iStock
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας νόστιμο μπακαλιάρο-σκορδαλιά στην Αθήνα

Είναι ο απόλυτος συνδυασμός για την 25η Μαρτίου και θα έπρεπε να έχει την τιμητική του κι άλλες ημέρες του χρόνου.

Την 25η Μαρτίου, το έθιμο θέλει να τρώμε μπακαλιάρο, που συνδυάζεται παραδοσιακά με σκορδαλιά. Το πιάτο συνδέεται με τη νηστεία της Σαρακοστής, που ως η πιο αυστηρή καταλύεται δύο ημέρες με ψάρι. Μία από αυτές είναι και η 25η Μαρτίου, κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η δεύτερη είναι η Κυριακή των Βαΐων. Παρά το θρησκευτικό πρόσημο της ημέρας, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά αποτελεί πλέον μια παράδοση για νηστεύσαντες και μη.

Τηγανητός μόνο με αλεύρι ή σε τραγανό κουρκούτι, ξαλμυρισμένος ή ελαφρώς αλμυρός, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του στο ψάρι. Το ίδιο ισχύει και για τη σκορδαλιά που τον συνοδεύει – μερικοί την προτιμούν έντονη ενώ άλλοι θέλουν μία πιο ελαφριά εκδοχή της.

Όπως και να έχει, αν φέτος θέλεις να τιμήσεις το έθιμο και να αποφύγεις τη μαγειρική, οι παρακάτω διευθύνσεις υπόσχονται να σε ικανοποιήσουν.

Στο Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς στην καρδιά της Αθήνας

Σημείο συνάντησης για όσους εργάζονται στα πέριξ του Συντάγματος αλλά και πεινασμένους περαστικούς που βρίσκουν κατά τύχη τη στοά. Το «Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς» συνδυάζει κρεατικά και ψάρι και στο μενού του βρίσκεις σχεδόν πάντα μπακαλιάρο. Τώρα, που έχει την τιμητική του, μπορείς να τον συνδυάσεις με φάβα, σαλάτα, πατάτες τηγανητές και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου.

Στην Ψαροταβέρνα η Άγκυρα για εκδρομή

μπακαλιάρος αθήνα

Μια εκδρομή στο Λαύριο είναι πάντα καλή ιδέα. Δίπλα ακριβώς στην ψαραγορά βρίσκεται η ψαροταβέρνα Άγκυρα, που μεταξύ των νόστιμων μεζέδων της (από γαύρο μαρινάτο και καλαμάρι) φημίζεται για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Το κουρκούτι είναι πολύ ελαφρύ και η σκορδαλιά που συνοδεύει το ψάρι έχει την έντασή της. Αν φτάσεις μέχρι εδώ, αξίζει μια στάση στο ζαχαροπλαστείο «Νίτη» που μετρά πολλές δεκαετίες λειτουργίας και φημίζεται για τους εργολάβους του.

Στην Ταβέρνα Μπαρμπαγιώργης για θαλασσινό αεράκι

Η ταβέρνα του Μπαρμπαγιώργη στο Λαγονήσι είναι γνωστή για τη μεγάλη αυλή της (σοφή επιλογή αν ο καιρός είναι καλός) και βρίσκεται μια ανάσα μακριά από τη θάλασσα. Μπορείς να συνδυάσεις τη βόλτα σου με έναν περίπατο στη θάλασσα, φτάνοντας μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο προσφέρει απρόσκοπτη θέα στον Σαρωνικό. Επιστρέφοντας για φαγητό, βρίσκεις προφανώς τη σπεσιαλιτέ της ημέρας, που δεν είναι άλλη από τον μπακαλιάρο – σκορδαλιά, αλλά και άλλα ψάρια, μεγάλα ή μικρά, καθώς επίσης θαλασσινά και μεγάλη ποικιλία σε συνοδευτικά και μεζέδες.

Στη Volta για χρυσαφένιο μπακαλιάρο

Στο στέκι των Κάτω Πετραλώνων σέβονται την εποχικότητα και επιλέγουν τοπικά προϊόντα προσπαθώντας να αναδείξουν τον γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας. Η έμπειρη μαγείρισσα Μάρω Διακάτου ηγείται της κουζίνας και ένεκα της ημέρας έχει φροντίσει για μπακαλιάρο σε χρυσαφένιο κουρκούτι που συνοδεύεται φυσικά από σκορδαλιά. Στο μενού, θα βρεις επίσης σαρακοστιανά πιάτα με θαλασσινά αλλά και κλασικές σπεσιαλιτέ για ανεξαρτήτως εορτασμών.

Στις Μικρές Κυκλάδες για μπακαλιάρο όλο τον χρόνο

Γνωστή για τα ψάρια και τα θαλασσινά της, η ψαροταβέρνα του Κωβαίου έχει την τιμητική της την 25η Μαρτίου. Ο μπακαλιάρος δε λείπει από τον κατάλογο, και μπορείς να τον πλαισιώσεις με βραστά λαχανικά, πατάτες τηγανητές από τη Νάξο, φάβα Σχοινούσας και όστρακα, ανάλογα την όρεξη. Εδώ, βρίσκεις μια ενημερωμένη λίστα κρασιού με πολλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στο Εστιατόριο Γιάννης για comfort έξοδο

Οι θαμώνες παραγγέλνουν από πριν τις μερίδες τους, καθώς ο μπακαλιάρος γίνεται ανάρπαστος. Τηγανητός με ελαφρύ κουρκούτι, που αρωματίζεται με λίγο ούζο, με τη σκορδαλιά από πατάτα να είναι το απόλυτο συνοδευτικό. Ταιριάζει ιδανικά με βραστά λαχανικά αλλά και πατάτες τηγανητές, για όσους θέλουν την ελληνική εκδοχή του fish n chips.