Oneman.gr/Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΓΕΥΣΗ

Πού θα φας παραδοσιακά ψητά, μπριζόλες και παϊδάκια στην Αθήνα

6 διευθύνσεις για παραδοσιακές ψησταριές στην Αθήνα, για να φας από παϊδάκια και μπριζολάκια μέχρι συκώτι.

Σαββατοκύριακο και ταβέρνα πάνε μαζί. Όσο ο καιρός παραμένει ηλιόλουστος, τι καλύτερο από μία βόλτα στην Αθήνα και τα πέριξ για φαγητό που θυμίζει χωριό: παϊδάκια, μπριζόλες και άλλα κρεατικά στα κάρβουνα.

Από τα Φιλετάκια στη Δάφνη μέχρι τον Σπύρο – Αντώνη στα Άνω Πατήσια, οι κλασικές ταβέρνες στην Αθήνα αναδεικνύονται σε value for money επιλογές όταν ψάχνεις μια οικονομική έξοδο.

Για κοκορέτσι και αρνί στη σούβλα στον Σπανό

Oneman.gr /Άσπα Κουλύρα

Μια νησιώτικη φροντισμένη αυλή σε υποδέχεται, σειρά έχει η ψησταριά, όπου γυρνούν οι σούβλες σαν να είναι κάθε μέρα Πάσχα και στο τέλος η σάλα, ζεστή, γεμάτη λαογραφικά αντικείμενα, βιβλία και κεντήματα, «προίκα» της κυρίας Γεωργίας. Τα κρασοβάρελα στο πατάρι έχουν πια διακοσμητικό ρόλο αλλά για 38 χρόνια γέμιζαν με μούστο. Η κουζίνα της κυρίας Γεωργίας, σύζυγος του Παναγιώτη Σπανού, είναι πεντακάθαρη και τακτοποιημένη, έχει το γενικό πρόσταγμα για όλα.

Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού τα αρνίσια παϊδάκια και το αγρινιώτικο κοκορέτσι. Όλα τα κρέατα έρχονται φρέσκα από τη Βόνιτσα, τόπο καταγωγής του συζύγου της. «Η σούβλα δεν τα φανερώνει τα μυστικά της, αλλά έχουμε τον καλύτερο ψήστη», λέει χαμογελώντας. Χόρτα, χωριάτικη σαλάτα, κολοκυθοκεφτέδες, φάβα, τυροκαυτερή και πατάτες τηγανητές συμπληρώνουν το μενού.

Για μοσχαρίσιο συκώτι στον Φώτη

Φώτης Πειραιάς News24/7.gr / Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Για μπριζολάκια χοιρινά στα Φιλετάκια

Πίσω από το λιμάνι, ανάμεσα σε συνοικιακά μαγαζιά με ναυτικά και είδη αλιείας, το Οβελιστήριο Φώτης, αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινότητα της περιοχής. Λιτή σάλα με μια μακρόστενη ψησταριά να δουλεύει πυρετωδώς και λίγα τραπέζια έξω για τους θαμώνες που κάνουν χάζι και ενίοτε βγαίνουν και σούβλες με αρνί και κοκορέτσι.

Καλτ μορφές, νέοι που έρχονται για να φάνε νόστιμο σουβλάκι, ορεξάτοι σαραντάρηδες που κάνουν σκασιαρχείο για ρακές, ένα ετερόκλητο κοινό συναντιέται στα τραπέζια του Φώτη για νόστιμο, οικονομικό φαγητό αλλά και για να περάσει απλώς την ώρα του.

Από την ψησταριά βγαίνουν φρεσκοψημένες πίτες που πασπαλίζονται με πάπρικα (από τις καλύτερες που θα φας εκεί έξω), ζουμερά χοιρινά καλαμάκια, γύρος, μπριζόλες και τυλιχτά σουβλάκια. Η σπεσιαλιτέ του όμως είναι το μοσχαρίσιο συκώτι που καταφτάνει στο τραπέζι ψιλοκομμένο και γαρνιρισμένο με μαϊντανό.

ΤΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ

Για παϊδάκια στον Σπύρο – Αντώνη

/ Άσπα Κουλύρα/Oneman.gr

Από το 1975 λειτουργεί η ταβέρνα στα Άνω Πατήσια, ταΐζοντας τους πιστούς θαμώνες της. Σπεσιαλιτέ είναι τα ψητά της ώρας, με κρέατα ολόφρεσκα, ελληνικά, αλλά και τα πεντανόστιμα μαγειρευτά που φτιάχνουν καθημερινά.

Μοσχάρι κοκκινιστό και λεμονάτο, κόκορας κρασάτος, μουσακάς, λαχανοντολμάδες, μπακαλιάρος, ντολμαδάκια, μαγειρίτσα και σαλιγκάρια στιφάδο είναι μόνο μερικά από αυτά και θα δυσκολευτείς να διαλέξεις. Θα βρεις και κρεμ καραμελέ για το τέλος, που εδώ την κάνουν ελαφριά, ό,τι πρέπει για κλείσιμο.

ΣΠΥΡΟΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ

Για μπριζολάκια στον Νότη

 

Ο Νότης είναι ένα συνοικιακό ψητοπωλείο αλλά η πελατεία του έρχεται από όλη την Αττική. Τα υλικά είναι φρέσκα και τα κρέατα ψήνονται αποκλειστικά στα κάρβουνα. Οι πατάτες τηγανίζονται σε λάδι που ανανεώνεται τακτικά, ενώ το μικρό μέγεθος του χώρου δεν επιτρέπει μεγάλα αποθέματα, διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή ροή φρέσκων εφοδίων. Στον κατάλογο βρίσκει κανείς καλαμάκια κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο και μπριζολάκια, μαζί με ένα μείγμα τουρκικής και λιβανέζικης κουζίνας. Από τα πιο νόστιμα και ευπώλητα πιάτα είναι το γιαουρτλού κεμπάπ που σερβίρεται με κομμένες χειροποίητες πίτες, ψητή πράσινη πιπεριά και μια τηγανιά πατάτες.

Για προβατίνα στις Ελιές

καντίνα στις ελιές σπάτα

Η καντίνα – ψησταριά τα έχει όλα τακτοποιημένα: μία σκιερή αυλή με αρκετά τραπέζια (που σε ώρες και μέρες αιχμής είναι κρατημένα από όσους εργάζονται κοντά) και μερακλήδες που φροντίζουν για όλα τα νόστιμα που θα φας.

Σπεσιαλιτέ στις Ελιές είναι η προβατίνα αλλά και τα υπόλοιπα κρεατικά δεν υστερούν σε ποιότητα και γεύση. Όσο εσύ κάθεσαι στο τραπέζι σου και περιμένεις να έρθει το φαγητό, βλέπεις μια κυρία πάνω από τις σχάρες να χειρίζεται τα πάντα με ζηλευτή μαεστρία.

Ζουμερό συκώτι, λαχταριστό μπιφτέκι μοσχαρίσιο και νόστιμο λουκάνικο, χοιρινά μπριζολάκια, κεμπάπ και καλαμάκι κοτόπουλο είναι ανάμεσα στις επιλογές ενώ συχνά πυκνά βρίσκεις και black angus.  Η αρχή γίνεται με ψωμί στη σχάρα, ντοματοσαλάτα και φρέσκες τηγανιτές πατάτες.

ΚΑΝΤΙΝΑ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ

Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.