iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας νόστιμα δίπλα στη θάλασσα

Μετά τη βόλτα στη θάλασσα, κι ενδεχομένως τη βουτιά, στις παρακάτω ταβέρνες θα τρως δίπλα στο κύμα.

Τώρα που ο καιρός θυμίζει σχεδόν καλοκαίρι, δεν μπορούμε παρά να σκεφτόμαστε την επόμενη απόδρασή μας στην κοντινότερη παραλία. Μετά τη βόλτα στη θάλασσα, κι ενδεχομένως τη βουτιά, στις παρακάτω ταβέρνες θα τρως δίπλα στο κύμα.

Πολλές είναι οι ψαροταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος της Πειραϊκής, καθώς η παραλιακή συνοικία του Πειραιά αποτελεί ιδανική βόλτα όταν θέλεις να χορτάσει το μάτι σου θάλασσα. Αφού απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα, την πιο ειδυλλιακή ώρα, πιάσε τραπέζι στο Ακρί (Ακτή Θεμιστοκλέους 298).

Η παραδοσιακή ψαροταβέρνα έχει πάρει το όνομά της από τη γειτονιά του χωριού Αγία Μαρίνα στην Κάσο και φροντίζει να τιμήσει γευστικά το νησί. Βρίσκεις κασιώτικα ντολμαδάκια μια μπουκιά, μακαρούνες, συμιακό γαριδάκι, γαριδομακαρονάδα, μύδια σαγανάκι, σουπιές κρασάτες και γαύρο μαρινάτο για να πιεις το ουζάκι σου με θέα θάλασσα.

Σε μία άλλη πλευρά του Πειραιά, ακριβώς έξω από την πύλη της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στο Χατζηκυριάκειο, η Μαργαρώ (Λ. Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάςβλέπει τα τραπέζια της να γεμίζουν για το διάσημο τηγάνι της.

Η ψαροταβέρνα του Πειραιά που λειτουργεί από το 1944, έχει κρατήσει τα πράγματα απλά. Καμία περίτεχνη διακόσμηση ούτε ποικιλία στον κατάλογο, καθώς η παραγγελία είναι μία: χωριάτικη πλούσια σε καλό ελαιόλαδο για να κάνεις «βούτα» με το ψωμί, γαρίδες και μπαρμπούνια στο τηγάνι.

Τον δεύτερο αιώνα της ζωής του διανύει ο Λάμπρος (Λεωφόρος Ποσειδώνος 20) στη Βουλιαγμένη και παραμένει στέκι για τους ψαροφαγάδες μέχρι σήμερα. Αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της εκατοντάχρονης ιστορίας, η μαρμάρινη πλάκα που έχει εντοιχιστεί στη σάλα του εστιατορίου. Η βεράντα του προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα για να απολαύσεις το κρασί και το φαγητό σου.

Βρίσκεις φρέσκα ψάρια ημέρας με το κιλό αλλά και ψαρικά με ζυμαρικά όπως κρασάτο χταπόδι με ορεκιέτε, cacio e pepe καραβίδας και γαριδομακαρονάδα. Αξίζει να βάλεις μία Αθηναϊκή στη μέση και πεσκανδρίτσα στιφάδο.

Στην Ιχθυόσκαλα της Γλυφάδας στη 2η Μαρίνα, εκεί που οι ψαράδες ξεμπλέκουν τα δίχτυα τους και οι γάτες λιάζονται νωχελικά, άνοιξε πριν από λίγο καιρό ο Astakos (Διαδόχου Παύλου 46). Χρωματικά, ο χώρος κινείται σε γήινους ρυθμούς, με μερικές νότες πράσινου, γαλάζιου και μπλε, καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την παραλία. Ο Άγγελος Μπακόπουλος έστησε ένα μενού απλό και νόστιμο με μεγάλη ποικιλία μεζέδων για να συνοδεύσουν τα αποστάγματα.

Ξεχωρίζουν πιάτα όπως η σαλάτα της τράτας, η οστρακομακαρονάδα, η αθερινόπιτα, αλλά και ο μουσακάς γαρίδας. Στην ανοιχτή κουζίνα, πρωταγωνιστεί το τζάκι, όπου ετοιμάζονται όλες οι επιλογές «της ώρας». Θα διαλέξεις το ψάρι που θέλεις στο πιάτο σου από στις ψαροκασέλες και οτιδήποτε έρθει στο τραπέζι σου, από το ψωμί μέχρι τα γλυκά, είναι όλα χειροποίητα.

Η παραλία του Μαραθώνα έχει ρηχά και ζεστά νερά, γεγονός που την καθιστά εύκολη για τις πρώτες βουτιές. Βρίσκεις αρκετά μαγαζιά στη σειρά, αλλά αν θέλεις να περάσεις την ημέρα στη θάλασσα και μετά να κάνεις απλώς λίγα βήματα μέχρι το τραπέζι σου, η Ισιδώρα (Περικλέους 5) είναι ιδανική περίπτωση.

Η ταβέρνα λειτουργεί από το 1959 και προσφέρει μία δροσερή αυλή που όπου τους καλοκαιρινούς μήνες τα τραπέζια γίνονται ανάρπαστα. Από το μενού ξεχωρίζει η γαριδομακαρονάδα, το χταποδάκι στα κάρβουνα, ο τηγανητός γαύρος και το γεμιστό καλαμάρι.