iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας νόστιμη προβατίνα στην Αθήνα

Πέντε διευθύνσεις για να φας προβατίνα σε διαφορετικές εκδοχές: από καλαμάκι και μπιφτέκι μέχρι σιτεμένη με κατσικίσιο τυρί.

Ράμεν προβατίνας. Αυτό ήταν το πιάτο που έκλεψε τις εντυπώσεις στο γαστρονομικό πανηγύρι που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες ο chef Φάνης Μαϊκαντής στο εστιατόριο του στη Σαντορίνη Panigyri Festival Food. Σε ένα μενού εννέα πιάτων, στο οποίο οκτώ μάγειρες κι ένας ζαχαροπλάστης παρουσίασαν ο καθένας τη δική του πρόταση, ο chef Βασίλης Λεωνίδου έβγαλε ένα ράμεν προβατίνας με ξινόχοντρο.

Η βαθιά γεύση του ζωμού που σιγομαγειρεύτηκε στη φωτιά αποτυπώθηκε για πάντα στο μυαλό μας και επιβεβαίωσε κάτι που ήδη γνωρίζαμε αλλά συχνά επιλέγουμε να αγνοούμε. Καλές οι κοπές και οι ράτσες αλλά υπάρχουν πιο οικονομικά κρέατα που μπορούν να μας χαρίσουν αξέχαστες γαστρονομικές στιγμές. Και η προβατίνα είναι ένα από αυτά.

Τα τελευταία χρόνια, γίναμε μάρτυρες της αναβίωσης φαγητών που μέχρι πρότινος τρώγαμε στα χωριά μας. Μετά την εμφάνισή του στις Σεϋχέλλες στον Κεραμεικό στο ευπώλητο μέχρι σήμερα πιάτο παπαρδέλες με καβουρμά, αυτή η διαλεχτή λιχουδιά της βορείου Ελλάδας, μπαινοβγαίνει μέχρι σήμερα σε μενού πολλών εστιατορίων.

Έτσι, λοιπόν, και η προβατίνα άρχισε να κάνει την εμφάνισή της σε μαγαζιά πέραν της κλασικής χασαποταβέρνας, κάνοντας τους απανταχού κρεατοφάγους να την αναζητούν σε όλη την Αθήνα.

Τυλιχτό με προβατίνα στο Hoocut

Το σουβλατζίδικο που σύστησε στο αθηναϊκό κοινό η μαγειρική ομάδα της Cookoovaya, έφερε στο κέντρο της πόλης και μάλιστα στη street food μορφή της την προβατίνα. Λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος που ψήνονται τη στιγμή της παραγγελίας, μπαίνουν σε χειροποίητη πίτα μαζί με υλικά της επιλογής σου, γίνονται σκεπαστή ή έρχονται σε μερίδα.

Το know – how των αδερφών Λιάκου (BaseGrill) στο κρέας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή της πρώτης ύλης και στη διαχείριση αυτής. Σήμερα, το Hoocut παραμένει μία σταθερή επιλογή για γρήγορο αλλά σε καμία περίπτωση πρόχειρο φαγητό.

Προβατίνα σιτεμένη στον Tsiftis

Μία από τις νέες, ενδιαφέρουσες αφίξεις στην πόλη είναι ο Tsiftis, ένα γαστροκουτούκι όπως προσδιορίζεται το μαγαζί που συναντάμε σε έναν πεζόδρομο των Ιλισίων. Στο μενού που έχει στήσει ο chef Σήφης Μανουσέλης και που εκτελεί ο Μπάμπης Καζάνας, τα πιάτα αλλάζουν βάσει εποχής και διάθεσης.

Το σίγουρο είναι πώς η επιλογή των πρώτων υλών γίνεται με μεγάλο μεράκι, καθώς η ποιότητα αποτελεί τον κύριο στόχο και των τριών ιδιοκτητών. Ένα από τα comfort πιάτα του καταλόγου είναι η προβατίνα που έρχεται από τον Ελικώνα, σιτεύεται και παρουσιάζεται στο τραπέζι σου με κορμό κατσικίσιου τυριού από την Εύβοια.

Μπιφτέκι προβατίνας στο Πυρολίκι

προβατίνα

Παρεϊστικη ατμόσφαιρα, μία όμορφη αυλή και ελληνική κουζίνα με μια φρέσκια ματιά προσφέρει το Πυρολίκι. Θα το επισκεφτείς για τα καλοφτιαγμένα μεζεδάκια του αλλά αν θέλεις να δοκιμάσεις το πιάτο που κάνει τη διαφορά, τότε δώσε ψήφο εμπιστοσύνης στα μπιφτέκια προβατίνας με τις οφτές πατάτες.

ΠΥΡΟΛΙΚΙ

Καλαμάκι προβατίνας στον Πρίγκιπα

προβατίνα

Το πρόβειο κρέας είναι για πολλούς είναι παρεξηγημένο και θεωρείται σκληρό, με έντονη μυρωδιά και λίπος. Στην πραγματικότητα, αν το διαχειριστείς σωστά είναι ό,τι πιο νόστιμο θα φας. Ακόμα και σε καλαμάκι, όπως το προτείνει ο Πρίγκιπας, όπου επιλέγονται προβατίνες Ελασσόνας.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Προβατίνα όπως στο χωριό στη Βοσκοπούλα

Παρά τις επιτυχημένες σε πολλές περιπτώσεις των εστιατορίων να εντάξουν την προβατίνα σε πιο εκλεπτυσμένα πιάτα, αυτό το κρέας θα θέλει πάντα την ταβέρνα του. Η Βοσκοπούλα είναι ένα οικογενειακό μαγαζί που λειτουργεί από το 1980 στη Λαμπρινή και αποτελεί στέκι της περιοχής για τα νόστιμα ψητά στα κάρβουνα. Δε χρειάζεται να βγεις λοιπόν εκτός νομού για να φας νόστιμο κρέας, αφού εδώ βρίσκεις προβατίνα με το κιλό και παϊδάκια ζυγούρι, ψημένα αριστοτεχνικά.

Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ