Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΤΟ ΠΙΑΤΟ

Στη Στέπα των Εξαρχείων τιμούν το ελληνικό καλοκαίρι με κεφτεδάκια σχάρας

Χειροποίητη πίτα, κεφτέδες στη σχάρα, σαλάτα ντομάτα αρωματισμένη με σάλτσα από ξινόγαλο και δυόσμο συνθέτουν το πιάτο του καλοκαιριού στο ολοκαίνουργιο μαγαζί της Ασκληπιού.

Ο ήλιος απλώνεται παντού χάρη στις μεγάλες τζαμαρίες, τα πολλά τετραγωνικά χαρίζουν άπλα και ο πεζόδρομος ενισχύει την ηρεμία της γειτονιάς. Αυτά ήταν και τα στοιχεία που ενέπνευσαν τους ιδιοκτήτες να δώσουν το όνομα Στέπα στο νέο τους εγχείρημα. Ένα μαγαζί που προστέθηκε πριν από ενάμισι μήνα στον δημοφιλή πλέον δρόμο της Ασκληπιού.

Ο Χάρης και η Μάγδα, αρχιτέκτονες στο επάγγελμα, συνεργάζονται εδώ και χρόνια με τον Ηλία και τον Νίκο που βρίσκονται πίσω από το It’s a Βίλατζ στην Κυψέλη και το Λούβρον στο Παγκράτι, καθώς έχουν βάλει τη σχεδιαστική υπογραφή τους στα υπάρχοντα, επιτυχημένα μαγαζιά.

Η Στέπα αποτελεί δημιούργημα και των τεσσάρων, παρουσιάζοντας το concept ενός προορισμού για κάθε ώρα της ημέρας, με προσεγμένο φαγητό και ποτό. Οι αρχιτέκτονες διατήρησαν το παλιό μαρμάρινο δάπεδο από την πρότερη ζωή του χώρου, όταν χρόνια πριν λειτουργούσε ως τυπογραφείο, και συνδυάσαν το σίδερο, το μπετόν και τα γήινα χρώματα για να κρατήσουν τους τόνους φυσικούς και σε αρμονία με το υπόλοιπο κτίριο.

Στην κουζίνα μπήκε ο Αντώνης Μαλίκι, που γνωρίσαμε στο Λοκάλι, και έφτιαξε ένα μενού δέκα πιάτων που απευθύνεται προς όλους. Σε αυτούς που αγαπούν το κρέας και αναζητούν smash burger, σουβλάκια προβατίνας ή κεφτέδες (ένα από τα εθνικά μας φαγητά το καλοκαίρι).

Σε αυτούς που το έχουν αποκλείσει μαζί με άλλα ζωικά παράγωγα και προτιμούν σελινόριζα μπρεζέ αντί για μοσχάρι και ραβιόλι «σπανακόπιτα» αντί για ριγκατόνι με ραγού. Είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε ένα τόσο καθολικό μενού, με φαντασία ως προς τα vegan και vegetarian πιάτα, με ενδιαφέρουσες εναλλακτικές αντί για ακόμα μία σαλάτα.

Στέπα Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Το concept του μενού περιστρέφεται γύρω από το street food του κόσμου και πράγματι θα δεις ότι μπορείς να απολαύσεις κάθε πιάτο με το ποτό σου, ακόμα και όταν είσαι στην μπάρα. Και μιας και μιλάμε για street food δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κεφτέδες που ποτέ κανείς δεν τους έφαγε καθισμένος σε τραπέζι με μαχαιροπίρουνο. Εδώ, φτιάχνονται από μοσχαρίσιο κιμά, ψήνονται στη σχάρα και συνδυάζονται με χειροποίητες πίτες (όλες οι ζύμες φτιάχονται στην κουζίνα) και ντομάτα με σάλτσα ξυνόγαλου και δυόσμο.

Είναι ωραίο να βλέπεις ένα πιάτο τόσο κλασικό, «καφενειακό», που τιμά το ελληνικό καλοκαίρι, να φτιάχνεται με ποιοτικά υλικά και να βρίσκει τη θέση του δίπλα σε κοτόπουλο yakitori και fish ‘ chips.

Εξίσου προσεγμένη δουλειά γίνεται και στο μπαρ, με τον Κώστα Χατζή να έχει αναλάβει το θέση του head bartender. Blends που γίνονται πίσω από την μπάρα, χειροποίητα σιρόπια και λοιπές αλχημείες για να φτιαχτούν καλοφτιαγμένα cocktails που ταιριάζουν – ακόμα – και με τα κεφτεδάκια σχάρας. Εναλλακτικά, η παγωμένη μπύρα είναι match made in heaven.