην Αθήνα και το Dao (Λεπενιώτου 14) είναι μία από αυτές. Στα τραπέζια του θα γνωρίσεις καλύτερα τη σούπα pho, το βιετναμέζικο σάντουιτς banh mi, τα bahn cuon ή αλλιώς κρέπες ρυζιού και τα δροσιστικά ρολάκια με φύλλο ρυζιού. Εδώ, μπορείς να απολαύσεις ένα πλήρες χορτοφαγικό ή vegan γεύμα με αρκετές επιλογές, από κρέπες ρυζιού στον ατμό με τόφου, μανιτάρια, καρότο, κρεμμύδι και γλυκιά soya sauce μέχρι μία χορταστική σούπα με νουντλς ρυζιού, μανιτάρια, τραγανό τόφου και λαχανικά.

Μερικές φορές αρκεί να βρεθείς σε αχαρτογράφητα για σένα νερά για να νιώσεις ότι έχεις ξεφύγει από τα συνηθισμένα. Στην πλευρά του Βοτανικού που συνορεύει με τη λεωφόρο Αθηνών, το οινομαγειρείο του Λελούδα (Σαλαμινίας 8-10) στέκει εκεί από το 1928 και μία επίσκεψη υπόσχεται να σε πάει πίσω στην παλιά Αθήνα.

Σήμερα, μπορεί να έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς αλλά όλα έχουν μείνει ανέγγιχτα στον χρόνο. Από τα βαρέλια και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους της παλιάς σάλας μέχρι το μωσαϊκό, όλα συνθέτουν την ιστορία σχεδόν ενός αιώνα.

Μίας ιστορίας που ούτε ο πόλεμος κατάφερε να σταματήσει, καθώς το μαγαζί λειτουργεί αδιάκοπα μέχρι τώρα. Θα φας κεφτεδάκια και πατάτες στο τηγάνι, φάβα και βακαλάο σκορδαλιά για να συνοδεύσεις τη ρετσίνα σου.

Στην οδό Βύσσης (6), τον άλλοτε εμπορικό δρόμο του κέντρου, το σκηνικό έχει αλλάξει αισθητά. Πλέον, εκεί βρίσκεις και το Wine is Fine, μία cave à manger που άνοιξε τις πόρτες της τον περασμένο χρόνο από μία παρέα ανθρώπων που αγαπούν το φαγητό και το κρασί. Μάγειρας με νομαδική ψυχή, ο Σταύρος Χρυσαφίδης μοιράστηκε το όραμα των Τhomas Brengou και Rafael Wallon-Brownstone, δύο Γάλλων φίλων που ζουν στην Αθήνα, και οι τρεις τους έστησαν το μία κάβα – εστιατόριο.

Η κάβα συγκεντρώνει κρασιά ήπιας οινοποίησης από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σλοβενία, προσφέροντας σε μπουκάλι και ποτήρι περί τις 60 ετικέτες οι οποίες εναλλάσσονται. Το μενού ακολουθεί τη λογική των μπιστρό, με τα πιάτα να συνδυάζουν γεύσεις τόσο από τη Γαλλία όσο και από τη Μεσόγειο.

Αν πάλι έχεις όρεξη για πλατό με αλλαντικά και τυριά, εκλεκτά προϊόντα κι ένα ποτήρι αφρώδη οίνο, το Degustation (Κουμπάρη 5) είναι η στάση που πρέπει να κάνεις. Αξίζει να το προτιμήσεις τα μεσημέρια, σε μέρες με ήλιο και καλό καιρό, καθώς βγάζει τραπέζια μόνο έξω. Το ντελικατέσεν συγκεντρώνει προϊόντα από επιλεγμένους παραγωγούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η γκάμα του καλύπτει πάνω από 1.700 προϊόντα κυρίως από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, αλλά και πολλές άλλες γωνιές του κόσμου. Φεύγοντας, μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου και για το σπίτι.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Ένα καφενείο – στέκι είναι ο Πλάτανος (Σεβαστείας 6) στα Ιλίσια για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Θα το επισκεφτείς όταν έχεις όρεξη για τσίπουρο και ψαρικά – όλα τίμια σε γεύση και τιμές – αλλά δεν λείπουν και τα μαγειρευτά ανάλογα την ώρα και τη μέρα.