ΓΕΥΣΗ

Πού θα αγοράσεις δώρα για τους foodies στη ζωής σου

Από πιάτα ζωγραφισμένα στο χέρι και σκεύη που υπακούν στο σκανδιναβικό design μέχρι αρωματικά κεριά και λαχταριστές μπάρες αφρού, οι καλοφαγάδες φίλοι θα εκτιμήσουν τα δώρα σου.

Ένα μπουκάλι κρασί είναι αναμφισβήτητα ένα δώρο που σε βγάζει από κάθε δύσκολη θέση. Όταν όμως γνωρίζεις τον αποδέκτη αρκετά καλά, καλύτερα να σκεφτείς πέρα από το προφανές. Η βάση τοποθέτησης μπουκαλιών της Magis είναι σχεδιασμένη από τον Jasper Morrison με πολύ έξυπνο τρόπο καθώς μπορεί να τοποθετηθεί η μία βάση πάνω στην άλλη, δημιουργώντας ταυτόχρονα αποθηκευτικό χώρο και μια διακοσμητική πινελιά. Είναι διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας στο Love.it (Αγία Παρασκεύη / Golden Hall / Θεσσαλονίκη).

Ιδιαίτερα χρήσιμη για τους wine lovers είναι η Built One Bottle Wine Tote που βρίσκεις στο botilia.gr, η οποία εφαρμόζει σαν γάντι στο μπουκάλι και το διατηρεί παγωμένο για να το μεταφέρει κανείς όπου επιθυμεί.

Υπάρχει ένα σκεύος που όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην κουζίνα ανεξαρτήτως επιπέδου, ικανοτήτων και δημιουργικότητας, κι αυτό είναι η γάστρα. Η σειρά Provence της Kuchenprofi από το Cook-Shop, σε σκούρο πράσινο χρώμα, είναι κομψή και λειτουργική. Στη Benetton βρίσκεις το τέλειο σετ ποδιά, πιάστρα και γάντι φούρνου από βαμβακερό ύφασμα σε κίτρινο ριγέ, που σου φτιάχνει το κέφι.

Αν ψάχνεις ένα gadget για τους φίλους που αγαπούν τις στυλάτες συσκευές, αυτό είναι ο Alessi βραστήρας Plissé, διαθέσιμος σε διαφορετικά χρώματα στο Πλαίσιο. Το πλισέ ύφασμα ντύνει τον βραστήρα Plissé MDL06 W της  Alessi. Σχεδιασμένος από τον Michele De Lucchi, ο βραστήρας δίνει στην κουζίνα μια πινελιά εκλεπτυσμένης κομψότητας και ταυτόχρονα εξαιρετική βοήθεια στη μαγειρική.

Η πήλινη, ροζ καράφα από το Plegma (Ευφράνορος 10, Αθήνα) είναι εμπνευσμένη από γήινες μορφές, και δεν έχει μόνο χρηστική θέση στο τραπέζι του δείπνου, αλλά δίνει μια ευχάριστη νότα στη διακόσμησή του. Οι ρέγγες πρωταγωνιστούν στη συλλογή Fish&Fish που έχει σχεδιάσει η Paola Navone για τη Serax. Μια χαλαρή και παιχνιδιάρικη συλλογή που φιλοξενεί το Cycladic Shop στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ιδανική για το απεριτίφ ή το δείπνο.

Βασισμένοι στο στοιχείο του craftmanship, οι Δανοί Ferm Living συνεργαζόμαστε με τεχνίτες σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας τη σκανδιναβική τους φιλοσοφία με δεξιότητες και παραδόσεις από κάθε γωνιά του κόσμου. Στο Paraphernalia (Ι. Παπαρρηγοπούλου 15, Αθήνα) βρίσκεις το σετ ποτηριών για σαμπάνια Ripple, τα οποία έχουν δημιουργεί με την τεχνική του φυσητού γυαλιού σε καλούπι και ξεχωρίζουν για τον κομψό κυματισμό τους.

Πιστό στη σκανδιναβική φιλοσοφία, το Myran (Φωκιλίδου 3, Αθήνα) συστήνει τα γυάλινα σκεύη Oli, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από 100% ανακυκλωμένο γυαλί με διακριτικό χρωματικό τόνο. Τα Oli Dessert Cup αναδεικνύουν τα decadent γιορτινά επιδόρπια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Χειροποίητα και ζωγραφισμένα στο χέρι είναι τα πιάτα της συλλογής Funky Fruits & Vegs που έρχεται από την Πορτογαλία στο A Future Perfect & Friends (Πραξιτέλους 23, Αθήνα). Τα πιάτα όπου φιγουράρουν ραπανάκια είναι φωτεινά, πολύχρωμα και διασκεδαστικά και ταιριάζουν σε κάθε είδους κατάσταση – από μεσημεριανό γεύμα μέχρι το δείπνο ή την ώρα του κέικ.

Το κερί granola – μία σύμπραξη Madame Ginger και Wild Souls – φέρνει άρωμα καβουρδισμένου αμύγδαλου και σουσαμιού, έξτρα αρωματικής κανέλας και τζίντζερ στον χώρο σου.  Είναι 100% vegan φτιαγμένο από σόγια, μη τοξικό και καίει σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Το ίδιο ισχύει και για το κερί με άρωμα κέικ καρότο, που κάνει κάθε κουζίνα να μυρίζει σαν να βγήκε μόλις ένα φρεσκοψημένο carrot-cake. Για τους πρωινούς τύπους, το breakfast box του Fig Shop (Πραξιτέλους 33, Αθήνα) περιλαμβάνει δύο κεραμικά σκεύη – porridge μπόλ και κουπάκι για εσπρέσσο – και βούτυρο κελυφωτού φιστικιού.

Για τους πραγματικούς foodies – που θέλουν να μυρίζουν σαν γλυκές μπουκίτσες κανέλας, υπάρχει η μπάρα αφρού Cinnamon Roll (Lush Fresh Handmade Cosmetics). Το ζεστό μείγμα μπαχαρικών εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα αθώς οι φυσαλίδες και η χρυσαφένια τους όψη εξαπλώνονται μέσα στην μπανιέρα.

Το βιβλίο γιαγια, περιλαμβάνει πιάτα, κυρίως χορτοφαγικά, από τις κουζίνες των γιαγιάδων σε όλη την Ελλάδα, όπως τα χαρτογράφησε η Ελληνοβρετανίδα δημοσιογράφος Αναστασία Μίαρη. Μέσα από τις συναρπαστικές ιστορίες και συνταγές των γιαγιάδων, θα ανακαλύψει κανείς πολλά περισσότερα από τη χωριάτικη σαλάτα, τον μουσακά και το τζατζίκι. Είναι διαθέσιμο στο Hyper Hypo.