Φωτογραφία: Δανάη Ίσαρη / Kiss the Earth Chios
ΓΕΥΣΗ

Πού βρίσκεις το καλύτερο ταχίνι και τα βούτυρα ξηρών καρπών για το πρωινό σου

Αλειμμένα στο ψωμί, μέσα σε smoothies, πάνω από γιαούρτι αλλά ακόμη και σε αλμυρά πιάτα, είναι τόσες πολλές οι συνταγές στις οποίες μπορείς να τα αξιοποιήσεις, που δύσκολα θα βαρεθείς.

Ταχίνι και βούτυρα ξηρών καρπών – όλα με ελληνική υπογραφή, κυκλοφορούν στα παντοπωλεία της Αθήνας και σκίζουν. Είναι τα αλείμματα που θα σου δώσουν ενέργεια για το πρωινό σου, καθώς ταιριάζουν με ό,τι φανταστείς. Αλειμμένα στο ψωμί, μέσα σε smoothies, πάνω από γιαούρτι αλλά ακόμη και σε αλμυρά πιάτα, είναι τόσες πολλές οι συνταγές στις οποίες μπορείς να τα αξιοποιήσεις, που δύσκολα θα βαρεθείς.

Ένα βάζο ταχίνι κλείνει μέσα του μία μακρά λίστα θρεπτικών συστατικών και πολλά οφέλη για την υγεία. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι αλλά δεν είναι κάθε ταχίνι το ίδιο.

Με έδρα την Αλεξανδρούπολη και παραγωγική μονάδα στα Βρυσικά Έβρου, η Οικοτεχνία Σάμυθος παράγει με πρωτοποριακές μεθόδους παραδοσιακά αλλά και καινοτόμα προϊόντα σουσαμιού χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, ποικιλίας Έβρου, το οποίο παράγεται μόνο στα ορεινά, βιολογικά, ιδιόκτητα αγροκτήματά της το σύνολο των οποίων είναι εντός περιοχής του Δικτύου Natura, ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Περιοχών οι οποίες φιλοξενούν πολύτιμη και σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Το ταχίνι ολικής άλεσης με μπαχαρικά και μέλι συνδυάζει όλα τα οφέλη του ταχινιού σε ένα μείγμα με βιολογικό μέλι, κανέλα Κεϋλάνης και γαρίφαλο.

Ταχίνι από 100% ελληνικό βιολογικό αναποφλοίωτο σουσάμι, βιολογικής καλλιέργειας, καβουρδισμένο σε χαμηλή θερμοκρασία και αλεσμένο σε παραδοσιακό πετρόμυλο φτιάχνει το βιολογικό αγρόκτημα Θύσανος στην Κόκκινα Μαγνησίας. Το σουσάμι παράγεται εξ ολοκλήρου στο αγρόκτημα και προέρχεται από παραδοσιακές ποικιλίες.

Βρίσκεις και τα δύο προϊόντα στο κατάστημα 4 seasons organic food market.

Ελληνικό, τραγανό φυστικοβούτυρο, με υψηλή θρεπτική αξία και πλούσιο σε Ω3 λιπαρά, φτιάχνει η μικρή εταιρεία Kiss The Earth. Η ιστορία της ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 στη Χίο  με αφετηρία το πάθος για πλούσιο, καθαρό, γεμάτο ενέργεια πρωινό. Η ιδέα τους είναι να παρασκευάζουν απλές συνταγές με καθαρά υλικά οι οποίες είναι ιδανικές για το ξεκίνημα της μέρας ή σαν «καύσιμο» για ένα δραστήριο τρόπο ζωής.

Για περισσότερη γευστική περιπέτεια, μπορείς να δοκιμάσεις το φυστικοβούτυρο με ακατέργαστο κακάο και θαλασσινό αλάτι. Αν πάλι αγαπάς τη σοκολάτα, το φουντουκοβούτυρο με βιολογικό κακάο και σιρόπι αγαύης, θα σε ενθουσιάσει. Τα βρίσκεις στο κατάστημα Kampos.

Τέσσερα διαφορετικά είδη spread (hazelnut, milky, white και green pistachio) φτιάχνουν οι Kakau Worship. Η Vegalina αποτελεί προϊόν οργανικής καλλιέργειας, ενώ η ομάδα προμηθεύεται το κακάο από φάρμες δίκαιου εμπορίου. Εκτός από το online shop τους, μπορείς να προμηθευτείς τα προϊόντα από το Καταλαχού. Στο συνεργατικό παντοπωλείο, μανάβικο και καφέ, φέρνουν επίσης την πάστα αμυγδάλου και φουντουκιού που φτιάχνουν στο ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Μυρωδάτο.

Spread αλατισμένης καραμέλας με ανθό αλατιού και σοκολάτας με καραμελωμένα φουντούκια φτιάχνει η ομάδα ζαχαροπλαστών στο Antonis Selekos Conceptual Desserts. Πραλίνα με φυστίκι Αιγίνης βρίσκεις στο Ourse, ενώ στο Madame Fraise φτιάχνουν ένα βελούδινο άλειμμα σοκολάτας με bitter, gianduja και φουντούκι.