Unsplash Tim Toomey
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας παραδοσιακά ψητά, παϊδάκια και μπριζόλες στην Αθήνα

6 διευθύνσεις για παραδοσιακές ψησταριές στην Αθήνα, για να φας από παϊδάκια μέχρι μπριζόλα και ψητά φιλετάκια.

Σαββατοκύριακο και ταβέρνα πάνε μαζί. Όσο ο καιρός παραμένει ηλιόλουστος, τι καλύτερο από μία βόλτα στην Αθήνα και τα πέριξ για φαγητό που θυμίζει χωριό: παϊδάκια, μπριζόλες και άλλα κρεατικά στα κάρβουνα. Από τα Φιλετάκια στη Δάφνη μέχρι τον Σπύρο – Αντώνη στα Άνω Πατήσια, οι κλασικές ταβέρνες στην Αθήνα αναδεικνύονται σε value for money επιλογές όταν ψάχνεις μια οικονομική έξοδο.

Για ψητά στα Φιλετάκια

Τα μεσημέρια της Κυριακής, η μυρωδιά από τα κάρβουνα πλημμυρίζει όλη τη γειτονιά. Τα Φιλετάκια της Δάφνης είναι γνωστά για τη σχάρα τους, τη δροσερή αυλή και τις καλές τιμές. Λαϊκό μαγαζί, με μενού που βασίζεται αποκλειστικά στο κρέας και μερικά απαραίτητα συνοδευτικά. Φιλετάκια χοιρινά, λουκάνικο, παϊδάκια και φυσικά πατάτες, σαλάτες και τζατζίκι – ό,τι πρέπει για παγωμένη μπύρα.

ΤΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ

Για γύρο στο Λάζο

Με μία εξόρμηση στην Κερατέα συνδυάζεις βουτιά σε μία από τις πιο ωραίες παραλίες της Αττικής, χωρίς την κοσμοσυρροή του καλοκαιριού, και στη συνέχεια φαγητό σε μία αξιόλογη ταβέρνα. Το Λάζο στεγάζεται σε ένα πέτρινο, φωτεινό κτήριο, με άνετη αυλή στην πίσω πλευρά – μια μεριά που σου εξασφαλίζει ησυχία μακριά από τον δρόμο. Πρόκειται για μία ταβέρνα που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τις δημιουργικές προσθήκες, με έμφαση στις λεπτομέρειες και τις καλές πρώτες ύλες, κι αυτό μόνο κλισέ δεν είναι. Η αρχή όλων για μένα είναι το ψωμί, κι εδώ καταφτάνει καρβελάκι ζεστό, χειροποίητο για να το βουτήξεις στο λάδι. Τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές σε κρεατικά, από παϊδάκια και μπριζόλες μέχρι σπιτικό γύρο, που αξίζει να δοκιμάσεις.

Για μπριζόλα στο Ρεμούτσικο

Χοιρινό κοντοσούβλι, μπριζόλα, παϊδάκια αρνίσια και προβατίνας και ζουμερό μπιφτέκι (και γεμιστό) είναι μερικά από τα πιάτα για τα οποία φημίζεται το Ρεμούτσικο. Το μαγαζί διατηρεί τόσο την ποιότητα όσο και την οικεία ατμόσφαιρα όσο χρόνια κι αν περάσουν και αποτελεί κλασική επιλογή για καλοφαγάδες. Όσο ο καιρός είναι καλός, τα τραπέζια στην αυλή είναι ιδανικά για τα μεσημέρια της Κυριακής αλλά και οι ζεστές σάλες σε περιμένουν με τα πρώτα κρύα.

Για κοντοσούβλι στο Παραδοσιακό

Σταθερός προορισμός για κρέας στα κάρβουνα είναι το Παραδοσιακό στο κέντρο της Αθήνας. Το κλασικό αυτό ψητοπωλείο σερβίρει ικανοποιητικές μερίδες σε καλές τιμές. Πανσετάκια, κοντοσούβλι, κοκορέτσι μπριζόλες και μπιφτέκι είναι μερικές από τις επιλογές στα ψητά, ενώ δε λείπουν και τα μαγειρευτά φαγητά, όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι. Το συκώτι, η τυροκαυτερή και η φάβα είναι επίσης ανάμεσα στα πιάτα που πρέπει να παραγγείλεις.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Για παϊδάκια στον Σπύρο – Αντώνη

Από το 1975 λειτουργεί η ταβέρνα στα Άνω Πατήσια, ταΐζοντας τους πιστούς θαμώνες της σπιτικό φαγητό αλλά και νόστιμα ψητά. Στο μενού, βρίσκεις μαγειρευτά που εναλλάσσονται μέσα στην εβδομάδα ενώ τα σαββατοκύριακα ανάβουν τα κάρβουνα. Μπιφτέκι, λουκάνικο, παϊδάκια και συκώτι μοσχαρίσιο είναι ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ.

ΣΠΥΡΟΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ

Για μπριζολάκια στον Τέλη

Τα μπριζολάκια του Τέλη αποτελούν σταθερή αξία για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα. Η πιατέλα με τα χοιρινά μπριζολάκια και η καυτερή ντομάτα με φέτα, κόκκινη και πράσινη πιπεριά και λάδι – μη σνομπάρεις το ψωμί αφού είναι σχεδόν απαραίτητο – συνθέτουν το ιδανικό φαγητό.