Φωτογραφία: Mario & Luigi
ΓΕΥΣΗ

Στην Ηλιούπολη για μαγειρευτά, πίτσα και γάλα με κακάο

Μπορεί να είναι γνωστή για τις πολυάριθμες πλατείες της αλλά έχει να προσφέρει και ενδιαφέρουσες επιλογές στις εξόδους μας για φαγητό.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Ηλιούπολη για τις πλατείες της – έχει πάνω από 30με πιο γνωστή αυτή της 25ης Μαρτίου. Η συνοικία, που πήρε το όνομά της από την αντίστοιχη πόλη της Αιγύπτου, διατηρεί σε αρκετά σημεία της έναν εξοχικό χαρακτήρα και έχει μαγαζιά που ενισχύουν την αίσθηση της γειτονιάς.

Παρά την έντονη οικοδομική δραστηριότητα που ξεκίνησε μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα (καθώς υπήρχε απαγόρευση δόμησης άνω των δύο ορόφων), βρίσκεις ακόμα χαμηλά σπίτια και κάποιες δόσεις πράσινου που την κάνουν πραγματικά όμορφη. Το γεγονός μάλιστα ότι βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού, δίνει τη δυνατότητα για περιπάτους στη φύση. Ένας επίσης σημαντικός φυσικός πόρος της περιοχής είναι το ρέμα της Πικροδάφνης, ένα από τα μεγαλύτερα εναπομείναντα ρέματα του Λεκανοπεδίου.

Από τις παλαιότερες διευθύνσεις στην Ηλιούπολη είναι το γαλακτοπωλείο του Μπακογιάννη (Χρ. Σμύρνης 15). Η φιλοσοφία τους είναι «λίγα και καλά», έτσι το εργαστήριο τους φτιάχνουν επιλεκτικά προϊόντα από το 1954. Η διαδικασία της παραγωγής είναι οικογενειακή υπόθεση, την οποία αναλαμβάνουν οι ίδιοι από τη στιγμή που θα παραλάβουν από τους προμηθευτές τους το ολόφρεσκο πρόβειο γάλα μέχρι τη συσκευασία.

Η λειτουργία του γαλακτοπωλείου είναι στενά συνδεδεμένη με τη φύση, έτσι τέλη Ιουνίου το εργαστήριο κλείνει για τρεις μήνες καθώς δεν υπάρχει γάλα. Θα βρεις καθημερινά φρέσκο γάλα πρόβειο και παραδοσιακό γιαούρτι, κρέμα βανίλιας και σοκολάτας (με τρία μοναδικά συστατικά – φρέσκο γάλα, κακάο και μέλι), όπως και το σοκολατούχο γάλα, εξαιρετικό ρυζόγαλο και παγωτό σοκολάτα και καϊμάκι.

Λίγα βήματα από το μετρό της Ηλιούπολης βρίσκεται το Μάννα (Πύρρωνος 4-6), ένα μαγειρείο που βγάζει καθημερινά σπιτικό φαγητό. Κοτόσουπα, φακές, φασολάδα, λαχανόρυζο, μακαρόνια με κιμά και συκωτάκια πουλιών είναι τα δημοφιλή του πιάτα, αυτά που χορταίνουν το μεσημέρι κατοίκους και περαστικούς.

Στην Ηλιούπολη για μαγειρευτά, πίτσα και γάλα με κακάο

Η ψησταριά του Αιγύπτιου φημίζεται για τα κρεατικά της, από το σουβλάκι μοσχάρι και το κεμπάπ που φτιάχνεται και με λίγο αρνίσιο κιμά για γεύση, μέχρι το κοτόπουλο. Θα φας όμως και νόστιμο χούμους, ταμπουλέ, τραγανά φαλάφελ και κίμπε μαζί με μαλακές πίτες που ψήνονται στα κάρβουνα.

Δεν λείπει από την περιοχή η καλή πίτσα. Το Mario & Luigi αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην Ηλιούπολη και προσφέρει μοντέρνα ιταλική κουζίνα. Πίτσα με ζυμάρι αργής ωρίμανσης και λαχταριστούς συνδυασμούς και φρέσκια πάστα συνθέτουν το μενού. Μπορείς να συνδυάσεις την έξοδό σου για φαγητό με ένα cocktail και να κλείσεις το γεύμα σου με affogato espresso.

«Αν ένα μαγαζί στην Αθήνα έχει το δικαίωμα να διατείνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο taproom, αυτό είναι το Paragon Brewery (Λεμεσού 3), αφού πρεσβεύει τον όρο από την παραγωγή στην κατανάλωση», διευκρινίζει ο Δημήτρης Κουπριτζιώτης. Το μικροζυθοποιείο του Γιάννη Ψιμούλη, του Τάσου και της Ελευθερίας Παπαδάκη, στεγάζεται σε έναν εντυπωσιακό πρώην βιομηχανικό χώρο που θα σε εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά.

Στο παρελθόν, ο χώρος λειτούργησε ως σιδεράδικο για να μετατραπεί σήμερα σε μια ανεξάρτητη μικροζυθοποιία, στην οποία σερβίρονται ενδιαφέρουσες συνταγές και προσπάθειες των τριών ιδιοκτητών και afficionados της μπύρας. «Επιβάλλεται να δοκιμάσεις την Falifornia, μια American Pale Ale και την American IPA Άρρηκτος, μια συνεργατική μπύρα που την έφτιαξαν μαζί με τη ζυθοποιία Αναστασίου», καταλήγει.