Getty Images
ΓΕΥΣΗ

Πού να φας τον Νοέμβριο στην Αθήνα

5 προτάσεις που στοχεύουν να απαντήσουν στο ατέρμονα επαναλαμβανόμενο ερώτημα: Πού να πάμε για φαγητό;

Σε μία προσπάθεια να απαντηθεί το ατέρμονα επαναλαμβανόμενο ερώτημα «Πού να πάμε για φαγητό», συγκεντρώνουμε για τον Νοέμβριο πέντε προτάσεις. Μία καινούργια άφιξη, ένας chef που έχει πολλά να δείξει, ένα εστιατόριο που έχει γίνει διαχρονικό είναι μερικοί από τους λόγους που επιλέγουμε τα εν λόγω μαγαζιά.

Πάνω στην επιτυχημένη συνταγή του σαλονικιώτικου Σέμπρικο πάτησε το Σεράμικο (Μ. Αλεξάνδρου 109-111, Αθήνα) που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στον Κεραμεικό. Η αναζήτηση της πρώτης ύλης και των προϊόντων που καθοδηγεί τελικά τον μάγειρα, έχτισε τον πυρήνα την αρχικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη, που απαρτίζονταν από άτομα με κοινή ιδεολογία. Από τον βορρά λοιπόν σε μία από τις πιο όμορφες αθηναϊκές συνοικίες, το εστιατόριο θέλει να διαμορφώσει τη δική του ταυτότητα αλλά ενστερνίζεται τη φιλοσοφία του Σέμπρικο.

Αυτή είναι καλές τιμές και ποιοτική πρώτη ύλη. Πιάτα που αγαπήθηκαν στο μαγαζί της συμπρωτεύουσας, όπως τα χόρτα με αυγά και σερραϊκό βουβαλίσιο καβουρμά, η σπαλομπριζόλα με λάδι τρούφας και μουστάρδα από μούστο, τα πιτάκια με χειροποίητο παστουρμά και τα φρέσκα ραβιόλι με γαρίδα έρχονται και στην κουζίνα του Κεραμεικού. Όπως και στο φαγητό, έτσι και στις λίστες με τα κρασιά και τις μπύρες, η ομάδα επιμένει ελληνικά.

Νοέμβριο Η σωστή διαχείριση της πρώτης ύλης είναι καταγεγραμμένη στο DNA του Περικλή Κοσκινά / Ανδρέας Σιμόπουλος
Ο Περικλής Κοσκινάς τιμά την Κέρκυρα με το φαγητό του

Ο ερχομός του φθινοπώρου βρήκε την Cookoovaya (Χατζημιχάλη Μέξη 2Α, Αθήνα) σε έναν ανανεωμένο, γεμάτο φως χώρο, όπως τον φαντάστηκε ο Ιωάννης Κύρλης και το αρχιτεκτονικό του γραφείο, αξιοποιώντας τον αθηναϊκό ήλιο. Στην κουζίνα, η μαγειρική σοφία του Περικλή Κοσκινά παραμένει η ίδια τα τελευταία δύο χρόνια – μία κουζίνα με μνήμη, σεβασμό και καινοτομία όπου και όση χρειάζεται χωρίς να αλλοιώνει την πρώτη ύλη, αλλά να την αναδεικνύει.

Το μενού «κλείνει» το μάτι λίγο περισσότερο στο ψάρι, λόγω της μαγειρικής ιδιοσυγκρασίας του σεφ, και τιμά το νησί του την Κέρκυρα με πιάτα όπως μπιάνκο, μπουρδέτο και ψάρι με κολοπίμπιρι. Εδώ, θα φας κι ένα από τα καλύτερα εστιατορικά γλυκά στην Αθήνα, μία tarte tatin αχλάδι με παγωτό.

Zillers Pastry Bar Νοέμβριο

Μετά το αστεράτο Zillers, ένα εστιατόριο γλυκού διαφορετικών ταχυτήτων άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας με τον chef pâtissier Γιώργο Πλατινό να μοιράζει χαρά μέσα από τις δημιουργίες του. Το Zillers Pastry Bar (Παλαιολόγου Μπενιζέλου 6, Αθήνα) ανοίγει νωρίς το πρωί για μονοποικιλιακό καφέ από τη Fair, viennoisserie και γλυκά που μπορεί να αγοράσει κανείς για το σπίτι, όπως τάρτες, εκλέρ και μιλφέιγ και το βράδυ προτείνει πιο «γαστρονομικά» γλυκά τόσο σε επιλογή à la carte όσο και σε degustation. Το μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει τέσσερις αλμυρές προτάσεις, όπως μία comfort σούπα μανιταριών με καρύδα και μία κις και πέντε στάδια με γλυκά, κλείνοντας με έναν τρόπο εντυπωσιακό.

Νοέμβριο

Στη γειτονιά της Ακρόπολης, σε ένα ήσυχο στενό, το ατμοσφαιρικό Aglio, Olio & Peperoncino (Πορίνου 13, Αθήνα) αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις βραδιές που θέλεις να φας μία νόστιμη pasta και να ανοίξεις ένα μπουκάλι κρασί. Είναι από εκείνα τα μαγαζιά που συνεχίζουν αθόρυβα και δεν υπακούν σε τάσεις. Antipasti, ζυμαρικά σε ποικιλία, από την κλασική aglio olio pasta και την καρμπονάρα με πεκορίνο μέχρι τις υπέροχα decadent πέννες με βότκα, και τιραμισού για ένα γλυκό κλείσιμο, τα πιάτα παραπέμπουν σε ιταλική τρατορία.

Στα δυτικά προάστια, το La Casa Azul (Θηβών 143, Περιστέρι) έχει νοτιοαμερικάνικη καρδιά και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη Frida Kahlo. Patatas bravas, tacos al pastor, paella και enchiladas είναι μερικά από τα πιάτα που απολαμβάνεις στην πολύχρωμη αυλή του. Αν έχεις όρεξη για ένα latino brunch, κάθε Σάββατο και Κυριακή το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων huevos rancheros, μπριός με γουακαμόλε και αυγά σκραμπλ και pancakes με dulce de leche.