ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΓΕΥΣΗ

Πού τρώμε τα γλυκά της βορείου Ελλάδος στην Αθήνα

Τρίγωνα Πανοράματος, σιροπιαστά ταψιού, καριόκες και μπουγάτσα είναι μερικά από τα γλυκά του βορρά, που ευτυχώς βρίσκουμε και στην Αθήνα.

Βουτυρένιοι ακανέδες, σιροπιαστά ραβανί, τρίγωνα Πανοράματος με πληθωρική κρέμα και τραγανό φύλλο και μοσχομυριστές μπουγάτσες είναι μερικές από τις γλυκές νοστιμιές που συναντάει κανείς ταξιδεύοντας στον ελληνικό βορρά.

Ο γαστρονομικός πλούτος άλλωστε της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου είναι αδιαμφισβήτητος, με τις εν λόγω περιοχές να φημίζονται για την κουζίνα τους και να διατηρούν αναλλοίωτες αρκετές παραδοσιακές συνταγές.

Κάπως έτσι, η Θεσσαλονίκη έγινε διάσημη για τα τρίγωνα της, οι Σέρρες για την μπουγάτσα και τους ακανέδες της, η Ξάνθη για τις καριόκες και η Κομοτηνή για το σουτζούκ λουκούμ της, με την κάθε περιοχή να έχει τους πρεσβευτές της. Επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα και στάση στον Ελενίδη πάνε μαζί. Είναι σαν βρεθείς στην Ξάνθη και να μη φύγεις έχοντας πάρει μαζί σου καφέ και καριόκες από τον Παπαπαρασκευά. Αν πάλι φτάσεις μέχρι την Κομοτηνή, στον Νεντίμ θα βρεις ένα πολύ ιδιαίτερο λουκούμι που φτιάχνεται με πετιμέζι και καρύδια.

Ευτυχώς (για εμάς), κάποια από αυτά τα γλυκά ταξίδεψαν και μέχρι την Αθήνα, κάνοντας έτσι πιο εύκολη την πρόσβαση στις λιχουδιές της βορείου Ελλάδος. Στον Πειραιά, η συνταγή της φημισμένης μπουγάτσας του Παυλίδη (Πέτρου Ράλλη 168, Νίκαια), που έχει ξεπεράσει μισό αιώνα ζωής, έχει τις ρίζες της στις Σάπες Ροδόπης. Χειροποίητο ζυμάρι, τεχνογνωσία (με το απαιτούμενο πέταγμα στον αέρα) και διαλεχτά υλικά αποτελούν τις βασικές αρχές για μία από τις καλύτερες μπουγάτσες της Αθήνας με ορκισμένη πελατεία.

Μετά από 88 χρόνια στην Ξάνθη, το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά (Ανδρέα Παπανδρέου 13) άνοιξε κατάστημα και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, φέρνοντας στην πρωτεύουσα τις περίφημες καριόκες, τα κολασμένα πουράκια σοκολάτας και τα υπόλοιπα εξαιρετικά γλυκά του, όπως το σαραγλί, ο κουραμπιές, ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, τα μπαντέμ εσμέ και τα αμυγδαλωτά.

Στην Ξάνθη, το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά αποτελεί σημείο συνάντησης για τα εξαιρετικά γλυκά του, με την ιστορία του να ξεκινά το 1926, όταν ιδρύθηκε από Γεώργιο Παπαπαρασκευά. Σχεδόν πενήντα χιλιόμετρα μακριά από την Ξάνθη βρίσκεται η Κομοτηνή, όπου εκεί διατηρεί το κατάστημά του ο Νεντίμ, με το εξαιρετικό σουτζούκ λουκούμ. Στην Αθήνα, μπορείς να βρεις αυτό το λουκούμι στα ζαχαροπλαστεία Χατζή (Μητροπόλεως 5, Αθήνα), με το πρώτο κατάστημα να χρονολογείται από το 1908.

γλυκά

Από την Ξάνθη ξεκίνησε και ο χαλβάς του Μπελεντερίδη (Δωδεκανήσου 112 & Καρκαβίτσα), πριν φτάσει τελικά να ανοίξει κατάστημα στο Περιστέρι. Εκτός από τον χαλβά Φαρσάλων, που φτιάχνεται από τον μάστορα παραδοσιακά, βρίσκεις και γλυκά ταψιού, συνυφασμένα με τη βόρειο Ελλάδα, όπως καρυδόπιτα και εκμέκ.

Στις Σέρρες, φτιάχνεται ένα μοναδικό γλυκό, ο ακανές Λαϊλιά – το όνομά του έχει δοθεί από το ομώνυμο βουνό της περιοχής – το οποίο φτιάχνεται με φρέσκο κατσικίσιο ή βουβαλίσιο βούτυρο και η ιστορία του χάνεται στα βάθη της Τουρκοκρατίας. Στην Αθήνα, μπορείς να βρεις αυτό το σερραϊκό «λουκούμι» σε συσκευασμένη εκδοχή, σε γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με την υπογραφή των Ρούμπου, Βασάκη και Νικολαϊδη.

Τα Τρίγωνα Πανοράματος είναι συνδεδεμένα με τη Θεσσαλονίκη αλλά μπορείς να βρεις και στην Αθήνα μερικές καλές επιλογές. Στον Στάμου, τα τρίγωνα γεμίζονται με τη δική τους χειροποίητη κρέμα, η οποία φτιάχνεται από ένα μείγμα φρέσκου αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος. Με κρέμα και με σοκολάτα γεμίζονται τα τρίγωνα στο ζαχαροπλαστείο Εύα (Καραϊσκάκη 16, Γαλάτσι), από όπου μπορείς να προμηθευτείς και σιροπιαστά που θα έβρισκες στη συμπρωτεύουσα.